Πόσα αυγά μπορείτε να τρώτε με ασφάλεια καθημερινά;

Αυγά: Είτε τα τρώτε για πρωινό, μεσημεριανό ή δείπνο ή τα ενσωματώνετε σε διάφορες συνταγές, αποτελούν ένα απαραίτητο και ωφέλιμο τρόφιμο.

Είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε το σωστό τρόπο μαγειρέματος των αυγών για να διατηρήσουμε μια υγιή ισορροπία της χοληστερόλης. Παρόλο που οι φόβοι σχετικά με τη σημαντική ποσότητα χοληστερόλης για την οποία ενοχοποιήθηκαν τα αυγά καθώς και ο κίνδυνος καρδιακής νόσου έχουν αμφισβητηθεί εδώ και πολύ καιρό, ένα σάντουιτς με τηγανητό αυγό, μπέικον και τυρί δεν είναι δυστυχώς ό,τι το καλύτερο.

Ένα ολόκληρο αυγό περιέχει 72 θερμίδες, 4,8 γραμμάρια λίπους, 6,3 γραμμάρια πρωτεΐνης και 186 χιλιοστόγραμμα χοληστερόλης, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στον κρόκο του.

Τα αυγά είναι τροφή με μεγάλη θρεπτική αξία και αποτελούν βασικό κομμάτι της διατροφής.

Περιέχουν ασβέστιο, φώσφορο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, Β12, φολικό οξύ, καλά λιπαρά και σημαντικές ποσότητες σιδήρου.

Το ασπράδι του αυγού είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας (αλβουμίνη) αλλά χαμηλό σε θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα στις κατάλληλες ποσότητες για να μπορέσει το σώμα μας να φτιάξει ενδογενώς τις δικές του πρωτεΐνες.

Για την ακρίβεια, περιέχει περίπου το 67% όλης της πρωτεΐνης που βρίσκεται σε ένα αυγό.

Ο κρόκος του αυγού είναι καλή πηγή δύο σημαντικών αντιοξειδωτικών, της λουτεΐνης και της ζεαξανθίνης, οι οποίες βοηθούν στην υγεία των ματιών και την πρόληψη εκφυλιστικών παθήσεων (ωχρά κηλίδα) και καταρράκτη.

Ο κρόκος περιέχει επίσης χολίνη, μια σημαντικότατη θρεπτική ουσία την οποία δεν λαμβάνουν σε ικανοποιητική ποσότητα οι περισσότεροι άνθρωποι. Η επαρκής πρόσληψη χολίνης συμβάλλει θετικά σε όλες τις εγκεφαλικές λειτουργίες και στη μνήμη.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αυγών στο πρωινό συμβάλλει στη διατήρηση του βάρους και τη μείωση της περιμέτρου της μέσης και του Δείκτη Μάζας Σώματος.

Πολλοί ανησυχούν ότι η καθημερινή κατανάλωση αυγών μπορεί να προκαλέσει αύξηση της χοληστερίνης και των λιπιδίων και επιβάρυνση της υγείας.

Πρόκειται για μύθο που έχει καταρριφθεί από πλήθος μελετών εδώ και πολλά χρόνια. Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι η κατανάλωση αυγών ακόμη και καθημερινά, δεν επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, εάν η διατροφή μας είναι ισορροπημένη και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά. Φάνηκε δηλαδή, ότι αυτό που αυξάνει την χοληστερόλη και όλα τα λιπίδια στον οργανισμό είναι τα κορεσμένα λιπαρά και όχι η χοληστερόλη των τροφών.

Σε γενικές γραμμές, αν είστε υγιείς, μην καταναλώνετε πάνω από 300mg χοληστερόλης ημερησίως. Εάν έχετε διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη ή καρδιοπάθεια, περιορίστε την ημερήσια πρόσληψη χοληστερόλης σε λιγότερο από 200mg την ημέρα. Αν σας αρέσουν τα αυγά, καταναλώστε μόνο τα ασπράδια, τα οποία δεν περιέχουν χοληστερόλη.

Σύμφωνα με όλες τις σύγχρονες επιστημονικές ενδείξεις, είναι απόλυτα ασφαλές να καταναλώνει κανείς έως και 3 αυγά καθημερινά χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση, το σωστό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, καθώς η παραπάνω εκτίμηση αφορά άτομα που είναι υγιή και σχετικά δραστήρια στην καθημερινότητά τους.

Πώς ξεχωρίζουμε το φρέσκο αυγό;

Αφού το σπάσουμε: Το ασπράδι του πολύ φρέσκου αυγού (έως 9 ηµερών) θα είναι συµπαγές και δεν θα απλωθεί καθόλου στο πιάτο. Το ασπράδι του φρέσκου 10-28 ηµερών θα είναι επίσης αρκετά συµπαγές, αλλά θα απλωθεί κάπως στο πιάτο. Το ασπράδι του µπαγιάτικου θα είναι απολύτως υγρό και θα απλωθεί πολύ στο πιάτο.

Χωρίς να το σπάσουμε: Το βυθίζουµε σε ένα ποτήρι νερό. Το πολύ φρέσκο αυγό (έως 9 ηµερών) θα βυθιστεί στον πάτο του ποτηριού οριζοντίως. Αυτό συµβαίνει γιατί ο αεροθάλαµος είναι ακόµη πολύ µικρός και το αυγό δεν περιέχει σχεδόν καθόλου αέρα. Το αυγό 10-28 ηµερών θα βυθιστεί επίσης στον πάτο του ποτηριού, αλλά θα σταθεί όρθιο, σε κλίση. Το µπαγιάτικο θα σταθεί εντελώς όρθιο.

.

The post Πόσα αυγά μπορείτε να τρώτε με ασφάλεια καθημερινά; appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα