Έρευνα της Οξφόρδης δεν διαπιστώνει συσχετισμό της τεχνολογίας με την ψυχική υγεία των εφήβων

22:04 6/5/2021 - Πηγή: Insomnia

Η έρευνα υπήρξε αποτέλεσμα μακροπρόθεσμης συλλογής δεδομένων από πλήθος εφήβων

Eίναι "ελάχιστη η σχέση" μεταξύ τεχνολογίας και προβλημάτων στην ψυχική υγεία των εφήβων, σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας η οποία στηρίχτηκε σε δεδομένα από την παρατήρηση 430.000 ατόμων ηλικίας 10 έως 15 ετών.

Το Ινστιτούτο Διαδικτύου της Οξφόρδης συνέκρινε την παρακολούθηση τηλεόρασης, τη συμμετοχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τη γενικότερη χρήση των ψηφιακών συσκευών με την αναφορά

αισθημάτων κατάθλιψης, αυτοκτονικών τάσεων και διαταραχών στη συμπεριφορά. 

Από τη μελέτη των στοιχείων αυτών προκύπτει μια μικρή πτώση στη συσχέτιση της κατάθλιψης με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την παρακολούθηση τηλεόρασης, στο διάστημα μεταξύ 1991 και 2019. Αντίστροφα, παρατηρείται μια μικρή αύξηση μεταξύ της εκδήλωσης συναισθηματικών ζητημάτων και της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

"Στάθηκε αδύνατο να εντοπίσουμε κάποια διαφορά μεταξύ της επίδρασης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ψυχικής υγείας στο διάστημα μεταξύ 2010 και 2019", ανέφερε ο καθηγητής Άντριου Ζιμπίλσκι, ο οποίος μετείχε στη συγγραφή της έρευνας. "Δεν υποστηρίζουμε πως λιγότεροι ευτυχείς άνθρωποι χρησιμοποιούν περισσότερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό που λέμε είναι πως ο συσχετισμός αυτός δεν εμφανίζει τάσεις ενίσχυσης".

Τα συμπεράσματα της έρευνας συνιστούν προειδοποίηση για τις ρυθμιστικές και νομοθετικές αρχές, τα μέλη των οποίων εστιάζουν στις κρατούσες απόψεις σχετικά με τη βλαπτική επίδραση της τεχνολογίας στην ψυχική υγεία των νέων ανθρώπων.

Τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα, προερχόμενα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, βαθμολόγησαν τα συναισθήματά τους μέσω μιας σειράς ερωτήσεων στα οποία η απάντηση δινόταν με κλίμακα. Επίσης, οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν σχετικά με τη διάρκεια της ενασχόλησής τους με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή τη χρησιμοποίηση ψηφιακών συσκευών, αλλά δεν κλήθηκαν να απαντήσουν πιο συγκεκριμένα στο πώς διέθεταν αυτό το χρόνο.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Clinical Psychology Science.

Tον Ιανουάριο του 2021, έρευνα είχε αναφέρει συσχετισμό της έντονης χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με αρνητικά αισθήματα ως προς την ευεξία και την αυτοεκτίμηση μεταξύ των εφήβων.

 Μεταξύ των παραγόντων που επηρεάζουν την ψυχική υγεία των νεαρών ατόμων συγκαταλέγεται η πανδημία που προκάλεσε ο COVID-19.

 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα