Επίσημο: Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της γερμανικής Next.e.Go θα κατασκευάζονται στην Ελλάδα

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε στη Βουλή πως η Ελλάδα θα αποκτήσει εργοστάσιο συναρμολόγησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Next.e.Go αναμένεται να επενδύσει στην Ελλάδα περισσότερα από €100 εκατομμύρια για την κατασκευή εργοστασίου ηλεκτρικών οχημάτων. Τα σχέδια της γερμανικής μάρκας κάνουν λόγο για 30.000 ετησίως παραγόμενα αυτοκίνητα και άμεση δημιουργία 1.000 θέσεων

εργασίας ενώ θα απασχολεί έμμεσα άλλους 5.500 ανθρώπους. Το εργοστάσιο θα υποστηρίζεται από ένα Campus Τεχνολογίας και Καινοτομίας και θα συνδέει την επιστημονική και τεχνολογική έρευνα με την παραγωγή.

Οι επίσημες ανακοινώσεις έγιναν σε εκδήλωση για την υπογραφή της «επιστολής πρόθεσης» (Letter of Intend) μεταξύ του CEO της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Ulrich Hermann και του Υφυπουργού Οικονομικής Διπλωματίας Κώστα Φραγκογιαννή, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και του αναπληρωτή Νίκου Παπαθανάση.

Ο Πρωθυπουργός είπε σε δήλωσή του:

Απ’ τις αρχές του ’90 δυστυχώς η Ελλάδα δεν είναι μέλος της αλυσίδας παραγωγής της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας. Τώρα που η αυτοκίνηση εισέρχεται σε νέα φάση κινούμενη προς την ηλεκτροκίνηση επιχειρούμε να επανέλθουμε.

Χαίρομαι που σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός εργοστασίου που θα παράγει ηλεκτρικά οχήματα. Θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί όχι μόνο στις υπηρεσίες αλλά και στη βιομηχανία αιχμής και χαίρομαι που σήμερα κάνουμε ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Σίγουρα πρέπει να γίνουν πολλά βήματα ακόμα για την υλοποίηση της επένδυσης, ωστόσο δημιουργούνται προσδοκίες για το μέλλον.

Το θέμα δεν είναι μόνο η κατασκευή ενός νέου αυτοκινήτου αλλά ένας διαφορετικός τρόπος να οραματιζόμαστε πώς θα γίνεται η παραγωγή στην εποχή του internet of things. Και επίσης μας επιτρέπει να ολοκληρώσουμε το έργο σε ένα πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τα παραδοσιακά χρονοδιαγράμματα κατασκευής βιομηχανικών μονάδων παραγωγής αυτοκινήτων.

Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε επίσης τους εκπροσώπους της Next.e.Go ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα διευκολύνει την επένδυση και δεσμεύτηκε να στηρίξει κάθε προσπάθεια της εταιρίας, απ’ την αδειοδότηση ως την κατασκευή του εργοστασίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα εξελίσσεται σε μια ανοικτή οικονομία, πιο φιλική στις επενδύσεις, προσφέροντας όχι μόνο ισχυρά οικονομικά κίνητρα, αλλά και πρόσβαση σε ένα εργατικό προσωπικό με υψηλές γνώσεις.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της γερμανικής μάρκας δήλωσαν:

Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την απαρχή μίας νέας εποχής σε αυτή τη γωνιά της Ευρώπης. Η e.Go θα συμβάλει σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τα παιδιά μας. Η μεταξύ μας εμπιστοσύνη και συνεργασία μπορούν να δημιουργήσουν μία πλατφόρμα για το μέλλον. Προσβλέπω σε στενή συνεργασία ώστε να γιορτάσουμε την απαρχή της παραγωγής των αυτοκινήτων μας στην Ελλάδα τους επόμενους 24 μήνες προωθώντας παράλληλα και ένα πιο βιώσιμο μέλλον στη χώρα σας.

Τα επόμενα βήματα είναι η επιστολή που υπογράφηκε να γίνει πράξη και να ενεργοποιηθεί το project με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που φθάνει τους 24 μήνες.  Όπως είπε ο Υφυπουργός Οικονομικής Διπλωματίας Κώστας Φραγκογιάννης, θα δημιουργηθεί μία κοινή ομάδα εργασίας ώστε να δουλέψουν επάνω στις λεπτομέρειες με στόχο τη δημιουργία του εργοστασίου. Μάλιστα, αυτό το εργοστάσιο θα είναι το πρώτο της Next.e.Go εκτός Γερμανίας.

Το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει:

Την παραγωγή μεταλλικών εξαρτημάτωνΤην εξωτερική θερμοδιαμόρφωσηΤην τελική συναρμολόγηση των οχημάτωνΤον ποιοτικό έλεγχοΛίγα λόγια για την Next.e-Go

Η εταιρία δημιουργήθηκε το 2015 από τον καθηγητή μηχανολογίας Aachen Dr. Günther Schuh και σήμερα απασχολεί περίπου 450 υπαλλήλους. Κατασκευάζει προσιτά ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα οποία είναι κατάλληλα για κίνηση εντός πόλης.

Το πρώτο αυτοκίνητο της εταιρίας ονομάζεται e.Go Life και σήμερα κοστίζει λιγότερο από €16.000. Συναρμολογείται στο εργοστάσιο στο Άαχεν το οποίο παράγει ετησίως 10.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η εταιρία εκτός από το Life έχει παρουσιάσει και το πρωτότυπο Life Concept Sport καθώς και ένα ηλεκτρικό λεωφορείο με την ονομασία People Mover.

Το e.Go Life, το οποίο διατίθεται σε 3 εκδόσεις, πρόκειται για ένα δίθυρο ηλεκτρικό αυτοκίνητο με δυνατότητα μεταφοράς 4 επιβατών, μπαταρία 21.5kW, κινητήρα 57kW (77hp) από τη Bosch καθώς και βάρος 1.2 τόνων. Η αυτονομία του εντός πόλης είναι στα 203 χιλιόμετρα ενώ εκτός πόλης περιορίζεται στα 139 χιλιόμετρα.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα