Ο καλός γονιός φαίνεται από το φωτεινό χαμόγελο του παιδιού του

Είναι κάτι μέρες που βλέπεις το παιδί σου τόσο χαρούμενο και χαμογελαστό που εύχεσαι αυτή η ευτυχία που απεικονίζεται στο προσωπάκι του να κρατήσει για πάντα.

Και όπως και να το κάνουμε είναι μια προσωπική επιτυχία, αφού η χαρά και το γέλιο του είναι δείγμα πως κάτι κάνουμε σωστά! Πώς μπορούμε, λοιπόν, να διατηρήσουμε αυτό το φωτεινό χαμόγελο;

Με το να είμαστε αισιόδοξοι

Δεν υπάρχει τρόπος να μάθουμε στα παιδιά μας να είναι αισιόδοξα, μπορούμε όμως να τους το δείξουμε μέσα από την συμπεριφορά μας. Κρατώντας μια θετική στάση απέναντι στη ζωή, τους δίνουμε το σωστό παράδειγμα για να

αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες και να μην το βάζουν κάτω. Όταν έχουμε υπομονή, καλή διάθεση και δεν μεμψιμοιρούμε, χτίζουμε ένα ασφαλές περιβάλλον στο οποίο ένα παιδί μπορεί να μάθει να βλέπει το ποτήρι πάντα μισογεμάτο!

Με το να είμαστε εμείς χαρούμενοι

Τα παιδιά είναι ο καθρέπτης μας και αντανακλούν την ψυχική μας διάθεση. Επομένως, εξασφαλίζοντας ένα ευχάριστο κλίμα σε όλη την οικογένεια τόσο με τον σύντροφό μας, όσο και με τα ίδια, τους διδάσκουμε να νιώθουν ευγνωμοσύνη για τα καλά που έχουν στη ζωή τους. Αντίθετα όταν είμαστε μονίμως επικριτικοί, θλιμμένοι ή παραμελούμε τον εαυτό μας, τότε άθελά μας τους κληροδοτούμε αυτά τα χαρακτηριστικά. Μην ξεχνάτε ότι οι χαρούμενοι γονείς μεγαλώνουν χαρούμενα παιδιά

Με το να ακούμε όσα έχουν να μας πουν

Μπορεί να μην αντέχουμε να ακούσουμε για νιοστή φορά πως πέρασαν την ημέρα τους στο σχολείο ή να μην καταλαβαίνουμε γιατί αντιδρούν υπερβολικά σε ορισμένες καταστάσεις, ωστόσο ακούγοντας τα τους δείχνουμε ότι είμαστε έμπρακτα δίπλα τους. Έχοντας ενσυναίσθηση, τους μαθαίνουμε τον τρόπο να εκδηλώνουν τα συναισθήματά τους αλλά και να τα διαχειρίζονται. Χτίζουμε μια σχέση εμπιστοσύνης που τίποτα δεν θα μπορεί να την κλονίσει.

Mε το να κάνουμε αστεία μαζί τους

Κάνοντας αστεία με τα παιδιά μας τα προετοιμάζουμε για να αυξήσουν την επιτυχία τους στις κοινωνικές τους σχέσεις. Όταν οι γονείς αστειεύονται ή κάνουν μιμήσεις, δίνουν στα παιδιά πολύτιμα εργαλεία για να σκέφτονται δημιουργικά, να κάνουν φίλους και να διαχειρίζονται το στρες. Γι’ αυτό, λοιπόν, γίνετε παιδιά…με τα παιδιά σας!

Με το να επαινούμε τις προσπάθειές τους…

…και όχι το αποτέλεσμα. Τα παιδιά που επαινούνται για το αποτέλεσμα αντί για τις προσπάθειές τους, δυσκολεύονται ιδιαίτερα να ανταπεξέλθουν στις αποτυχίες. Ένα παιδί με αυτοπεποίθηση είναι ένα παιδί που πριν απ’ όλα, νιώθει τη στήριξη και την εμπιστοσύνη των δικών του ανθρώπων. Τα θετικά συναισθήματα για τον εαυτό και τις δυνάμεις του πολλαπλασιάζονται, όταν ο γονιός ενθαρρύνει κι επικροτεί την προσπάθεια ανεξαρτήτως αποτελέσματος, βοηθάει χωρίς να «πνίγει» και στέκεται στο πλάι του παιδιού χωρίς να το επιφορτίζει με το δικό του άγχος. .

Με το να περνάμε χρόνο μαζί τους

Τα παιδιά ξέρουν ότι η ευτυχία κρύβεται στα μικρά, απλά καθημερινά πράγματα που μας κάνουν να περνάμε ωραία μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Γι’ αυτό όσο χρόνο και αν τους αφιερώνουμε πάντα θα ζητούν περισσότερο. Δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι ξεχωριστό-μία μικρή βόλτα στο πάρκο ή να τους διαβάσουμε το αγαπημένο τους παραμύθι, αρκεί.

mama365.gr

ΠΗΓΗ: Ο καλός γονιός φαίνεται από το φωτεινό χαμόγελο του παιδιού του Γράφτηκε απο το Newsitamea.

Keywords
Τυχαία Θέματα