H Ford δημιούργησε ένα καπέλο για οδηγούς φορτηγών που μπορεί να σώσει ζωές

Η οδήγηση φορτηγού είναι μία εξαντλητική δουλειά που απαιτεί από τον οδηγό να έχει διαρκώς στραμμένη τη προσοχή του στο δρόμο.

Η υπνηλία σε μεγάλες διαδρομές είναι μεγάλη ανησυχία και ένας από τους σημαντικότερους κινδύνους που έχουν να αντιμετωπίσουν οι οδηγοί, αφού αποτελεί αιτία σοβαρών δυστυχημάτων.
Για να αντιμετωπίσει αυτό το κίνδυνο, η Ford βοήθησε στην ανάπτυξη ενός “καπέλου ασφαλείας” που έχει την ονομασία SafeCap. Το καπέλο είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται κινήσεις που σχετίζονται με την υπνηλία και να ξυπνάει τον οδηγό χρησιμοποιώντας

ήχο, φως και δόνηση.

Για να γιορτάσει την 60η επέτειο της μονάδας παραγωγής φορτηγών στη Βραζιλία, η Ford, σε συνεργασία με εταιρεία GTB που έχει την έδρα της στο Σάο Πάολο, δημιούργησε το SafeCap. Οι δύο εταιρείες πραγματοποίησαν έρευνες και “χαρτογράφησαν” τις κινήσεις του κεφαλιού του οδηγού κατά την οδήγηση, διαχωρίζοντας αυτές που γίνονται φυσιολογικά –π.χ όταν ο οδηγός ελέγχει τα όργανα του αυτοκινήτου, όταν κοιτάει τους καθρέφτες- από εκείνες που γίνοντας όταν τον πιάνει υπνηλία.

Για την ανίχνευση των κινήσεων, το καπέλο ενσωματώνει επιταχυνσιόμετρο και γυροσκόπιο ενώ επιπλέον εξοπλίζεται με εξαρτήματα που κάνουν θόρυβο, δονούνται ή εκπέμπουν φως. Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα βίντεο που δημιούργησε η GTB για να εξηγήσει τη λειτουργία του καπέλου (στα Πορτογαλικά δυστυχώς για τους περισσότερους από εμάς).

Προφανώς το SafeCap είναι ένας ωραίος τρόπος για τη διαφήμιση και την προώθηση του brand, και βεβαίως για να δείξει στον κόσμο ότι η Ford είναι μία εταιρεία που νοιάζεται –τουλάχιστον τόσο ώστε να κατασκευάσει ένα πρωτότυπο- ωστόσο όπως επισημαίνει το Fast Company, η εταιρεία δεν θα διστάσει να το παράγει μαζικά αν υπάρξει αρκετό ενδιαφέρον. O Διευθυντής Πωλήσεων της Ford στη Βραζιλία δήλωσε ότι ο στόχος του τοπικού παραρτήματος της εταιρείας είναι να μοιραστεί τα ευρήματα της με τα υπόλοιπα σε άλλες χώρες ώστε να γίνει συζήτηση για το προϊόν μετά τις δοκιμές.

Site: Engadget

Keywords
Τυχαία Θέματα