Πόνος στα γόνατα: Ποιες οι αιτίες –Πώς να ανακουφιστείτε;

Πόνος στα γόνατα: Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν πόνο στα γόνατα. Πρόκειται για ένα πρόβλημα υγείας, το οποίο μπορεί να οφείλετε σε πολλούς παράγοντες. Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε και εσείς πρόβλημα στα γόνατα, δεν έχετε παρά να διαβάσετε τις οδηγίες που βρίσκονται παρακάτω. Αναλυτικότερα:

Ωστόσο, ο έντονος πόνος στο γόνατο μπορεί να εμφανιστεί και σε όσους έχουν μια πολύ ήπια καθημερινότητα, σε όσους έχουν αυξημένο βάρος ή και σε όσους κάθονται για πολλές ώρες.

Πόνος στα γόνατα: ΑιτίεςΑκινησία

Το πολύωρο καθισιό μπορεί να ο οδηγήσει σε πόνο και ακαμψία στο γόνατο,

ενώ η λάθος θέση του κατά τη διάρκεια ενώ βρίσκεται σε ακινησία για παρατεταμένες περιόδους μπορεί να τα κάνει τους πόνους στα γόνατα χειρότερους.

Αν η εργασία σας απαιτεί να κάθεστε περισσότερο από μία συνεχόμενη ώρα, τότε πιθανότατα θα αντιμετωπίσετε κάποια στιγμή πόνους στο γόνατο λόγω της αδράνειας. Οι μύες και οι τένοντες γίνονται δύσκαμπτοι και οι πόνοι μπορεί να είναι επώδυνοι. Ειδικά άμα κάθεστε σε λάθος στάση, το γόνατο πιέζεται και ο πόνος μετά είναι εντονότερος.

Λάθος στάση

Εάν στην εργασία σας δεν χρησιμοποιείτε καλά σχεδιασμένα, εργονομικά έπιπλα γραφείου ή τα έπιπλά σας δεν είναι στη σωστή θέση, στο ύψος ή στην ευθυγράμμιση, το πιο πιθανό είναι ότι θα σας δημιουργηθεί πόνος και ακαμψία στο γόνατο.
Ορισμένες στάσεις καταπονούν περισσότερο τα γόνατα από άλλες. Μια χαμηλή καρέκλα κάνει τα γόνατα να είναι σε λυγισμένη θέση για πολλή ώρα και αυτό αργότερα προκαλεί έντονους πόνους.

Θυλακίτιδα

Ο θύλακας είναι ένας σάκος με υγρό που βρίσκεται κάτω από το δέρμα και γύρω από τις αρθρώσεις.

Η κατάχρηση, μια πτώση ή η επαναλαμβανόμενη κάμψη και το γονάτισμα μπορεί να ερεθίσουν τον θύλακα που υπερκαλύπτει την επιγονατίδα και να προκαλέσει πόνο και πρήξιμο.

Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως θυλακίτιδα επιγονατίδας, αλλά συνήθως αναφέρεται ως «το γόνατο του ιεροκήρυκα», δεδομένου ότι συχνά προκαλείται από το επαναλαμβανόμενο γονάτισμα.

Άλλες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν πόνους στα γόνατα είναι:Τενοντίτιδα: Πόνος που επιδεινώνεται όταν ο ασθενής ανεβαίνει τις σκάλες.Εξάρθρωση της επιγονατίδας, συνήθως λόγω τραυματισμού.Ποδάγρα: Αρθρίτιδα που προκαλείται από την συσσώρευση ουρικού οξέος.Ρήξη μηνίσκου: Κάταγμα σε έναν ή και περισσότερους χόνδρους του γονάτου.Ρήξη χιαστού συνδέσμου: Ρήξη ενός από τους τέσσερις συνδέσμους του γονάτου.Θεραπεία και πρόληψη του πόνου στο γόνατο

Εφόσον ο πόνος προκύπτει κυρίως από τη μη λειτουργία του γονάτου:

Φροντίστε όταν βρίσκεστε στη δουλειά σας να κάνετε διατάσεις κάθε μία ώρα

Προσαρμόστε την καρέκλα σας έτσι ώστε να μην είστε σε χαμηλή θέση

Εφαρμόζετε πάγο τη νύχτα και έχετε τα σε ανάταση τα πόδια για όσο διάστημα μπορείτε μέσα στην ημέρα, όταν δεν είστε στη δουλειά σας

Δοκιμάστε να εφαρμόζετε ή να παίρνετε από το στόμα ένα αντιφλεγμονώδες πριν μια δύσκολη ημέρα στη δουλειά που δεν θα μπορείτε να σηκώνεστε συχνά, ώστε να μειώσετε τον πόνο και το πρήξιμο.

Κάνετε διατάσεις όσο πιο συχνά μπορείτε για να «δουλεύουν» οι μύες και τα νεύρα γύρω από το γόνατο.

Συμβουλές πρόληψης του πόνου στο γόνατο – Πώς να ανακουφιστείτε

1. Επισκεφθείτε ορθοπεδικό και κάντε πλήρη μυοσκελετικό έλεγχο, ιδιαίτερα εάν ασκείστε συστηματικά, είστε υπέρβαροι ή έχετε ηλικία άνω των 40 ετών.

2. Διατηρήστε σταθερό το σωματικό σας βάρος ή προσπαθήστε να το ελαττώσετε εάν είστε υπέρβαροι.

3. Φοράτε κατάλληλα παπούτσια: εύκαμπτα, με ενισχυμένα πλάγια και σόλα που να απορροφά κραδασμούς και πιέσεις.

4. Μην αφήνετε τα γόνατά σας να «σκουριάσουν»: οι εστιασμένες ασκήσεις που γυμνάζουν τους τετρακέφαλους και τους οπίσθιους μηριαίους βοηθούν στην ενίσχυση της σταθερότητας των γονάτων. Βάδισμα σε ομαλό έδαφος ή ηλεκτρονικό διάδρομο, στατικό ποδήλατο και κολύμπι βοηθούν επίσης.

5. Φροντίστε να έχετε σωστή στάση σώματος όταν στέκεστε όρθιοι ή γυμνάζεστε: η κακή στάση δεν επιτρέπει τη σωστή κατανομή του βάρους, με αποτέλεσμα τα γόνατα να πιέζονται υπερβολικά.

6. Αποφύγετε κινήσεις που επιβαρύνουν και καταπονούν τα γόνατα: τζόκινγκ σε σκληρά ή ανώμαλα εδάφη, άλματα, πλάγιες μετακινήσεις, στροφές, βαθιά καθίσματα, χορευτικό αερόμπικ και γενικά απότομες ή βίαιες κινήσεις και δραστηριότητες που προκαλούν πολλούς κραδασμούς. Προσέξτε ιδιαίτερα το κατέβασμα σκαλοπατιών.

7. Ζητήστε από εξειδικευμένο γυμναστή να σας φτιάξει ένα πλήρες πρόγραμμα ισορροπημένης ενδυνάμωσης και βελτίωσης της ελαστικότητας.

8. Εάν μπορείτε, κάντε ασκήσεις μέσα στο νερό, π.χ. σε θερμαινόμενη πισίνα.

9. Μην παραλείπετε ποτέ την προθέρμανση και την αποθεραπεία.

10. Μην γυμνάζετε τα πόδια σας όταν είστε κουρασμένοι διότι τότε, λόγω της κόπωσης, κάνετε πιο άτσαλες κινήσεις κι έτσι αυξάνεται το ενδεχόμενο τραυματισμού.

11. Εάν νιώσετε πόνο, σταματήστε την άσκησή σας και τοποθετήστε πάγο στο γόνατο.

12. Συζητήστε με τον ιατρό σας την περίπτωση να χρησιμοποιήσετε αντί για αντιφλεγμονώδη ειδικά προϊόντα με γλυκοσαμίνη, χονδροτεΐνη και μεθυλοσουλφίδιο (MSM): μειώνουν τον πόνο και τη φλεγμονή και βοηθούν στη θρέψη των χόνδρων.

.

The post Πόνος στα γόνατα: Ποιες οι αιτίες –Πώς να ανακουφιστείτε; appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα