Το βιβλίο του Γιώργου Ευγενειάδη “Απλά και Διαφορετικά” ταξίδεψε μέχρι τη Μελβούρνη! Αποκλειστικό φωτορεπορτάζ για το Newsitamea!

Με το Γιώργο Ευγενειάδη ήρθαμε πρώτη φορά σε επαφή το 2017. Για μια συνέντευξη, που τότε μιλήσαμε για το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα και την ειδική εκπαίδευση. Τρία χρόνια μετά, συνεχίζει την πορεία του ανοδικά! Έχει εκδώσει ήδη το πρώτο του βιβλίο, σχεδιάζει για το μέλλον και δεν επαναπαύεται.

Το βιβλίο του Απλά και διαφορετικά (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο), έχει ως στόχο να μας βάλει όλους στην κουζίνα. Ναι, ακόμα και εσένα που δυσκολεύεσαι με τα γραμμάρια, τα υλικά και το ψήσιμο. Είναι γραμμένο με ευκολονόητο

τρόπο όπου σε συνδυασμό με τις φωτογραφίες, τα σχέδια και τα σκίτσα, σε καθοδηγεί βήμα προς βήμα. Είτε είσαι αρχάριος στην κουζίνα, είτε γνωρίζεις μόνο τα βασικά, μπορείς να τα καταφέρεις!

Του ζήτησα αν θα επιθυμούσε να μου στείλει το βιβλίο και να κάνουμε μια νέα συνέντευξη. Μετά σκέφτηκα, θα φτάσει που θα φτάσει το βιβλίο ως την άκρη του κόσμου, γιατί να μη γίνει ένα φωτορεπορτάζ στη Μελβούρνη; Ο Γιώργος δέχτηκε με ενθουσιασμό την ιδέα αυτή. Κάπως έτσι έφτασα να το κρατάω στα χέρια μου στην Αυστραλία. Υπήρξε μια αναγκαστική καθυστέρηση λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που είχαμε στην πολιτεία της Βικτώρια. Αλλά είμαι χαρούμενος και ικανοποιημένος με το τελικό αποτέλεσμα που σας παρουσιάζω σήμερα.

Μια βόλτα στους κήπους του Fitzroy. Δημιουργήμα της Βικτωριανής εποχής, καθιέρωσε τη Μελβούρνη ως πόλη των κήπων. Ενα τίτλο που κρατάει μέχρι και σήμερα καθώς διαθέτει αμέτρητα πάρκα!Πηγή έμπνευσης, τα παιδιά και η αναπηρία!

Το βιβλίο είναι εμπνευσμένο από τους μαθητές του Γιώργου. Όλοι αντιμετωπίζουν κάποια μορφής αναπηρία. Τα καταφέρνουν όμως περιφημά στην κουζίνα. Μπορώ μόνο να φανταστώ τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει η μαγειρική για τα παιδιά. Τη χαρά, την ικανοποίηση και την τόνωση της αυτοπεποίθησης τους, όταν ολοκληρώνουν με επιτυχία μια συνταγή.

Ένα μεγάλο βήμα στην αυτόνομη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία είναι αυτό το βιβλίο. Συζητάμε συχνά για αυτή, πρέπει όμως να σκεφτούμε και τη σημασία της σωστής διατροφής. Πως θα ζήσουν αυτόνομα αν δεν μπορούν να μαγειρέψουν, να συντηρηθούν; Έτσι παροτρύνω όλους τους γονείς, να χαρίσετε αυτό το βιβλίο στα παιδιά σας. Με ή χωρίς αναπηρία, θα το διασκεδάσουν. Και θα τα βοηθήσετε για το μέλλον με τρόπους που ίσως δεν μπορείτε καν να φανταστείτε τώρα!

Αφιερώνω και εγώ αυτό το άρθρο στους μαθητές του και τους ευχαριστώ που τον ενέπνευσαν να το γράψει! Ας μαγειρέψουμε, ας ταξιδέψουμε στη Μελβούρνη και καλή σας ανάγνωση!

Dolphin Fountain – Το συντριβάνι των δελφινιών. Ο κάβουρας αγάπησε το αλμυρο τσιζκεικ!Πως νιώθεις ένα χρόνο μετά την έκδοση του πρώτου σου βιβλίου; Τι εμπειρίες αποκόμισες, πως λειτούργησε μέσα σου όλο το προηγούμενο διάστημα;

Πέρασε κιόλας ένας χρόνος. Το βιβλίο αυτό άρχισε πολύ απλά, σαν μια ιδέα των μαθητών μου, μαθητές ενός δημόσιου ειδικού σχολείου, που κάτι ήθελαν να πουν στον κόσμο και θέλοντας να μεταφέρω τις εμπειρίες μου στον κόσμο έξω από αυτό το σχολικό πλαίσιο. Ούτε εγώ πίστευα ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.  Τελικά ένα χρόνο μετά, μπορώ να πω πως κάτι καταφέραμε.

Όπως είχα γράψει και στην πρώτη μου ανάρτηση κρατώντας το βιβλίο: «από σήμερα αποδεχόμαστε, κατανοούμε, μαγειρεύουμε όλοι, τρώμε όλοι μαζί, επικοινωνούμε, συγχωρούμε, χαμογελάμε, και αν δεν γίνουν όλα τέλεια δεν πειράζει»  Απλά και Διαφορετικά ας το δοκιμάσουμε. Το δοκιμάσαμε και νομίζω πως ναι, πέτυχε!

Ποιες είναι οι εντυπώσεις και τα σχόλια που έλαβες από το αναγνωστικό κοινό; Ειδικά από άτομα που δεν ανήκουν στον στενό σου κύκλο;

Θα αναφέρω δύο σχόλια. Ένα από μαθητή: «κύριε τα καταφέρνουμε καλύτερα με αυτό το βιβλίο». Και ένα από μητέρα ενός παιδιού με αναπηρία που δεν γνώριζα: «Πριν λίγα χρόνια οραματιζόμουν ο κόσμος να αποκτήσει ανθρώπους που θα σέβονται τη διαφορετικότητα, θα την αποδέχονται κ στα πιο τρέλα μου όνειρα θα μάθουν να συνυπάρχουν μαζί της… κ να που καμία φορά τα οράματα παίρνουν μορφή κ τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα!».

Ανταμοιβή για οτιδήποτε έχω κάνει.

Η γέφυρα Sandridge, πρώτη κατασκευή της χρονολογείται το 1853. Σήμερα αποτελεί μνημειο κληρονομιάς. Κατα μήκος αναγράφονται σε γυάλινα πανελ οι χώρες και οι πόλεις απο τις οποίες προήλθαν οι μετανάστες στη Μελβούρνη.Φαντάζομαι πως δεν επαναπαύεσαι στο πρώτο βιβλίο. Τι ετοιμάζεις συγγραφικά για το μέλλον;

Έχω ήδη έτοιμα δυο νέα βιβλία. Και τα δυο βασίζονται στη φιλοσοφία του «Απλά και Διαφορετικά». Δυστυχώς, εν όψη των καταστάσεων που βιώνουμε δεν έχω σαφή εικόνα για το πότε θα βρίσκονται στα χέρια των αναγνωστών που τα περιμένουν με ιδιαίτερη χαρά και ανυπομονησία στέλνοντας μου συνεχώς μηνύματα.

Σε δυσκόλεψε η ιδέα για το επόμενο βιβλίο, μετά την επιτυχία του Απλά και Διαφορετικά;

Όχι αντίθετα η μια ιδέα φέρνει την άλλη. Δεν ξέρω όμως αν υπάρχει πρόσφορο έδαφος ώστε να υλοποιηθούν. Παρά την επιτυχία το να επενδύσεις στην αναπηρία με οποιαδήποτε μορφή είναι κάτι το όποιο ακόμη χρήζει εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Ξεκίνησε ο στολισμός για τα Χριστούγεννα στη Federation Square. Ποιός θέλει ένα γεμιστό σπιτικό κείκ;Στον πρόλογο του βιβλίου σου γράφεις: Τελικά, η απλότητα και η διαφορετικότητα μας κάνουν ξεχωριστούς. Τι είναι αυτό που μας κάνει να ξεχωρίζουμε στην καθημερινότητα μας, και ίσως όταν δεν μας βλέπει κανείς;

Ναι, πολλές φορές νιώθω ότι δεν μας βλέπει κανείς.  Όλοι αναζητούν την τελειότητα και την ομοιογένεια. Πως μπορούμε να αποδημήσουμε στερεότυπα; Το απλό είναι τόσο δύσκολο να το διακρίνεις. Ευτυχώς υπάρχουν οι μαθητές μας και μας το υπενθυμίζουν.

Τι δυσκολίες αντιμετωπίζει ένα Δημόσιο Ειδικό Σχολείο στην Ελλάδα; Από δικές σου εμπειρίες ή από συζητήσεις με συναδέλφους σου. 

Οι δυσκολίες είναι πολλές. Πέρα από υλικοτεχνικές υποδομές που δεν επαρκούν με αποτέλεσμα να στριμώχνονται πολλοί μαθητές στα σχολεία, στα εργαστήρια μαγειρικής υπάρχουν πολλές ελλείψεις σε πρώτες ύλες. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια μέσα από ομαδική προσπάθεια έχουμε καταφέρει να έχουμε κάποιες σταθερές δωρεές οι οποίες όμως δεν επαρκούν.

Ο ποταμός Yarra, πηγή ζωής και στάθμός αναψυχής κατα μήκος της Μελβούρνης. Η κωπηλασία είναι αγαπημένη αθλητική δραστηριότητα. Εννοείται οτι συμμετέχουν και άτομα με αναπηρίες!Το διάστημα της πανδημίας και της καραντίνας, πως επηρέασε τους μαθητές σου και τους γονείς τους;

Ήταν μια δύσκολη περίοδος για όλους μας. Φυσικά ακόμη περισσότερο για ένα μαθητή με αναπηρία που τον βγάζει από τη ρουτίνα του, αλλά και για εμάς που το σχολείο είναι ένας μέρος δημιουργίας χαράς και αγάπης. Προέχει όμως η υγειά όλων μας οπότε χρειάζεται υπομονή σε οποιεσδήποτε συνθήκες κληθούμε να βρεθούμε όλοι μας, και εκπαιδευτικοί και γονείς.

Η μαγειρική είναι για πολλούς καταναγκαστικό έργο. Είδαμε όμως, ακόμα και όσοι δεν είχαν μαγειρέψει ποτέ στο παρελθόν, την περίοδο της καραντίνας να καταφέρνουν μικρά μαγειρικά θαύματα στις κουζίνες τους. Μήπως τελικά δεν έχουμε εκπαιδευτεί στη μαγειρική; Την θεωρούμε δύσκολη γιατί φοβόμαστε τα πειράματα και την αποτυχία;

Η αλήθεια είναι ότι προσπάθησε πολύς κόσμος να κάνει κάτι και τελικά κάτι έκανε! Έχουμε εκπαιδευτεί λάθος στην μαγειρική. Δεχόμαστε πολύ πληροφορία από πάρα πού κόσμο που μας βάζει να συμπεριφερόμαστε ως επαγγελματίες στην κουζίνα μας, το οποίο από μόνο του είναι αγχωτικό. Και δυστυχώς η πληροφορία εστιάζει στην τελειότητα και στο ότι καλύτερο έχουμε δει ή δοκιμάσει στη ζωή μας!

Ας δούμε στις παραδοσιακές συνταγές των γιαγιάδων μας ή και των μαμάδων μας. Μήπως εκείνες ήταν τελικά οι καλύτερές που είχαμε δοκιμάσει στη μέχρι τώρα ζωή μας;

Ο σιδηροδρομικός σταθμός Flinders, είναι το καμάρι της Μελβούρνης! Πρόσφατα ανακαινισμένος, κατασκευασμένος το 1854.Παράλληλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγιναν ο μεγαλύτερος τροφοδότης εύκολων συνταγών. Άπειρες φωτογραφίες και βίντεο με συνταγές που μοιράστηκαν οι χρήστες. Η μαγειρική μέσα στο 2020 έγινε δημοφιλής (viral). Πως ένιωσες όταν είδες τον κόσμο να επιστρέφει στην κουζίνα και το φαγητό να τους δίνει δύναμη, σε μια δύσκολη χρονιά;

Το φαγητό πάντα ήταν δύναμη. Γιατί είναι η δύναμη της επικοινωνίας του να μοιράζεσαι μια στιγμή με κάποιον άλλο. Θα προτιμούσα viral φωτογραφίες οικογένειας, φίλων ή συντρόφων που μοιράζονται ένα φαγητό και όχι viral ανταγωνιστικών συνταγών.

Οι ελληνικές συνταγές θεωρώ πως ανήκουν ανάμεσα στις καλύτερες σε όλο τον κόσμο. Ίσως γιατί στην Ελλάδα έχουμε μεγάλη προϊστορία στο καλό και ωραίο φαγητό, μαγειρεμένο με απλά και αγνά υλικά. Πως θα μπορούσαμε να προωθήσουμε περισσότερο τις συνταγές μας διεθνώς; Και δεν εννοώ μόνο το μουσακά, το σουβλάκι και το τζατζίκι.

Ναι η ελληνική γαστρονομία είναι ιδιαίτερα πλούσια και αυτό αποδεικνύεται με τα αφιερώματα που γίνονται όλο και περισσότερο σε αυτή.  Θα μπορούσε μέσα από το σχολείο να γίνει ένα πρόγραμμα διατροφής και παρασκευών των τροφίμων ώστε από μικρές ηλικίες να μάθουν τα παιδιά να μαγειρεύουν και να αναδεικνύουν την γαστρονομία του τόπου μας. Τα υπόλοιπα θα κυλίσουν μονά τους.

Η τέχνη του δρόμου και τα γκραφίτι είναι αναποσπαστό κομμάτι της Μελβούρνης! Αριστερά γλυπτό της Deborah Halpern, με το όνομα Οφήλια, εμπνευσμένο απο τον Άμλετ. Δεξιά graffiti στη διάσημο μονοπάτι της Hosier Lane.Και εφόσον μιλάμε για τις συνταγές διεθνώς, πως νιώθεις που το βιβλίο σου ταξίδεψε μέχρι τη Μελβούρνη; Είναι η Αυστραλία ένας προορισμός που θα ήθελες να ταξιδέψεις στο μέλλον;

Μεγάλη χαρά παίρνω όταν το βιβλίο ταξιδεύει στο εξωτερικό. Η σκιτσογράφος του βιβλίου Δέσποινα Παπαχριστούδη κατοικεί μόνιμα στο Ρότερνταμ όποτε πολύ συχνά βλέπουμε το βιβλίο να βρίσκεται στο χεριά ξένων αναγνωστών, οι οποίοι χωρίς να γνωρίζουν Ελληνικά δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προσέγγιση αυτή.

Όσο για τη Μελβούρνη, θα ήθελα πολύ να ταξιδέψω. Το ιδανικό θα ήταν μέσω ενός εκπαιδευτικού προγράμματος που θα αφορούσε την προσέγγιση της αναπηρία. Έχω διαβάσει άλλωστε ότι υπάρχει καθολική πρόσβαση των ΑμεΑ σε όλους τους χώρους. Υπάρχουν κρατικά προγράμματα αναζήτησης εργασίας, ιατρικής περίθαλψης, έναρξης επιχείρησης και νομοθεσία που καλύπτει κάθε διάκριση και εκφοβισμό. Αλλά κυρίως θα ήθελα να δω την αντιμετώπιση του κόσμου ως προς αυτή τη διαφορετικότητα.

Στο τέλος της διαδρομής μου, ξεκουράστηκα στις όχθες του ποταμού Yarra. Αν είχα μαζί μου και ένα γεμιστό ρολό σπανάκι ή μια Πάστα φλόρα θα ήταν καλύτερα.

Ελπίζω να απολαύσατε τη συνέντευξη και τη βόλτα στη Μελβούρνη. Αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό με τον Γιώργο Ευγενειάδη και να ενώσουμε τις δύο χώρες. Την Ελλάδα και την Αυστραλία. Πάντως Έλληνες θα βρεις παντού εδώ, καθώς η Μελβούρνη έχει το μεγαλύτερο πληθυσμό Ελλήνων εκτός Ελλάδας. Ενώ έχει γίνει «αδελφή» πόλη με τη Θεσσαλονίκη. Η επιρροή των Ελλήνων στη διαμόρφωση της Μελβούρνης είναι αξιοσημείωτη και επίσημα αναγνωρισμένη. Με αυτό το άρθρο, ελπίζω να βάλαμε ένα λιθαράκι ακόμα στη μακρόχρονη μεταναστευτική ιστορία μας!

Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη του 2017 με το Γιώργο εδώ.

Επίσης μπορείτε να τον βρείτε στη σελίδα του στο Facebook Ευγε και στο  https://evgegeorge.weebly.com/

Συνέντευξη – φωτογραφίες – επιμέλεια άρθρου: Βογιατζής Ηλίας για newsitamea.gr

Email επικοινωνίας: [email protected]

.

The post Το βιβλίο του Γιώργου Ευγενειάδη “Απλά και Διαφορετικά” ταξίδεψε μέχρι τη Μελβούρνη! Αποκλειστικό φωτορεπορτάζ για το Newsitamea! appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
βιβλιο, ελλαδα, νέα, μνημειο, Χριστούγεννα, square, σχολεια, καμάρι, graffiti, lane, αμεα, θεσσαλονικη, επιρροή, facebook, κινηση στους δρομους, βιβλια, σταση εργασιας, κλειστα σχολεια, www.facebook.com, μεταναστευση στην αυστραλια, Καλή Χρονιά, Ημέρα του παιδιού, τελος του κοσμου, βιντεο, χωρες, αμεα, αυστραλια, βημα, θαυματα, μαγειρικη, μητερα, μνημειο, ονειρα, οφηλια, οψη, περιοδος, πλαισιο, προγραμμα, τζατζικι, υγεια, φωτογραφιες, square, αρθρο, αμλετ, αναπηρια, απλα, βογιατζης, βρειτε, βρισκεται, φαγητο, γκραφιτι, γεφυρα, γινει, γινονται, γονεις, δεσποινα, διαστημα, δυναμη, δημοσιο, δυστυχως, εγινε, εδαφος, υπαρχει, εκπαιδευση, επενδυσεις, επιρροή, επιτυχια, τεχνη, ζωη, ζωης, ιδεα, υπομονη, εικονα, εκδοσεις, κουζινα, κουζινες, κωπηλασια, λαθος, λιθαρακι, μηκος, μηνυματα, μορφη, μπορεις, μπορειτε, μονα, καμάρι, παντα, ονομα, οραματα, οχθες, παιδια, πηγη ζωης, πηγη, πολιτεια, προγραμματα, ροτερνταμ, ρολο, σκιτσα, συνταγη, σουβλακι, σπανακι, στην κουζινα, σχεδια, σχολειο, σχολια, τι ειναι, τρια, τρελα, φυσικα, φορα, χρονος, χαρα, ψησιμο, ελληνικα, graffiti, χωρα, ιδανικο, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, κομματι, lane, νιωθεις, υλικα, ωραιο, χερια
Τυχαία Θέματα