Τα «φαναράκια» φώτισαν άλλη μια φορά την Τήνο-ΦΩΤΟ

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το νησί της Τήνου Γιόρτασε την Εύρεση της Παναγίας, εκατοντάδες παιδιά και κάτοικοι από κάθε γωνιά του νησιού και της Ελλάδος, πραγματοποίησαν απόψε με τη δύση του ήλιου, την παραδοσιακή λαμπαδηφορία με τα «Φαναράκια» από τα προπύλαια του Ναού της Παναγίας, ψάλλοντας και με τους ήχους της Φιλαρμονικής το: «Δεύτε Τήνιοι πολίτες να πανηγυρίσουμε, εύρεση της Παναγιάς μας όλοι να υμνήσουμε!» και πολλά άλλα χαρμόσυνα

τροπάρια και ύμνους της «Ευρέσεως»

Η επέτειος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 30 Ιανουαρίου. Η εικόνα ανακαλύφθηκε στα τέλη Ιανουαρίου 1823, μετά από όνειρο της μοναχής Πελαγίας από το μοναστήρι της Παναγίας των Αγγέλων, στο Κεχροβούνι.

Η λιτανεία της Τήνου

Με τη δύση του ηλίου, σύμφωνα με το έθιμο, εκατοντάδες μαθητές όλων των βαθμίδων συγκεντρώθηκαν στον αύλειο χώρο του Ναού της Παναγίας όπου και ξεκίνησε η γνωστή λαμπαδηφορία, τα Φαναράκια, και ακολουθήθηκε όλη η πορεία μέχρι το σημείο όπου οι προπάτορες Τήνιοι για πρώτη φορά πραγματοποίησαν τη λιτανεία του ιερού Εικονίσματος της Παναγίας, με λαδοφάναρα της εποχής.

Στη μαρμάρινη εξέδρα “Παντανάσσης” ο Δήμαρχος Τήνου κ. Ιωάννης Σιώτος έβαγλε σύντομο λόγο, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην ευλογία που έχει δώσει η Παναγία στην Τήνο, την αρμονική συνύπαρξη που υπάρχει ιδιαίτερα μετά την δικαστική δισκιαωση του Ιδρύματος ενώ δε παρέλειψε να αναφερθεί και στον αγώνα που δίνουν οι τηνιοι πολίτες ενάντια στην αποβαση των σνεμογεμητριων στο νησί.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος  ευχήθηκε σε όλο τον κόσμο χρόνια πολλά ευχαριστωντας τόσο τους μαθητές όσο και την φιλανθρωπική που αδιάκοπα ακολούθησαν την λιτανεία.

Φέτος δεν υπήρχε χρηματικό έπαθλο οπως συνηθίζεται σε μαθητές λόγω τεχνικού προβληματος στην πλατφόρμα και έτσι αποδόθηκαν 1000 ευρω σε καθε σχολείο για την 5ημερη εκδρομή τους.

Η λαμπαδηφορία κατέληξε στον Ναό των Τριών Ιεραρχών όπου με την προτροπή του Εφημερίου Πρωτοπρ. Γεωργίου Ασημομύτη έψαλλαν το Απολυτίκιο των Αγίων και το γνωστό τοπικό λαϊκό εκκλησιαστικό άσμα: “Δεύτε Τήνιοι πολίτες να πανηγυρίσουμε, Εύρεσιν της Παναγιάς μας όλοι να υμνήσουμε”.

Επίσης Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος ευχαρίστησε την Φιλαρμονική, τους Ιερείς, τους διακονητές, τους ιεροψάλτες, τους υπαλλήλους του Ιερού Ιδρύματος, όλους όσους εργάστηκαν για τη λαμπρή τελετή, όπως επίσης και τους άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας, της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος για τα μέτρα τάξης και κατά τη λιτανεία και κατά την τέλεση των Ιερών Ακολουθιών. Την όλη τελεταρχία είχε ο Αρχιερατικός Επίτροπος της ιεράς νήσου Τήνου Πρωτοπρ. Γεώργιος Φανερός.

Στην τελετή της Τήνου παρευρέθηκε ο Δήμαρχος της Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, καθώς και άλλοι αιρετοί.

cyclades24.gr

The post Τα «φαναράκια» φώτισαν άλλη μια φορά την Τήνο-ΦΩΤΟ appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τήνο,tino