Κορονοϊός: Έχετε απώλεια όσφρησης λόγω COVID-19; Τι να κάνετε για να επανέλθει

Η σύνδεση ανάμεσα στην απώλεια όσφρησης και γεύσης με τη νόσο COVID-19 έχει γίνει από τις αρχές κιόλας της πανδημίας.

Ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 έχει μολύνει μέχρι στιγμής πάνω από 100 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Από αυτούς, το 60% έχει απώλεια όσφρησης και γεύσης με το 10% να βιώνει ως μακροχρόνια αυτά τα συμπτώματα της COVID-19.

Κορονοϊός: Τι λένε οι ειδικοί για την απώλεια όσφρησης

Η απώλεια όσφρησης (ανοσμία) δεν έχει αναλυθεί στο παρελθόν

πολύ από την ιατρική επιστήμη, οπότε δεν υπάρχουν επαρκείς κλινικές δοκιμές για θεραπείες.

Ωστόσο, μια ομάδα ειδικών από διάφορες χώρες επανεξέτασε προσφάτως τα υπάρχοντα δεδομένα και ενδείξεις γύρω από την απώλεια όσφρησης λόγω COVID-19 και κατέληξε σε κάποιες συμβουλές προς τους ασθενείς.

Συμφώνησαν στην καλύτερη μέθοδο θεραπείας και στο ότι η βιταμίνη Α (σε σταγόνες) μπορεί επίσης να συμβάλλει θετικά στην ανάκτηση της όσφρησης. Επιπροσθέτως, αναφέρουν ότι τα στεροειδή φάρμακα πιθανότατα δεν παίζουν κάποιον βοηθητικό ρόλο στην καθεαυτή επαναφορά της όσφρησης, αλλά ίσως εξαλείψουν άλλα προβλήματα, όπως ρινίτιδα, τα οποία μπλοκάρουν την μύτη.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν έχει διεξαχθεί κάποια ορθή τυχαιοποιημένη δοκιμή επάνω στις συστάσεις τους για ανάκτηση της όσφρησης. Ως εκ τούτου οι συμβουλές τους ΔΕΝ έχουν αποδειχτεί επιστημονικά και βασίζονται, προς το παρόν, μόνο στην εμπειρία τους.

Κορονοϊός; Τι είναι η εκπαίδευση της όσφρησης

Η εκπαίδευση της όσφρησης είναι μια θεραπεία που εφαρμόζεται από ειδικούς σε περιπτώσεις ασθενών με διαταραχή της όσφρησης. Έχει το πλεονέκτημα ότι δεν παρουσιάζει επιβλαβείς παρενέργειες σε όσους την εφαρμόζουν. Είναι επίσης μια διαδικασία που δεν απαιτεί συνταγογραφημένη φαρμακευτική αγωγή, είναι φτηνή και μπορεί εύκολα να γίνει στο σπίτι.

Πολλές μελέτες την τελευταία δεκαετία έχουν δείξει ότι η επαναλαμβανόμενη, σύντομη έκθεση σε οσμές μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους που έχουν χάσει την όσφρησή τους.

Συγκεκριμένα, εκείνοι που έχουν απώλεια όσφρησης εξαιτίας κάποιου ιού, όπως το κοινό κρυολόγημα, έχουν θετικά αποτελέσματα. Αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε αν αυτή η μέθοδος είναι το ίδιο αποτελεσματική και σε ασθενείς COVID-19. Εντούτοις υπάρχουν βάσιμες επιστημονικές υποψίες ότι θα λειτουργήσει καλά.

Η κλασική μέθοδος για εκπαίδευση της όσφρησης είναι να χρησιμοποιήσει κανείς τέσσερις συγκεκριμένες οσμές:Γαρύφαλλο (μπαχαρικό)Τριαντάφυλλο (μπαχαρικό)ΛεμόνιΕυκάλυπτος

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα σπιτικά προϊόντα που έχουν μεγάλο εύρος οσμών, οπότε μπορείτε να επιλέξετε κάποια από αυτά για την εκπαίδευση της όσφρησής σας. Επιλέξτε οσμές που σας είναι ευχάριστες.

Το λεμόνι και το πορτοκάλι, το μοσχοκάρυδο, το τριαντάφυλλο, ο ευκάλυπτος, ο φρεσκοκομμένος καφές, η καρύδα και η βανίλια είναι προϊόντα που εύκολα μπορούν να βρεθούν στο σπίτι.

Ένας χρήσιμος οδηγός για την εκπαίδευση της όσφρησης υπάρχει στον ιστότοπο fifthsense.org.uk.

Η εκπαίδευση της όσφρησης ενεργοποιεί τα ειδικά νευρικά κύτταρα, που βοηθούν στην επαναφορά της όσφρησης. Περιορισμένη έρευνα έχει δείξει ότι μπορεί να καταγραφούν και κάποιες αλλαγές στην εγκεφαλική περιοχή για την αναγνώριση οσμών.

Πιο πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι οι παραπάνω 4 βασικές οσμές πρέπει να αντικαθίστανται από άλλες κάθε τρεις μήνες εκπαίδευσης της όσφρησης. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι έτσι επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή επαναφορά της όσφρησης. Άλλη έρευνα δείχνει επίσης ότι όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα διαρκεί η εκπαίδευση, σε επίπεδο εβδομάδων, τόσο το καλύτερο. Να ξέρετε ότι ΔΕΝ πρόκειται να δείτε άμεσα αποτελέσματα. Είναι μια διαδικασία που θέλει υπομονή κι επιμονή.

Φυσικά, οποιοσδήποτε έχει απώλεια ή διαταραχή της όσφρησης (ανοσμία ή παροσμία), είναι σώφρον να συμβουλευτεί και τον γιατρό του για περισσότερες συμβουλές.

Iatropedia.gr

The post Κορονοϊός: Έχετε απώλεια όσφρησης λόγω COVID-19; Τι να κάνετε για να επανέλθει appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα