Άρχισαν να πέφτουν οι τιμές των GPU; Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν μείωση 11%

Αν και η μείωση δεν είναι για να πανηγυρίζει κανείς, τον Ιανουάριο οι τιμές φαίνεται πως υποχώρησαν χωρίς όμως να είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί αυτή η τάση.

Οι τιμές δείχνουν πως μειώνονται αλλά δεν είμαστε ούτε καν κοντά στα επίπεδα των προηγούμενων ετών. Παρ’ όλα αυτά, οι κάρτες γραφικών των Nvidia και AMD εμφανίζονται ελαφρώς φθηνότερες σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες. Το Tom’s Hardware στις ΗΠΑ και το 3DCenter.org

στη Γερμανία κατέγραψαν τις τιμές λιανικής στο eBay και στην τοπική αγορά αντίστοιχα και είδαν το ίδιο πράγμα. Μια πτώση τιμών σε σχεδόν κάθε κάρτα γραφικών των Nvidia και AMD.

Ποιος δεν θα ήθελε να εγκαταστήσει στον υπολογιστή του μία Nvidia RTX 3080; Μόλις πριν από δύο μήνες αυτή κόστιζε περίπου $1773, δηλαδή πάνω από δυόμισι φορές περισσότερο από την προτεινόμενη τιμή του κατασκευαστή. Αυτές οι τιμές ήταν «αναμενόμενες» για τις πιο hot κάρτες γραφικών τον περασμένο Νοέμβριο με τα πράγματα να γίνονται ελαφρώς χειρότερα τον Δεκέμβριο. Αλλά τον Ιανουάριο, αυτές οι τιμές μειώθηκαν κατά 11% και η RTX 3080 έφτασε να κοστίζει κάτι λιγότερο από $1600.

Η RTX 3080 όμως δεν είναι η μόνη κάρτα που κοστίζει λιγότερο αφού οι περισσότερες κάρτες γραφικών RTX 30xx αλλά και η σειρά AMD Radeon RX 6xxx κοστίζει πλέον από 5% έως και 10% λιγότερο, με την RX 6900 XT να αποτελεί τη μοναδική εξαίρεση της οποίας η τιμή ανέβηκε!

Το Tom’s Hardware δείχνει επίσης ότι και ο όγκος των πωλήσεων μειώθηκε σημαντικά στο eBay και ορισμένες κάρτες μόλις που διακινούνταν. Για παράδειγμα, μόλις 9 κάρτες γραφικών Radeon RX 6800 πωλήθηκαν μέσα σε μια εβδομάδα. Είναι πιθανό δηλαδή οι τιμές να πέφτουν επειδή αρκετοί τα παρατάνε και δείχνουν απρόθυμοι να πληρώσουν τις τιμές των scalpers.

Ή, ίσως αυτό να έχει να κάνει με την αγορά των κρυπτονομισμάτων που γνώρισε μεγάλη μείωση την προηγούμενη εβδομάδα. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν η πρόσφατη πτώση θα μειώσει δραματικά τις τιμές των GPU, καθώς αυτές δεν θα είναι τόσο «πολύτιμες» για τους «ανθρακωρύχους», οι οποίοι συχνά πωλούν μεγάλες ποσότητες καρτών γραφικών όταν δεν μπορούν να τις βάλουν να «δουλέψουν». Τα δεδομένα του eBay προέρχονται από την περασμένη εβδομάδα, επομένως δεν περιέχουν ακόμη τον πλήρη αντίκτυπο της αγοράς των κρυπτονομισμάτων.

Το 3DCenter.org όμως δείχνει ότι η πτώση δεν συμβαίνει μόνο στην αγορά των μεταχειρισμένων, αλλά και σε γερμανικούς λιανοπωλητές. Αν και δεν υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι η προσφορά μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση (αρκετές GPU παραμένουν απίστευτα δύσκολο να βρεθούν σε λογική τιμή), η Nvidia και η AMD έχουν επανειλημμένα σημειώσει ότι αναμένουν βελτίωση της προσφοράς στο δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Όσον αφορά τις κονσόλες PS5 και Xbox Series X, και εκεί φαίνεται πως οι τιμές των μεταχειρισμένων στο eBay έχουν αρχίσει να πέφτουν. Σύμφωνα με το The Verge, τους 3 τελευταίους μήνες οι κορυφαίες κονσόλες της Sony και της Microsoft έχουν μειωμένη τιμή έως και $100, από τα $800 που κόστιζαν κατά μέσο όρο πλέον τις βρίσκει κανείς στα $700.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα