Υποθυρεοειδισμός και εμμηνόπαυση: Τα συμπτώματα και όσα πρέπει να γνωρίζεις

Ένας mini οδηγός για κάθε γυναίκα που βρίσκεται σε αυτή τη φάση της ζωής της.

Ο υποθυρεοειδισμός είναι επίσης γνωστός ως υπολειτουργία του θυρεοειδούς και επηρεάζει τον θυρεοειδή αδένα. Οι άνθρωποι με αυτή τη νόσο παράγουν χαμηλή ποσότητα

θυρεοειδικής ορμόνης.

Ο υποθυρεοειδισμός και η εμμηνόπαυση έχουν μερικά κοινά συμπτώματα. Αρχικά, ο υποθυρεοειδισμός είναι πιο συχνός σε μεσήλικες γυναίκες, την ηλικιακή δηλαδή ομάδα που περνά και εμμηνόπαυση.

Λειτουργία οιστρογόνων και θυρεοειδούς

Τα επίπεδα οιστρογόνων μειώνονται σημαντικά κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, γεγονός που προκαλεί και πολλά από τα συμπτώματά της. Τα επίπεδα οιστρογόνων μπορεί επίσης να επηρεάσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς και να οδηγήσουν σε διαταραχές του, αλλά απαιτείται ακόμη περισσότερη έρευνα για την καλύτερη κατανόηση της σχέσης μεταξύ αυτών των δύο ορμονών.

Μπορεί ο υποθυρεοειδισμός να επηρεάσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να αυξήσει ή να επιδεινώσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Ωστόσο, με την κατάλληλη θεραπεία για τη διαταραχή του θυρεοειδούς, βελτιώνεται και η διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

Υποθυρεοειδισμός και εμμηνόπαυση έχουν επίσης πολλά αλληλοεπικαλυπτόμενα συμπτώματα. Μια γυναίκα που έχει και υποθυρεοειδισμό και βρίσκεται σε εμμηνόπαυση, μπορεί να έχει αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσει αυτά τα συμπτώματα με μεγαλύτερη σοβαρότητα.

Συμπτώματα

Κατά μέσο όρο, η εμμηνόπαυση εμφανίζεται στην ηλικία των 51 για τις γυναίκες, ενώ ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή.

Τα ακόλουθα συμπτώματα παρατηρούνται συνήθως στην εμμηνόπαυση και τον υποθυρεοειδισμό:

Εμμηνόπαυση

Εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσειςΑνωμαλίες στο κατώτερο ουροποιητικό σύστημα, όπως συχνή ούρηση ή συχνοουρία τη νύχταΔιαταραχές ύπνουΠροβλήματα συγκέντρωσης και μάθησηςΑλλαγές στην ενέργεια και συναίσθημα εξάντλησηςΑλλαγές στο βάρος, όπως ξαφνική αύξησή τουΑιδοιοκολπική ατροφία και ξηρότηταΔιακοπή των εμμηνορροϊκών κύκλωνΑλλαγές στη διάθεση

Υποθυροειδισμός

Αυξημένη ευαισθησία στο κρύοΥψηλότερα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, όπως τα τριγλυκερίδια και η χοληστερόληΠιο αργός καρδιακός ρυθμόςΔυσκολίες μνήμηςΕπίμονη κόπωση ή αισθήματα κόπωσηςΑύξηση του σωματικού λίπουςΑδυναμία στους μυς και τις αρθρώσειςΛέπτυνση των τριχών των μαλλιώνΚατάθλιψη ή λύπηΒραχνάδαΞηρό, σκασμένα δέρμαΜπορεί ο υποθυρεοειδισμός να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών στην εμμηνόπαυση;

Διαταραχές του θυρεοειδούς μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο για μακροπρόθεσμες επιπλοκές της εμμηνόπαυσης. Μία από τις πιο κοινές επιπλοκές της εμμηνόπαυσης είναι η οστεοπόρωση (ή απώλεια της οστικής πυκνότητας). Η έρευνα δείχνει ότι ο υποθυρεοειδισμός μπορεί επίσης να μειώσει την οστική πυκνότητα. Καυκάσιες γυναίκες με χαμηλό σωματικό λίπος είναι η ομάδα υψηλότερου κινδύνου για οστεοπόρωση.

Μια άλλη κοινή επιπλοκή της εμμηνόπαυσης είναι ο αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων. Χαμηλά επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο καρδιακών διαταραχών.

Επίσκεψη στον γιατρό

Αν μια γυναίκα υποψιάζεται ότι αντιμετωπίζει προβλήματα θυρεοειδούς ή εάν έχει συμπτώματα εμμηνόπαυσης, πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό της και αυτός με τη σειρά του μπορεί να την παραπέμψει σε ενδοκρινολόγο. Ακόμη, ίσως είναι χρήσιμη και μια επίσκεψη σε γυναικολόγο.

Πριν την επίσκεψη στον γιατρό, καλό είναι να έχει προετοιμάσει τις ακόλουθες πληροφορίες:

Συμπτώματα (ιδιαίτερα κόπωση, εξάψεις, αλλαγές βάρους και εναλλαγές της διάθεσης)Σοβαρότητα και διάρκεια των συμπτωμάτων και κατά πόσον έχουν επιδεινωθείΙστορικό ενδοκρινικών διαταραχών στην οικογένεια, ειδικά σε σχέση με διαταραχές του θυρεοειδούςΠαρατυπίες στον εμμηνορροϊκό κύκλοΔιατροφικές συνήθειεςΈλεγχος για τη λειτουργία του θυρεοειδούς

Μερικές διαφορετικές εξετάσεις αίματος μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ελέγξουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς:

Εξετάσεις TSH

Ο γιατρός χρησιμοποιεί αυτό το τεστ για να αναζητήσει τη συγκέντρωση της θυρεοειδικής ορμόνης (TSH) στο αίμα. Το σώμα παράγει περισσότερη TSH όταν ο θυρεοειδής είναι λιγότερο ενεργός. Παράγει επίσης λιγότερες ορμόνες Τ3 και Τ4. Ένα επίπεδο TSH που είναι κατώτερο από το φυσιολογικό δείχνει υπερθυρεοειδισμό, ή υπερδραστήριο θυρεοειδή. Αντίστοιχα, ένα υψηλότερο επίπεδο TSH δείχνει υποθυρεοειδισμό.

Εξετάσεις T4

Με αυτό το τεστ ο γιατρός θα αναζητήσει τα επίπεδα της ορμόνης Τ4 στο αίμα. Αυτή η ορμόνη είναι είτε ανενεργή και δεσμεύεται με πρωτεΐνες είτε ενεργή και αδέσμευτη. Ένα υψηλό επίπεδο δείχνει μια πιθανότητα για υπερθυρεοειδισμό.

Εξετάσεις Τ3

Η Τ3 είναι μια άλλη ορμόνη που παράγεται από το θυρεοειδή. Οι γιατροί χρησιμοποιούν αυτό το τεστ για να επιβεβαιώσουν τον υπερθυρεοειδισμό. Τα επίπεδα του Τ3 δεν μειώνονται σημαντικά μέχρι η κατάσταση να είναι σοβαρή. Ως εκ τούτου, οι γιατροί και οι τεχνικοί εργαστηρίου θα χρησιμοποιήσουν κάποιο άλλο είδος εξέτασης για να καθορίσουν τον υποθυρεοειδισμό.

Εξετάσεις TSI

Αυτή η εξέταση χρησιμοποιείται για να προσδιοριστεί η παρουσία ενός αντισώματος που ονομάζεται θυρεοειδική ανοσοσφαιρίνη, η οποία είναι παρούσα σε άτομα με νόσο του Graves. Η νόσος του Graves είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που επηρεάζει τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Αυτό το τεστ χρησιμοποιείται συχνότερα στις έγκυες γυναίκες ή τους ανθρώπους που μπορεί να έχουν τη νόσο του Graves.

www.shape.gr

The post Υποθυρεοειδισμός και εμμηνόπαυση: Τα συμπτώματα και όσα πρέπει να γνωρίζεις appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα