Η Intel βελτιστοποιεί τα εργοστάσια της για την παραγωγή chips αρχιτεκτονικής ARM

Οι Intel και ARM, δύο από τις σημαντικότερες εταιρείες στον σχεδιασμό σύγχρονων επεξεργαστών, ενώνουν τις δυνάμεις τους.

Στα μέσα της εβδομάδας, οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία «πολλαπλών γενεών» για τη βελτιστοποίηση της κατασκευαστική μεθόδου 18Α της Intel για χρήση σε συνδυασμό με την αρχιτεκτονική και την πνευματική ιδιοκτησία της ARM. Η συμφωνία δεν προβλέπει το τμήμα Foundry Services της Intel

να ξεκινήσει να παράγει επεξεργαστές, SoCs ή chipsets για την ίδια την ARM αλλά θα επιτρέψει σε εταιρείες που αδειοδοτηθεί από την ARM, συμπεριλαμβανομένων των Qualcomm και MediaTek, να προσλάβουν την Intel για να κατασκευάσει/παράγει chips για λογαριασμό τους μελλοντικά.

Σε πρώτη φάση, οι δύο εταιρείες σχεδιάζουν να επικεντρωθούν στη βελτιστοποίηση της κατασκευαστικής μεθόδου Intel 18A για σχέδια SoC (System-on-Chip) για φορητές συσκευές και κινητά. Μελλοντικά, οι δύο εταιρείες θα μπορούσαν να επεκτείνουν τη συνεργασία τους για τη κατασκευή SoCs και chipsets που έχουν σχεδιαστεί για εφαρμογή στην αυτοκινητοβιομηχανία, σε συσκευές IoT (Internet of Things) και σε κέντρα δεδομένων. Επιπλέον, η υποστήριξη που θα προσφέρει η Intel στις εταιρείες που έχουν αδειοδοτηθεί από την ARM θα επεκταθεί και πέρα από την παραγωγή wafers ώστε να περιλαμβάνει τη διαδικασία συσκευασίας (packaging), τη κατασκευή chiplets ή και την ανάπτυξη λογισμικού, υποδηλώνοντας ότι η Intel οραματίζεται να λειτουργήσει μελλοντικά ως ένα «one-stop shop» για τις εταιρείες που θα την προσλάβουν να παράγει τα αρχιτεκτονικής ARM chips τους.

Φυσικά, η Intel σπεύδει επίσης να υπογραμμίσει και τις γεωπολιτικές προεκτάσεις της συμφωνίας. «Αυτή η συνεργασία θα επιτρέψει τη δημιουργία μίας περισσότερο ισορροπημένης παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού για τους πελάτες της που σχεδιάζουν SoCs με βάση τους πυρήνες επεξεργαστή αρχιτεκτονικής ARM» διαβάζουμε στην ανακοίνωση της Intel. Σύμφωνα με μία εκτίμηση της εταιρείας ερευνών Counterpoint Research που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούλιο, η TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) παράγει σχεδόν το 70% των SoCs που χρησιμοποιούνται στα σημερινά smartphones. Τη Δευτέρα, η Κίνα ολοκλήρωσε μια τριήμερη στρατιωτική άσκηση που αφορούσε την προσομοίωση μίας επέμβασης για την κατάληψη της Ταϊβάν. Η άσκηση ενίσχυσε τους φόβους για κάποια επικείμενη πολεμική επιχείρηση στη νήσο και όπως είναι φυσικό, οι ΗΠΑ -και η Ευρώπη- ανησυχούν μεταξύ άλλων, και για τυχόν προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα