H Μicrosoft εξαγοράζει τη Nuance, εταιρία αναγνώρισης ομιλίας, έναντι 19,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη εξαγορά στην οποία προχωρά η Microsoft μετά την απόκτηση της LinkedIn

H Μicrosoft ανακοίνωσε ότι προχωρά στην εξαγορά της Nuance, εταιρίας η οποία ειδικεύεται στην ανάπτυξη λογισμικού για την αναγνώριση ομιλίας, καταβάλλοντας τίμημα ύψους 19,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται για μια κίνηση η οποία ενισχύει ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες που διαθέτει ο τεχνολογικός κολοσσός στον τομέα της

αναγνώρισης ομιλίας και της προσφέρει ισχυρότερη θέση στον τομέα της υγείας, όπου η Nuance διαθέτει πολλά προϊόντα. Η Microsoft θα πληρώσει 56 δολάρια ανά μετοχή, δηλαδή 23% επιπλέον της τιμής στην οποία έκλεισε η χρηματιστηριακή διαπραγμάτευση της εταιρίας την περασμένη Παρασκευή. Η συμφωνία συμπεριλαμβάνει και τα καθαρά χρέη της Nuance.

Η Nuance είναι ευρύτερα γνωστή για το λογισμικό Dragon που έχει αναπτύξει και το οποίο στηρίζεται στην τεχνολογία της βαθείας μηχανικής μάθησης προκειμένου να μετατρέπει την ομιλία σε κείμενο, ενώ παράλληλα το λογισμικό βελτιώνει την ακρίβειά του με την πάροδο του χρόνου, προσαρμοζόμενο στη φωνή του χρήστη. Η Nuance έχει παραχωρήσει τα δικαιώματα χρήσης της συγκεκριμένης τεχνολογίας σε πολλές υπηρεσίες και εφαρμογές, με γνωστότερο παράδειγμα να αποτελεί η Siri, η ψηφιακή βοηθός της Apple. (Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό στηρίζεται η Siri στην παρούσα φάση στο λογισμικό Dragon, προκειμένου να απαντά στα ερωτήματα των χρηστών). Το λογισμικό Dragon κατέχει ηγετική θέση στην κατηγορία του, ως προς την ακρίβεια της μετατροπής της ομιλίας σε κείμενο.

Τα 19,7 δισεκατομμύρια δολάρια που θα διατεθούν για την απόκτηση της Nuance καθιστούν τη συγκεκριμένη εξαγορά τη δεύτερη μεγαλύτερη, μετά την εξαγορά της LinkedIn το 2016, έναντι 26 δισεκατομμυρίων. Η κίνηση αυτή καταγράφεται σε χρονικό σημείο κατά το οποίο η τεχνολογία αναγνώρισης ομιλίας βελτιώνεται με ταχείς ρυθμούς, χάρη στη σημαντική ανάπτυξη της βαθείας μηχανικής μάθησης, ενώ παράλληλα πολλαπλασιάζονται οι ευκαιρίες αξιοποίησής της.

Η ψηφιακή μετατροπή ομιλίας σε κείμενο καθίσταται περισσότερο αξιόπιστη σε ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων, από τα ιατρικά ραντεβού μέχρι τις εταιρικές συσκέψεις και τις πανεπιστημιακές διαλέξεις. Η ενίσχυση της εξ αποστάσεως εργασίας δημιουργεί παράλληλα νέες προοπτικές αξιοποίησης της τεχνολογίας. Καθώς έχει αυξηθεί ραγδαία ο αριθμός των συσκέψεων που πραγματοποιούνται μέσω βίντεο, είναι ευκολότερο να προσφέρονται στους πελάτες τα πρακτικά σε γραπτή μορφή μέσω λογισμικού ενσωματωμένου απευθείας σε αυτές τις τηλεδιασκέψεις. Το Zoom, για παράδειγμα, παρέχει τη δυνατότητα αυτόματης απομαγνητοφώνησης μέσω της ενσωμάτωσης λύσεων αναπτυγμένων από τρίτα μέρη, όπως είναι το λογισμικό της Otter. 

Για τη Microsoft, η οποία αντλεί περίπου τα δύο τρίτα των εσόδων της από πωλήσεις επιχειρηματικού λογισμικού και υπηρεσιών cloud, η βελτίωση των υπηρεσιών αυτόματης μετατροπής της ομιλίας σε κείμενο σε σενάρια όπως τα παραπάνω είναι μια κίνηση απόλυτα λογική. Η εταιρία θα μπορούσε να ενσωματώσει την τεχνολογία της Nuance στο υφιστάμενο λογισμικό της, λ.χ. το Teams, ή να το προσφέρει ανεξάρτητα, στο πλαίσιο της υπηρεσίας Azure.

Αρχικά, πάντως, έμφαση θα δοθεί στις υπηρεσίες υγείας, τομέα στον οποίο οι δύο εταιρίες συνεργάζονταν ήδη. Το 2019, ανακοίνωσαν μια "στρατηγική συνεργασία" προκειμένου να αξιοποιηθεί το λογισμικό της Nuance στην ψηφιοποίηση των ιατρικών αρχείων πελατών της Microsoft. H τεχνολογία που ανέπτυξε η Nuance, συμπεριλαμβανομένης της πλατφόρμας Dragon Medical One, η οποία είναι προσαρμοσμένη έτσι ώστε να αναγνωρίζει την ιατρική ορολογία, σύμφωνα με πληροφορίες χρησιμοποιείται από περισσότερους του μισού εκατομμυρίου γιατρούς σε ολόκληρο τον κόσμο και από το 77% των νοσοκομείων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

"Ενισχύοντας το Microsoft Cloud for Healthcare με τις λύσεις της Nuance, σε συνδυασμό με την εμπειρία της Nuance και τις σχέσεις που έχει αναπτύξει με τους παρόχους συστημάτων EHR (Electronic Health Records, Ηλεκτρονικά Ιατρικά Αρχεία), η Microsoft θα είναι σε θέση να υποστηρίξει ακόμη περισσότερο τους παρόχους υπηρεσιών υγείας μέσα από τις δυνατότητες της περιβάλλουσας κλινικής ευφυΐας καθώς και άλλες υπηρεσίες cloud της Microsoft", αναφέρει χαρακτηριστικά η Microsoft σε ανάρτηση στο εταιρικό ιστολόγιο.

Nuance παρέχει το σκέλος της τεχνητής ευφυΐας στο σημείο παροχής της υπηρεσίας υγείας και είναι πρωτοπόρος στην πρακτική εφαρμογή της επιχειρηματικής τεχνητής νοημοσύνης", αναφέρει σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Σάτια Ναντέλα. "Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί τη σημαντικότερη προτεραιότητα της τεχνολογίας και οι υπηρεσίες υγείας την πλέον επείγουσα εφαρμογή της. Μαζί, σε συνεργασία με τους εταίρους μας, θα προσφέρουμε λύσεις τεχνητής νοημοσύνης στα χέρια των επαγγελματιών ανά την υφήλιο προκειμένου να ενισχύσουμε τη λήψη καλύτερων αποφάσεων και να δημιουργήσουμε ουσιαστικότερες επαφές, καθώς επιταχύνουμε την ανάπτυξη του Microsoft Cloud".

To Bloomberg ήταν το πρώτο μέσο που, μέσα στο σαββατοκύριακο, γνωστοποίησε την είδηση της εξαγοράς της Nuance, με τη Microsoft να έχει επιδοθεί σε μπαράζ ανάλογων κινήσεων. Τον περασμένο μήνα, η εταιρία ολοκλήρωσε την εξαγορά της εταιρίας βιντεοπαιχνιδιών ZeniMax, έναντι 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πέρυσι, εξέταζε την εξαγορά της εφαρμογής TikTok, ενώ σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η εταιρία βρίσκεται σε "αποκλειστικές συζητήσεις" προκειμένου να προχωρήσει στην εξαγορά του Discord.  


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα