Η Intel δείχνει ότι σε 48 παιχνίδια η Arc A750 μπορεί να ανταγωνιστεί επάξια την GeForce RTX 3060

Η Intel έδωσε στη δημοσιότητα πρόσφατα «τα δικά της νούμερα» όσον αφορά την απόδοση της νέας της κάρτας γραφικών Arc A750 στα σύγχρονα παιχνίδια.

Η γνωστή εταιρεία τοποθέτησε την επερχόμενη κάρτα γραφικών της απέναντι στην άμεσα ανταγωνιστική κάρτα γραφικών GeForce RTX 3060 της Nvidia και έδωσε στη δημοσιότητα τα νούμερα

από τις μετρήσεις που πραγματοποίησε στο εργαστήριο της σε 48 γνωστούς τίτλους παιχνιδιών, εκ των οποίων οι 42 αξιοποιούν το DirectX 12 API και 6 το Vulkan API.

Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τις μετρήσεις της ίδιας της εταιρείας είναι αναμφισβήτητα ενθαρρυντικά για την κάρτα γραφικών της, καθώς δείχνουν ότι η Arc A750 είναι κατά μέσο όρο περίπου 3% ταχύτερη από την GeForce RTX 3060 στα παιχνίδια DirectX 12 σε ανάλυση 1080p και περίπου 5% ταχύτερη στην ανάλυση 1440p.

Στα παιχνίδια που βασίζονται στο Vulkan API αποδείχτηκε ταχύτερη κατά 4% στην ανάλυση 1080p και 5% ταχύτερη στην ανάλυση 1440p. Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε όλες τις περιπτώσεις δεν χρησιμοποιήθηκε ray tracing ενώ δεν χρησιμοποιήθηκαν και λειτουργίες βελτίωσης της απόδοσης όπως είναι οι XeSS και DLSS.

«Επιλέξαμε όλους αυτούς τους τίτλους επειδή είναι δημοφιλείς» εξήγησε ο συνεργάτης της Intel, Tom Petersen στο σχετικό βίντεο που έδωσε η Intel στη δημοσιότητα. «Είτε χρησιμοποιούνται από reviewers, είτε βρίσκονται ψηλά στην έρευνα του Steam, είτε είναι νέα και συναρπαστικά. Πάντως δεν είναι “διαλεγμένοι” τίτλοι».

Όπως και να έχει, Θα πρέπει να περιμένουμε να κάνουν την εμφάνιση τους στο Internet δοκιμές από ανεξάρτητα μέσα για να μπορέσουμε να σχηματίσουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα για την «δυναμική» της κάρτας γραφικών της Inte και της αρχιτεκτονικής της, ωστόσο με βάση τις δοκιμές της Intel, η Arc A750 φαίνεται ότι μπορεί να ανταγωνιστεί επάξια την GeForce RTX 3060 της Nvidia. «Θα δείτε ότι ανταλλάσσουμε χτυπήματα με την RTX 3060», λέει ο Tom Petersen. «Μερικές φορές κερδίζουμε, μερικές φορές χάνουμε».

Η απόδοση της κάρτας γραφικών της Intel είναι, κατά μέσο όρο, 3% έως 5% ταχύτερη από εκείνη της Nvidia στα 1080p. Στην ανάλυση 1440p, φαίνεται ότι η κάρτα γραφικών της Intel είναι επίσης ταχύτερη κατά 5% κατά μέσο όρο σε σύγκριση με την κάρτα γραφικών GeForce RTX 3060 στα παιχνίδια DirectX 12.

Όμως και στα 6 παιχνίδια Vulkan, η Arc A750 βρίσκεται όπως αναφέραμε κατά 3-5% μπροστά από την RTX 3060. «Κυρίως κερδίζουμε στα 1080p αλλά σημειώνουμε επίσης τις περισσότερες νίκες και στα 1440p στα παιχνίδια Vulkan» ισχυρίζεται ο Tom Petersen. «Κατά μέσο όρο θα έλεγα ότι η διαφορά είναι περίπου 3 με 5%, ίσως λίγο περισσότερο προς το 5% στα παιχνίδια Vulkan» συμπλήρωσε.

Οι μετρήσεις που πραγματοποίησε η Intel επικεντρώνονται στα παιχνίδια DirectX 12 και όχι στα παλαιότερα παιχνίδια. Κάποιες πρώτες δοκιμές της ισχυρότερης Arc A770 της Intel -βρίσκεται ένα επίπεδο πάνω από την A750 στη σειρά Arc- έδειξαν μεγάλο χάσμα στην απόδοση μεταξύ των παιχνιδιών DirectX 11 και DirectX 12.

Η Intel εξακολουθεί να εργάζεται ασταμάτητα για να βελτιστοποιήσει τους drivers της σειράς καρτών γραφικών Arc αλλά ενδέχεται να περάσει αρκετός καιρός ωσότου καταφέρει η εταιρεία να βελτιστοποιήσει την απόδοση των καρτών γραφικών της στα παιχνίδια DirectX 11.

Η Intel πραγματοποίησε τις δοκιμές χρησιμοποιώντας δυο πανομοιότυπα συστήματα υπολογιστή με επεξεργαστή Core i9-12900K και 32GB μνήμης DDR5. Η Intel χρησιμοποίησε τους drivers της για την κάρτα γραφικών της και τους GeForce drivers 516.59 της Nvidia για να προχωρήσει στη συγκριτική δοκιμή.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι νέες κάρτες γραφικών της θα απαιτούν επεξεργαστές Intel τουλάχιστον 10ης γενιάς ή επεξεργαστές AMD Ryzen 3000 ή νεότερους και σε όλες τις περιπτώσεις με μητρικές που να υποστηρίζουν Resizable BAR (ή, όπως το ονομάζει η AMD, Smart Access Memory).

Η Intel δεν έχει βεβαίως ακόμη κυκλοφορήσει επίσημα την κάρτα γραφικών Arc A750 ωστόσο η εταιρεία φιλοδοξεί να την διαθέσει κάποια στιγμή μέσα στο 2ο εξάμηνο του έτους και από ότι φαίνεται θα μπορέσει να ανταγωνιστεί επάξια την GeForce RTX 3060.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες το κόστος της στις ΗΠΑ αναμένεται να βρίσκεται μεταξύ $299 και $399 ώστε να είναι ανταγωνιστική και στον τομέα της τιμής καθώς όπως είναι γνωστό η Intel θα βρεθεί απέναντι σε καταξιωμένες εταιρείες στην αγορά των διακριτών καρτών γραφικών. 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα