Οξειδωτικό στρες: Τι είναι και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Μελέτες έχουν δείξει πως το οξειδωτικό στρες προκαλεί πρόωρη γήρανση του οργανισμού.

Το οξειδωτικό στρες προκαλείται από την απώλεια ελέγχου της δράσης των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό, με αποτέλεσμα αυτές να επιτίθενται στα υγιή κύτταρά του, να τα οξειδώνουν και να τα καταστρέφουν.

Οι

ελεύθερες ρίζες δημιουργούνται από περιβαλλοντικούς παράγοντες αλλά και από τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Σε έναν βαθμό ο οργανισμός τις χρησιμοποιεί για την άμυνά του (π.χ. για να καταστρέψει κάποιο βακτηρίδιο).

Υπό κανονικές συνθήκες, ο οργανισμός διατηρεί αυτές τις ρίζες σε πολύ στενό έλεγχο και ισορροπία. Όταν η ισορροπία διαταράσσεται, προκαλείται οξειδωτικό στρες.

Το οξειδωτικό στρες επιταχύνει τη γήρανση του οργανισμού και μπορεί να προκαλέσει, να επιδεινώσει ή να επισπεύσει την εμφάνιση σοβαρών παθήσεων. Τέτοιες είναι ο καρκίνος, η αθηροσκλήρωση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η αρθρίτιδα, η νόσος Αλτσχάιμερ, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπογονιμότητα, η οστεοπόρωση, το βρογχικό άσθμα, η νεφροπάθεια και οι παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα.

Δείτε ποιοι παράγοντες ευθύνονται για την επιτάχυνση του οξειδωτικού στρες και τη μείωση της αντιοξειδωτικής ικανότητας του οργανισμού:

Διαταραχές του ύπνουΚαθιστική ζωήΥπερβολική άθλησηΥπερβολική κατανάλωση αλκοόλΡύπανση της ατμόσφαιρας και των τροφίμων από τα χημικά λιπάσματαΣυσκευασίες τροφίμωνΆγχος και στρεςΔιατροφή χωρίς αντιοξειδωτικάΚάπνισμαΟρμονικές διαταραχές

www.onmed.gr

The post Οξειδωτικό στρες: Τι είναι και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο; appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Οξειδωτικό,oxeidotiko