Μούδιασμα στα άκρα: Όλες οι ύπουλες αιτίες – Πότε πρέπει να πάτε στο γιατρό

Τις περισσότερες φορές το συναίσθημα του «μουδιάσματος» στα άκρα οφείλεται στην πίεση στα νεύρα ή τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τα νεύρα.

Το μούδιασμα συμβαίνει συχνά αφού έχετε έρθει σε μια ανατομικά δύσκολη θέση, όπως το να κάθεστε σταυροπόδι για πολύ ώρα, ή να έχετε ξαπλώσει επάνω στο χέρι σας. Περιστασιακά, ωστόσο, μπορεί να είναι και σημάδι μιας πολύ πιο σοβαρής υποκείμενης πάθησης/ασθένειας, όπως ο διαβήτης.

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες που προκαλούν το φαινόμενο αυτό:Όρθια,
ή καθιστή θέση στην ίδια θέση για μεγάλο χρονικό διάστημαΤραυματισμός ενός νεύρου (πχ στον αυχένα ή στον βραχίονα)Έρπης ζωστήραςΚακή κυκλοφορία του αίματος από αθηροσκλήρωση ή κρυοπαγήματα , ή φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείωνΈλλειψη ασβεστίου, ή καλίου, ή νατρίου, ή βιταμίνης Β12ΑκτινοθεραπείαΤο μούδιασμα μπορεί να προκληθεί και από άλλες ιατρικές παθήσεις, όπως:Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήναΟ διαβήτηςΟι ημικρανίεςΗ Σκλήρυνση κατά ΠλάκαςΈνα μίνι εγκεφαλικό επεισόδιοΠιθανή υπολειτουργία του θυρεοειδούς

Ο γιατρός σας θα αναζητήσει την αιτία που προκαλεί μούδιασμα, ή μυρμήγκιασμα στα άκρα ώστε τα συμπτώματα να υποχωρήσουν άμεσα. Για παράδειγμα, εάν έχετε σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα ή πόνο χαμηλά στην πλάτη, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει συγκεκριμένες ασκήσεις να κάνετε καθημερινά.

Εάν έχετε διαβήτη, ο θεράπων ιατρός σας θα σας ζητήσει να ελέγξετε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας. Από την άλλη η έλλειψη βιταμινών θα αντιμετωπιστεί με τα απαραίτητα συμπληρώματα βιταμινών.

Πάντως σε κάθε περίπτωση απευθυνθείτε ΑΜΕΣΑ στο γιατρό αν:Έχετε αδυναμία ή δεν είστε σε θέση να κινηθείτε.Νιώθετε μούδιασμα μόνο μετά στο κεφάλι, στο λαιμό, ή στην οσφυϊκή χώραΔεν μπορείτε να ελέγξετε την κίνηση των χεριών σαςΈχετε δυσκολία στην ομιλία, αλλαγή στην όραση, δυσκολία στο περπάτημα, ή αδυναμία

Πηγές: http://www.mayoclinic.org, http://www.webmd.com και http://www.medicinenet.com  ,  www.iatropedia.gr

The post Μούδιασμα στα άκρα: Όλες οι ύπουλες αιτίες – Πότε πρέπει να πάτε στο γιατρό appeared first on newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα