Φόβοι για μεγάλες απώλειες Τούρκων επενδυτών σε κρυπτονομίσματα

Διευθύνων σύμβουλος ανταλλακτηρίου διαφεύγει στο εξωτερικό

Το τουρκικό ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Thodex διέκοψε τη λειτουργία του και ο διευθύνων σύμβουλος έχει διαφύγει στο εξωτερικό, εν μέσω καταγγελιών για υπεξαίρεση εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Εισαγγελέας στην Κωνσταντινούπολη ξεκίνησε έρευνα, την ώρα που οι αστυνομικές αρχές ερευνούν τα γραφεία της Τhodex, σύμφωνα με ρεπορτάζ του κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu. Η πλατφόρμα συναλλαγών "αδυνατεί" να συνεχίσει τη λειτουργία της, ενώ ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Φαρούκ Φατίχ Οζέρ βρίσκεται

εκτός Τουρκίας, όπως γνωστοποίησε η εταιρία σε γραπτή της δήλωση την Πέμπτη.

Παρότι δεν πρόκειται για το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στην Τουρκία, ο αιφνιδιαστικός τερματισμός της λειτουργίας της πλατφόρμας έχει καταστήσει τα υπόλοιπα των λογαριασμών περίπου 390.000 ενεργών χρηστών "μη ανακτήσιμα", σύμφωνα με το δικηγόρο Ογκιούζ Εβρέν Kιλίτς, ο οποίος εκπροσωπεί απροσδιόριστο μέχρι στιγμής αριθμό χρηστών της Thodex και έχει προχωρήσει στην κατάθεση μήνυσης εξ ονόματός τους.

Καθώς τόσο οι αρχές όσο και οι χρήστες επιχειρούν να διευκρινίσουν τι ακριβώς έχει συμβεί, Τούρκοι αξιωματούχοι ζητούν την ταχεία επιβολή ρυθμιστικού πλαισίου στην αγορά κρυπτονομισμάτων. Η θεαματική άνοδος στην αποτίμηση των ψηφιακών αυτών νομισμάτων έχει συνοδευτεί από σειρά καταδικαστικών αποφάσεων διεθνώς για περιπτώσεις απάτης οι οποίες συνδέονται με πλατφόρμες ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων, ενώ ενισχύονται οι εικασίες πως οι αρχές θα επιδιώξουν την επιβολή αυστηρότερων ελέγχων.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας οφείλει να ενεργήσει "το συντομότερο δυνατόν", όπως δήλωσε στο Bloomberg την Πέμπτη ο Τσεμίλ Ερτέμ, στενός οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. "Κάνουν την εμφάνισή τους 'πυραμίδες' σε αυτό τον τομέα. Η Τουρκία είναι βέβαιο πως θα ορίσει κανονιστικό πλαίσιο σύμφωνο με την οικονομική πολιτική της, παρακολουθώντας παράλληλα τις διεθνείς εξελίξεις".

Η Thodex οδηγήθηκε σε αδυναμία συνέχισης των εμπορικών συναλλαγών της από τη στιγμή που ο Οζέρ δεν μπόρεσε να μεταβιβάσει τις μετοχές του σε κάποιο άλλο επενδυτή, όπως αναφέρει ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας στον ιστότοπο του ανταλλακτηρίου. Επέρριψε την ευθύνη για τη δεινή θέση στην οποία περιήλθε η εταιρία σε ένα "περιστατικό παραβίασης" της πλατφόρμας, το οποίο συνέβη πριν από χρόνια. Ο αριθμός των ανθρώπων που διατηρούν επενδύσεις στο ανταλλακτήριο ανέρχεται "στα 30.000 άτομα περίπου", ανέφερε ο Οζέρ.

Εντωμεταξύ, ο Οζέρ δεν απάντησε στις επανειλημμένες απόπειρες δημοσιογράφων να επικοινωνήσουν μαζί του. Ο Μπεντιρχάν Ογκούζ Μπαζιμπουγιούκ, δικηγόρος της εταιρίας, δήλωσε άγνοια για το πού βρίσκεται ο Οζέρ, όμως διαβεβαίωσε πως σχεδιάζει να επιστρέψει αφού πρώτα εξοφληθούν όλοι οι χρήστες.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ντεμιρορέν ανέφερε πως ο επιχειρηματίας διέφυγε στην Αλβανία την Τρίτη, δημοσιεύοντας φωτογραφία στην οποία υποστηρίζει πως απεικονίζεται ο Οζέρ στο αεροδρόμιο.

Ερωτηθείς ο Μπαζιμπουγιούκ για ποιο λόγο ταξίδεψε στο εξωτερικό ο Οζέρ, απάντησε πως αν είχε παραμείνει "είτε θα συλλαμβανόταν είτε θα αυτοκτονούσε". Ο δικηγόρος εξήγησε σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Bloomberg πως "καταγραφόταν πτώση στα περιουσιακά στοιχεία της Thodex. Από τη στιγμή που πάρα πολλοί χρήστες απαίτησε [ταυτόχρονα] να αποσύρουν τα χρήματά τους, η εταιρία δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθεί", περιγράφοντας την όλη κατάσταση ως "πρόβλημα ρευστότητας".

Στα μέσα Μαρτίου η Thodex ξεκίνησε εκστρατεία αύξησης του αριθμού των συνδρομητών της, ανακοινώνοντας πως θα μοίραζε εκατομμύρια Dogecoins σε όσους εγγράφονταν για πρώτη φορά στην πλατφόρμα. Στην ιστοσελίδα της η εταιρία ισχυρίζεται πως μοιράστηκαν 4 εκατομμύρια Dogecoins, όμως πολλοί άνθρωποι καταγγέλλουν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πως δεν έλαβαν ποτέ το μπόνους εγγραφής.

"Από σήμερα, μοναδικός μου στόχος είναι να ξεπληρώσω το χρέος μου απέναντί σας", ανέφερε ο Οζέρ σε δήλωσή του, απευθυνόμενος στους χρήστες του ανταλλακτηρίου. "Μόλις συμβεί αυτό, θα επιστρέψω στη χώρα μου και θα παραδοθώ στη δικαιοσύνη".

Προ ημερών, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να απαγορεύσει πλήρως τις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα στη χώρα από τις 30 Απριλίου, κάνοντας λόγο για ένα σύστημα το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει "ανεπανόρθωτη ζημιά" στους επενδυτές.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα