Σκολίωση | Ο πόνος που προκαλεί και οι τρόποι αντιμετώπισης

ΤιΣκολίωση | είδους πόνο προκαλεί αυτή η πάθηση;

Τι είναι η σκολίωση με απλά λόγια;

Η σκολίωση είναι μια πάθηση της σπονδυλικής στήλης (συχνά περιγράφεται με τη μορφή S) που συμβαίνει όταν η σπονδυλική στήλη κάνει καμπύλη ή στροφή προς τη μια πλευρά. Αυτό μπορεί να τραβήξει το θώρακα από τη θέση του και να πιέσει τους μυς της πλάτης, προκαλώντας πόνο και δυσφορία.

Δεν

πρόκειται για μια σπάνια πάθηση και αν και εμφανίζεται κυρίως στα παιδιά, μπορεί να αναπτυχθεί ανά πάσα στιγμή.

Οι άνθρωποι που την έχουν μπορεί να:

Έχουν γεννηθεί με αυτή (εκ γενετής)Την έχουν αποκτήσει στην πρώιμη παιδική ηλικία (πρώιμης έναρξης)Την έχουν αποκτήσει σε μεγαλύτερο ηλικιακά στάδιο της παιδικής ηλικίας ή την εφηβεία (εφηβική ιδιοπαθής σκολίωση)Την έχουν αποκτήσει στην ενήλικη ζωή (εκφυλιστική ή de novo)Συμπτώματα σκολίωσης

Κατά τα πρώτα στάδια της σκολίωσης, δεν υπάρχουν πολλά συμπτώματα, ιδιαίτερα στα παιδιά. Η σκολίωση μπορεί να παραμείνει απαρατήρητη μέχρι τα παιδιά να φτάσουν στη φάση ταχείας ανάπτυξης στην εφηβεία.

Αντιστρόφως, μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί σε ενήλικες, επειδή είναι εύκολο να παρερμηνευθεί ως πόνος στην πλάτη, ειδικά αν είναι μια ηπιότερη μορφή σκολίωσης.

Μικρές ενδείξεις μπορεί να είναι μια μη φυσιολογική καμπύλη στη σπονδυλική στήλη ή μη φυσιολογική στάση του σώματος, όπως άνισα ισχία ή η μια ωμοπλάτη να είναι υψηλότερη από την άλλη.

Άλλα σημάδια είναι:

το κεφάλι να μην είναι στο κέντρο του σώματοςη σπονδυλική στήλη να μην είναι εμφανώς ευθεία

Η σκολίωση είναι πιο πιθανό να προκαλέσει πόνο σε ενήλικες και μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα:

ΟσφυαλγίαΔυσκαμψίαΚόπωση

Χρειάζεται ο ασθενής να δει γιατρό αν εμφανίσει:

πόνο στην πλάτη που δεν βελτιώνεται μετά από μια εβδομάδα που κάνει θεραπεία στο σπίτιπόνο που παρεμβαίνει στις καθημερινές δραστηριότητεςπόνο που προκαλεί αίσθηση πως καταρρίπτονται τα πόδια.

Αυτά τα συμπτώματα προκαλούνται από προχωρημένη σκολίωση.

Τι προκαλεί τον πόνο της σκολίωσης

Συνήθως, ο πόνος της σκολίωσης ενηλίκων είναι το αποτέλεσμα της πίεσης στους νωτιαίους δίσκους, αλλά μπορεί να προκληθεί και για άλλους λόγους.

Η καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης μπορεί να τεντώσει ή να ερεθίσει τα νεύρα. Μπορεί επίσης να καταπονήσει τις αρθρώσεις, προκαλώντας τους φθορά ή φλεγμονή. Η σκολίωση επηρεάζει επίσης τη στάση του σώματος, γεγονός που προκαλεί πίεση ή κούραση στους μυς και, ως εκ τούτου, πόνο.

Στα παιδιά, η καμπύλη της σπονδυλικής στήλης μπορεί να αυξηθεί αν δεν γίνει θεραπεία. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος δεν συνειδητοποιεί ότι η στάση του σώματος δεν είναι πλέον ευθυγραμμισμένη. Έτσι, δεν θα δώσει οδηγίες στους μυς να επισκευάσουν την καμπύλη και η σπονδυλική στήλη συνεχίζει την ανώμαλη ανάπτυξή της.

Πώς γίνεται η διάγνωση της σκολίωσης;

Η σκολίωση είναι μια σύνθετη διαταραχή που πρέπει να διαγνωστεί από γιατρό. Η άμεση θεραπεία μπορεί να αποτρέψει την επιδείνωση της καμπυλότητας της σπονδυλικής στήλης.

Στο ραντεβού, ο γιατρός θα κάνει ερωτήσεις σχετικά με τον πόνο, αλλά και οποιαδήποτε άλλα συμπτώματα έχει παρατηρήσει ο ασθενής. Ακόμη, θα ρωτήσει για το προσωπικό ιατρικό ιστορικό, και θα ζητήσει να μάθει αν έχει οποιοδήποτε οικογενειακό ιστορικό σκολίωσης.

Στη συνέχεια, θα κάνει μια φυσική εξέταση, κατά την οποία θα ζητηθεί από τον ασθενή να σκύψει προς τα μπροστά, με χαλαρά χέρια και ακουμπισμένες μεταξύ τους παλάμες. Έτσι και ενώ είναι στη θέση αυτή, ο γιατρός εξετάζει την πλάτη και τα πλευρά για να δεν αν είναι άνισα.

Εάν παρατηρήσει μια σημαντική καμπύλη της σπονδυλικής στήλης, μπορεί να ζητηθεί και  ακτινογραφία ώστε να μετρήσει με ακρίβεια πόσο κυρτή είναι, ενώ μπορεί να χρησιμοποιήσει και ένα σκολιόμετρο για να δει εάν η σπονδυλική στήλη έχει περιστραφεί.

Πώς αντιμετωπίζεται ο πόνος σκολίωσης;

Ο καλύτερος τρόπος για τη θεραπεία του πόνου που προκαλείται από σκολίωση είναι η θεραπεία της σκολίωσης. Ανάλογα με τον τύπο του πόνου, υπάρχουν διάφορες θεραπείες.

Συμπληρωματικές θεραπείες

Οι επιλογές αυτής της κατηγορίας περιλαμβάνουν:

υδροθεραπεία και μασάζασκήσεις που ενισχύουν τους μυς του στομάχου και της πλάτης, που μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου στην πλάτη, όπως Pilates, γιόγκα, κολύμπι, και τέντωμαορισμένοι τύποι νάρθηκα για την υποστήριξη της σπονδυλικής στήλης

Φάρμακα

Φάρμακα που δεν απαιτούν ιατρική συνταγή όπως η ακεταμινοφαίνη και η ιβουπροφαίνη μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου. Εάν δεν λειτουργήσουν, ο ασθενής πρέπει να μιλήσει με τον γιατρό του για να του συνταγογραφήσει ισχυρότερα παυσίπονα ή να τον παραπέμψει σε μια κλινική.

Μερικά αντικαταθλιπτικά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση του πόνου, επειδή έχουν άμεση επίδραση και στον πόνο εκτός από τη διάθεση.

Συμβουλευτική

Ο γιατρός είναι επίσης πιθανό να παραπέμψει σε έναν σύμβουλο. Η παροχή συμβουλευτικής θεραπείας μπορεί να είναι χρήσιμη για χρόνιο πόνο, ειδικά όταν οι ιατρικές θεραπείες δεν κατευνάζουν ικανοποιητικά τον πόνο.

Ένας τύπος συμβουλευτικής ονομάζεται γνωστική συμπεριφορική θεραπεία και αν και δεν θα αλλάξει το μέγεθος του πόνου, μπορεί να βοηθήσει στην εύρεση τρόπων αντιμετώπισης.

Ενέσεις σπονδυλικής στήλης

Οι ενέσεις με στεροειδή στα νεύρα και τις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου, αλλά δεν έχουν μακροπρόθεσμο όφελος. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση του οξέος πόνου ή να αποτελέσουν μέρος ενός προγράμματος διαχείρισης του πόνου.

Διέγερση νωτιαίου μυελού

Η διέγερση του νωτιαίου μυελού μπορεί να είναι χρήσιμη για τους ανθρώπους που βιώνουν πόνο που προκαλείται από κατεστραμμένα νεύρα. Σε αυτή τη θεραπεία, τοποθετούνται κατά μήκος του νωτιαίου μυελού ηλεκτρικά καλώδια, τα οποία συνδέονται με ένα μικρό κουτί διεγέρτη που μπορεί να εμφυτευθεί κάτω από το δέρμα και στη συνέχεια να ελέγχεται μέσω ενός φορητού τηλεχειριστηρίου.

Χειρουργείο

Η χειρουργική αντιμετώπιση της παραμόρφωσης στους ενήλικες αποτελεί ένα ιδιαίτερα τεχνικά απαιτητικό χειρουργείο, που θα πρέπει να πραγματοποιείται από εξειδικευμένους χειρουργούς.

Ποιες είναι οι προοπτικές για τον πόνο σκολίωσης;

Ο πόνος που προκαλείται από την σκολίωση είναι πιο πιθανό να ξεπεραστεί εάν η σκολίωση διαγνωσθεί νωρίς και αντιμετωπιστεί αμέσως. Σοβαρή καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης μπορεί να προκαλέσει βλάβη των νεύρων, των μυών, και των ιστών που μπορεί να είναι μόνιμη. Ο πόνος που προκαλείται από μόνιμη βλάβη των ιστών μπορεί να είναι μακροπρόθεσμος και η θεραπεία ίσως δεν είναι σε θέση να απαλλάσσει πάντα  πλήρως από τον πόνο.

Μπορεί να πάρει χρόνο, αλλά με τη βοήθεια της κατάλληλης ιατρικής ομάδας και ενός σχεδίου θεραπείας, ο ασθενής θα είναι τελικά σε θέση να διαχειριστεί το μεγαλύτερο μέρος του πόνου.

www.shape.gr

The post Σκολίωση | Ο πόνος που προκαλεί και οι τρόποι αντιμετώπισης appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα