Κανέλα: Πότε είναι επικίνδυνη για υγεία. Τι μπορεί να προκαλέσει, ποια κανέλα είναι «υγιεινή», προσοχή

Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που κάνει πολύ καλό στην υγεία μας. Ισχύει όμως αυτό για όλες τις κανέλες που κυκλοφορούν στην αγορά;

Η κανέλα πράγματι περιέχει ουσίες που εμφανίζουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις, με τα συστατικά της να βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.

Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση κανέλας μπορεί πιθανόν να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση

διαβήτη, ενώ ένα από τα συστατικά της -η σιναμαλδεύδη, φαίνεται να επιδρά στα αιμοπετάλια εμποδίζοντας τον σχηματισμό θρόμβων. Ωστόσο, όλα αυτά υπάρχουν μόνο στην κανέλα Κεϋλάνης!

Στην αγορά πάλι, πέρα από την κανέλα Κεϋλάνης που συνήθως βρίσκουμε στα μπαχαροπωλεία, κυκλοφορεί και η πιο οικονομική κασσία, ένα συγγενές είδος που καλλιεργείται κυρίως στην Κίνα και την Ινδονησία.

Και μπορεί γευστικά να θυμίζει την κανέλα, όμως δεν έχει τις ευεργετικές ιδιότητες της και επιπλέον, έχει ως και 1.200 φορές μεγαλύτερη περιεκτικότητα στην ουσία κουμαρίνη, που είναι τοξική και σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα νεφρά και το συκώτι.

Βέβαια, στις συσκευασίες που κυκλοφορούν στην αγορά, η κασσία αναγράφεται ως κανέλα και έτσι δεν είναι

εύκολο να τις ξεχωρίσεις. Να ξέρεις πάντως ότι η αυθεντική κανέλα Κευλάνης προέρχεται από το φυτό

Cinnamomum Zeylanicum και έχει ξυλάκια με ανοιχτό χρώμα και πολλές στρώσεις που σπάνε εύκολα και έχουν

πολύ γλυκό άρωμα. Η κασσία από την άλλη, έχει σκούρα ξυλάκια, χοντρά, με λίγες στρώσεις και δεν σπάνε

εύκολα.

Κυριότερα οφέλη της κανέλας:

• ελέγχει τα επίπεδα γλυκόζης αίματος

• βοηθάει στη διατήρηση της ευαισθησίας της ινσουλίνης

• είναι ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό

• έχει αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες

Από άποψης θρεπτικών συστατικών η κανέλα αποτελεί μια εξαιρετική πηγή μαγγανίου, ενός συστατικού που σχετίζεται με την παροχή ενέργειας και ποικίλες μεταβολικές διαδικασίες στον οργανισμό μας. 2 κουταλιές του γλυκού κανέλλα μας προμηθεύουν το 38 % του μαγγανίου, το 10 % των φυτικών ινών, το 9,6 % του σιδήρου και το 6 % του ασβεστίου που ο οργανισμός χρειάζεται καθημερινά.

Κανέλα η λιποδιαλυτική

Η κανέλα μπορεί να θεωρηθεί και ως «λιποδιαλυτική» με έμμεσο τρόπο επειδή αυξάνει την ευαισθησία ινσουλίνης, άρα ελέγχει τη γλυκόζη του αίματος παράγοντας ταυτόχρονα λιγότερη ινσουλίνη η οποία έχει την τάση να συσσωρεύει λίπος στον οργανισμό. Συμπερασματικά, έχει θετική επίδραση στη καύση λίπους και κυρίως τοπικού λίπους ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς.

Χρησιμοποιείται καθημερινά στα γεύματα όπως στο γιαούρτι ή cottage cheese, στα smoothies και άλλα ροφήματα και αφεψήματα, στα δημητριακά, σε φαγητά κ.λπ.

Μυστικό μακροβιότητας

Τσάι από μέλι και λίγη κανέλα σε σκόνη, όταν λαμβάνεται τακτικά, συλλαμβάνει τη φθορά του γήρατος. Πάρτε τέσσερις κουταλιές μέλι, ένα κουτάλι σκόνη κανέλας και τρία φλιτζάνια νερό και βράστε τα. Πίνετε 1/4 φλιτζανιού, τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα.
Τρεις κουταλιές της σούπας μέλι και ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη πάστα. Εφαρμόστε αυτήν την πάστα για τα σπυράκια πριν από τον ύπνο και να πλένουν το επόμενο πρωί με χλιαρό νερό. Εάν γίνεται καθημερινά για δύο εβδομάδες, αφαιρεί τα σπυράκια από τη ρίζα.

ΠΗΓΗ: olivemagazine.gr

The post Κανέλα: Πότε είναι επικίνδυνη για υγεία. Τι μπορεί να προκαλέσει, ποια κανέλα είναι «υγιεινή», προσοχή appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα