Βιταμίνη D και υγιή οστά: Πόσο πρέπει να κάθεσαι στον ήλιο και γίνεται να έχεις υπερβολική ποσότητα στον οργανισμό;

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για υγιή οστά.

Χρειαζόμαστε βιταμίνη D για να βοηθήσουμε το σώμα να απορροφήσει ασβέστιο και φωσφορικό άλας από τη διατροφή μας. Αυτά τα μέταλλα είναι σημαντικά για υγιή οστά, δόντια και μυς.

Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να κάνει τα οστά να γίνουν μαλακά και αδύναμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε παραμορφώσεις των οστών.

Πώς
παίρνουμε βιταμίνη D;

Το σώμα μας δημιουργεί βιταμίνη D από την απευθείας επαφή του ηλιακού φωτός με το δέρμα μας, όταν είμαστε έξω. Παίρνουμε επίσης κάποια βιταμίνη D από έναν μικρό αριθμό τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η ρέγγα και οι σαρδέλες, καθώς και το κόκκινο κρέας και τα αυγά.

Η βιταμίνη D προστίθεται επίσης τεχνητά σε όλα τα βρεφικά γάλατα, καθώς και σε ορισμένα δημητριακά και άλλα προϊόντα. Μια άλλη πηγή βιταμίνης D είναι τα συμπληρώματα διατροφής.

Βιταμίνη D: Πόσο πρέπει να καθόμαστε στον ήλιο;

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να παράγουν αρκετή βιταμίνη D αν εκτίθενται απευθείας στον ήλιο καθημερινά για σύντομα χρονικά διαστήματα με ακάλυπτα τα χέρια ή το κάτω μέρος των ποδιών και χωρίς αντηλιακό τις περιόδους που έχει ηλιοφάνεια. Αυτό στην Ελλάδα είναι… σχεδόν όλο τον χρόνο!

Αλλά δεν είναι γνωστό ακριβώς πόσος χρόνος χρειάζεται ένα άτομο στον ήλιο για να φτιάξει αρκετή βιταμίνη D ώστε να καλύψει τις απαιτήσεις του σώματος.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο παραγωγής της βιταμίνης D, όπως το χρώμα του δέρματος ή το ποσοστό επιφάνειας δέρματος που εκτίθεται απευθείας στο ηλιακό φως. Άτομα με πιο σκούρο δέρμα χρειάζεται να περάσουν περισσότερο χρόνο στον ήλιο για να παράγουν την ίδια ποσότητα βιταμίνης D με τα άτομα που έχουν πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα.

Το σώμα σας δεν μπορεί να παράγει βιταμίνη D εάν κάθεστε σε εσωτερικό χώρο δίπλα σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο, επειδή οι ακτίνες υπεριώδους ακτινοβολίας Β (UVB) (αυτές που το σώμα σας χρειάζεται να κάνει βιταμίνη D) δεν μπορούν να περάσουν από τα τζάμια.

Είναι δυνατόν κάποιος να έχει πάρα πολύ βιταμίνη D στον οργανισμό του;

Εάν επιλέξετε να πάρετε συμπληρώματα βιταμίνης D, 10μg την ημέρα θα είναι αρκετά για τους περισσότερους ανθρώπους.

Συνιστάται σε άτομα που παίρνουν τέτοια συμπληρώματα να μην λαμβάνουν περισσότερο από 100μg βιταμίνης D την ημέρα, καθώς θα μπορούσε να είναι επιβλαβές (100 μικρογραμμάρια ισούται με 0,1 χιλιοστόγραμμα).

Αυτό ισχύει για ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων και των γυναικών που θηλάζουν και των ηλικιωμένων, καθώς και των παιδιών ηλικίας 11 έως 17 ετών. Τα παιδιά ηλικίας 1 έως 10 ετών δεν πρέπει να παίρνουν περισσότερα από 50μg την ημέρα. Τα μωρά κάτω των 12 μηνών δεν πρέπει να παίρνουν περισσότερα από 25μg την ημέρα.

Μερικοί άνθρωποι έχουν ιατρικές παθήσεις που σημαίνει ότι μπορεί να μην είναι σε θέση να πάρουν συμπληρώματα βιταμίνης D με ασφάλεια.

Σε περίπτωση αμφιβολίας, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας. Εάν εκείνος σας προτείνει να πάρετε διαφορετική ποσότητα βιταμίνης D, θα πρέπει να ακολουθήσετε τις δικές του οδηγίες.

Η ποσότητα βιταμίνης D που περιέχεται στα συμπληρώματα εκφράζεται μερικές φορές σε διεθνείς μονάδες (IU), όπου 40 IU ισούται με 1 μικρογραμμάριο (1 μg) βιταμίνης D.

Δεν υπάρχει κίνδυνος το σώμα σας να παράγει υπερβολική ποσότητα βιταμίνης D από την έκθεση στον ήλιο.

Έλλειψη βιταμίνης D: Τα 8 συμπτώματα1. Αρρωσταίνετε συχνά

Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα ανεπάρκειας είναι ο αυξημένος κίνδυνος ασθένειας ή λοιμώξεων.

2. Αυξημένη κόπωση

Η υπερβολική κόπωση μπορεί να αποτελεί ένδειξη ανεπάρκειας βιταμίνης D. Η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των επιπέδων ενέργειας.

3. Πόνος στα οστά και στην πλάτη

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα μπορεί να είναι αιτία ή παράγοντας επιδείνωσης για τον πόνο των οστών και της μέσης.

4. Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα συμπληρώματα βελτιώνουν τη διάθεση.

5. Ανεπαρκής επούλωση πληγών

Τα ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσουν σε κακή επούλωση πληγών μετά από χειρουργική επέμβαση, τραυματισμό ή λοίμωξη.

6. Απώλεια οστικής μάζας

Η διάγνωση χαμηλής οστικής πυκνότητας μπορεί να είναι ένδειξη ανεπάρκειας βιταμίνης D. Η λήψη αρκετής βιταμίνης D είναι σημαντική για τη διατήρηση της οστικής μάζας καθώς γερνάτε.

7. Απώλεια μαλλιών

Η απώλεια μαλλιών μπορεί να είναι ένδειξη ανεπάρκειας βιταμίνης D στην τριχόπτωση γυναικείας μορφής ή στην αυτοάνοση κατάσταση αλωπεκίας areata.

8. Μυϊκός πόνος

Υπάρχει συσχετισμός μεταξύ του χρόνιου πόνου και των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα, ο οποίος μπορεί να οφείλεται στην αλληλεπίδραση μεταξύ της βιταμίνης και των νευρικών κυττάρων που ανιχνεύουν τον πόνο.

ΠΗΓΗ – Iatropedia.gr

The post Βιταμίνη D και υγιή οστά: Πόσο πρέπει να κάθεσαι στον ήλιο και γίνεται να έχεις υπερβολική ποσότητα στον οργανισμό; appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα