Οξυτοκίνη: Αυτή είναι η ορμόνη της αγάπης – πώς δρα και πώς επηρεάζει τις σχέσεις μας

Η οξυτοκίνη είναι το «μυστικό συστατικό» πίσω από την αγάπη, το συναίσθημα και τη συντροφικότητα.

Από την Αναστασία Μαργούτα, ειδικό παθολόγο, MSC, PhD

Η αγάπη είναι μία από τις πιο επιθυμητές εμπειρίες. Η αναζήτηση της κατανόησης των ανθρώπινων δεσμών, ειδικά της αγάπης, ήταν παραδοσιακά ένας τομέας των ανθρωπιστικών επιστημών. Σήμερα οι εξελίξεις στις βιολογικές επιστήμες μάς δίνουν νέες πληροφορίες σχετικά με τους μηχανισμούς στους

οποίους βασίζεται ο σχηματισμός και η διατήρηση των ανθρώπινων σχέσεων.

Παρατηρώντας ζώα και την αναπαραγωγική τους συμπεριφορά, την προσκόλληση μητέρας-βρέφους και το δεσμό του ζευγαριού, που συμπληρώνονται από μελέτες σε ανθρώπους, οι ειδικοί αποκαλύπτουν νευροενδοκρινικά θεμέλια που ορίζουν τις συμπεριφορές και τα συναισθήματα.

Οξυτοκίνη: Θέμα επιβίωσης

Η επιβίωση ενός είδους εξαρτάται από την υγιή σύνδεση της μητέρας με το βρέφος αλλά και από τη σύνδεση μεταξύ ενηλίκων με ενήλικες. Μια διαδικασία που, για να συμβεί, απαιτείται η εναρμόνιση πολλών νευρικών και ενδοκρινικών παραγόντων. Σε αυτό είναι κρίσιμος ο ρόλος της οξυτοκίνης, η οποία παράγεται στον υποθάλαμο του εγκεφάλου όλων των θηλαστικών.

Είναι η ορμόνη που δρα στον μαστό της μητέρας για να ξεκινήσει ο θηλασμός, στη μήτρα, προκαλώντας συσπάσεις, και για τη διέγερση του κόλπου κατά τον τοκετό. Επιπλέον, σε έρευνες βρέθηκε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός υποδοχέων οξυτοκίνης στον εγκέφαλο σχετίζεται με τη μονογαμία και την πίστη στις σχέσεις των ανθρώπων. Έχει φανεί ότι η απελευθέρωση οξυτοκίνης κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος ενισχύει τα σήματα σύνδεσης και αγάπης και φυσικά είναι υπεύθυνη για την καθιέρωση των μόνιμων σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων.

Το ερώτημα προς απάντηση

Επιπλέον, είναι καλά αποδεδειγμένο ότι η έκφραση των πεπτιδικών κυττάρων στον εγκέφαλο ελέγχεται από τις ορμόνες των ωοθηκών και των όρχεων. Μένει να απαντηθεί αν οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών αυτών επηρεάζουν τους υπάρχοντες κοινωνικούς δεσμούς και τις συμπεριφορές που σχετίζονται με αυτούς. Η ύπαρξη μηχανισμών που υποστηρίζουν τη διατήρηση των καθιερωμένων δεσμών μπορεί να βοηθήσει στο να εξηγήσουμε γιατί ορισμένες σχέσεις διαρκούν καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής, ενώ άλλες όχι.

Το πρώτο ραντεβού

Σε μελέτη με επικεφαλής τον G.C. Gonzaga και τίτλο «Romantic love and sexual desire in close relationships» οι ερευνητές ανέθεσαν στα συμμετέχοντα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια να μιλήσουν για την πρώτη τους συνάντηση, ώστε να την ξαναθυμηθούν και να γεννηθούν μέσα τους ξανά ρομαντικά συναισθήματα. Η αλληλεπίδραση μεταξύ των ζευγαριών βιντεοσκοπήθηκε και αξιολογήθηκαν τα στοιχεία της μεταξύ τους σύνδεσης κατά τη διάρκεια αυτής της συνομιλίας.

Στη συνέχεια ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν τα συναισθήματά τους και να εκτιμήσουν τα συναισθήματα του συντρόφου τους. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η αίσθηση της ρομαντικής αγάπης μπορεί να εκφράζεται μη λεκτικά, όπως με θετικά νεύματα στο πρόσωπο, χαμόγελα, χειρονομίες και κλίση προς τον σύντροφο. Αυτό επιβεβαιώθηκε και εργαστηριακά, καθώς δείγματα αίματος ελήφθησαν κατά τη διάρκεια των πειραματικών ερευνών προκειμένου να εκτιμηθούν τα επίπεδα οξυτοκίνης.

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα της ορμόνης αυτής συσχετίζονταν θετικά με τις συμπεριφορές της αγάπης, της εμπιστοσύνης ως αποτέλεσμα της μείωσης του αισθήματος του φόβου και της δέσμευσης. Αυτές οι επιδείξεις συμπεριφοράς ήταν διακριτές και δεν εμφανίστηκαν κατά την έκφραση άλλων συναισθημάτων, π.χ. αμηχανία, διασκέδαση ή άγχος.

www.shape.gr

The post Οξυτοκίνη: Αυτή είναι η ορμόνη της αγάπης – πώς δρα και πώς επηρεάζει τις σχέσεις μας appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα