Τάκης Αλεξανδράκης : Η προσβάσιμη σε τυφλούς παρακολούθηση αθλητικών αγώνων έγινε επιτέλους πραγματικότητα!

Η προσβάσιμη για τυφλούς παρακολούθηση αθλητικών αγώνων – Πρόσκληση προς τα αθλητικά σωματεία και την PΣΑΠ να συμμετέχουν στην προσπάθεια

Σε μια χώρα απροσπέλαστη όπως η Ελλάδα μας, κύριος στόχος της δράσης μου είναι η επίτευξη της προσβασιμότητας για όλους, σύμφωνα με τις αρχές της Σχεδίασης για Όλους.

Για παράδειγμα, το έλλειμμα προσβασιμότητας στο δομημένο περιβάλλον αποκλείει τους ανθρώπους με αναπηρία, αλλά και όλους όσοι κινούνται με δυσκολία ή με κάποιο υποστηρικτικό εργαλείο όπως οι ηλικιωμένοι, οι παροδικά

τραυματίες στα κάτω άκρα, οι γονείς που κινούν το παιδικό καρότσι ή οι εγκυμονούσες.

Αποκλεισμός υπάρχει και στο ψηφιακό περιβάλλον ο οποίος αφορά αρκετούς πολίτες που χρησιμοποιούν λύσεις υποστηρικτικής τεχνολογίας (όπως οι τυφλοί), με τρανό παράδειγμα όλες σχεδόν τις ψηφιακές υπηρεσίες του Δημοσίου.

Γίνεται σαφές πως σε κάθε έκφανση της ζωής μεταξύ των οποίων η ψυχαγωγία και η διασκέδαση, η συμμετοχή στο σύνολο σχεδόν των δράσεων της καθημερινότητας, που φυσικά δεν έχουν σχεδιαστεί για όλους, αποκλείει τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

Έχει σκεφτεί κάποιος πως θα μπορέσει να παρακολουθήσει την εξέλιξη ενός αθλητικού αγώνα ένας τυφλός, όταν ο κύριος όγκος της πληροφορίας για την εξέλιξή του προέρχεται από την όραση;

Είναι ο λόγος για τον οποίο δεν είχα δοκιμάσει να πάω ποτέ σε γήπεδο μετά την απρόσμενη τύφλωσή μου εξαιτίας ιατρικού σφάλματος στα 14 χρόνια της ζωής μου. Η φωνητική περιγραφή από έναν μη εξοικειωμένο με την αναπηρία όρασης βοηθό δεν λύνει το πρόβλημα. Χρειάζεται και η οπτική υποστήριξη για να ενισχύσει την προσλαμβανόμενη πληροφορία.

Αυτή η σκέψη με οδήγησε στο να συζητήσω το θέμα με τον αναπληρωτή καθηγητή Μανώλη Μαραβελάκη στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, ο οποίος σχεδίασε τα ειδικά 3D ανάγλυφα γηπέδων, στο εργαστήριο σχεδιομελέτης και κατεργασιών.

Φωνητική περιγραφή με ταυτόχρονη οπτική υποστήριξη

Με ένα τρισδιάστατο μοντέλο γηπέδου μπροστά του και με την αρωγή ενός εξοικειωμένου με την αναπηρία όρασης βοηθού, ο οποίος καθοδηγεί το χέρι του τυφλού επί του τρισδιάστατου μοντέλου γηπέδου ανάλογα με την εξέλιξη κάθε φάσης του αθλητικού αγώνα που ταυτόχρονα περιγράφει με τη φωνή του, ο τυφλός ΖΕΙ τον αγώνα.

Οι πρώτες επιτυχημένες εφαρμογές της μεθόδου

Οι πρώτες επιτυχημένες δοκιμές έγιναν σε αγώνες καλαθοσφαίρισης της Παναθηναϊκός ΑμεΑ και της ΚΑΕ Παναθηναϊκός που ευχαριστούμε. Στη διάθεσή μας είχαμε ένα τρισδιάστατο μοντέλο γηπέδου καλαθοσφαίρισης.

Είχα τη χαρά να είμαι ο πρώτος αποδέκτης της φωνητικής περιγραφής και της ταυτόχρονης απτικής υποστήριξης επί του τρισδιάστατου μοντέλου γηπέδου, που με εξαιρετική επιτυχία μου παρείχε η βοηθός μου Ελένη.

Μου περιέγραφε την εξέλιξη του αγώνα και ταυτόχρονα κινούσε το δάχτυλό μου πάνω στο τρισδιάστατο μοντέλο γηπέδου, ακριβώς στο σημείο που κάθε στιγμή εξελισσόταν η συγκεκριμένη φάση του αγώνα. Ταυτόχρονα λάμβανα πληροφορίες από τους ήχους του γηπέδου, την ατμόσφαιρα της εξέδρας, ένας συνδυασμός που με ενθουσίασε.

«Η συνέντευξη μου στην NΟVA SPORTS για την νέα μου προσπάθεια !»

Το όραμα

Ανυπομονώ να δημιουργήσουμε στο εργαστήριο σχεδιομελέτης και κατεργασιών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου πολλά τέτοια τρισδιάστατα μοντέλα γηπέδων και σύντομα οι τυφλοί φίλοι μου σε όλη την Ελλάδα να έχουν τη δυνατότητα να πάνε στο γήπεδο, και να χαρούν όπως εγώ ή και ακόμη περισσότερο. Στόχος μας είναι κάθε αθλητική εγκατάσταση στη χώρα μας να διαθέτει κατά τη διάρκεια του αθλητικού αγώνα στους τυφλούς φιλάθλους, τρισδιάστατα μοντέλα των γηπέδων της, οι οποίοι θα υποστηρίζονται από εξοικειωμένους με την αναπηρία όρασης εθελοντές βοηθούς.

Σημειώνω πως η προοπτική της δοκιμής έχει ενθουσιάσει πολλές και πολλούς φίλους τυφλούς από τους οποίους λαμβάνω καθημερινά μηνύματα ενθουσιασμού και προσμονής για να συμμετέχουν στις δοκιμές.

Καλώ κάθε ομάδα όλων των κατηγοριών όλων των ομαδικών αθλημάτων να έρθουν σε επαφή μαζί μου ώστε να δρομολογήσουμε τη διαδικασία. Ήδη εκτυπώθηκαν 3 μοντέλα γηπέδου ποδοσφαίρου ώστε άμεσα η μέθοδος να εφαρμοστεί σε κάποιον επόμενο ποδοσφαιρικό αγώνα, με τη συμμετοχή περισσότερων τυφλών. Η εμπειρία τους θα μας δώσει πληροφορίες για την τυχόν βελτίωση των απτικών μοντέλων και του τρόπου περιγραφής των βοηθών. Αναμένω την εκδήλωση ενδιαφέροντος των αθλητικών σωματείων που θα επικοινωνήσουν μαζί μου.

Για να ενημερώνεστε ακολουθήστε τη σελίδα Τάκης Αλεξανδράκης στο facebook πατώντας τον ακόλουθο σύνδεσμο: Τάκης Αλεξανδράκης facebook

.

The post Τάκης Αλεξανδράκης : Η προσβάσιμη σε τυφλούς παρακολούθηση αθλητικών αγώνων έγινε επιτέλους πραγματικότητα! appeared first on newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα