Καινοτόμα φάρμακα (Υψηλού Κόστους- ΦΥΚ) σε τιμές που… σκοτώνουν!

Ακόμη μία περίπτωση δραστικής ουσία που αντιμετωπίζει, ίσως και όχι τόσο επιτυχώς, μία νόσο, έρχεται να προστεθεί στα φάρμακα που «γονατίζουν» τα συστήματα υγείας, καθώς κάποιες φαρμακευτικές «δεν διαπραγματεύονται»

Φάρμακο που έχει εγκριθεί στην Ευρώπη από το 2016 και υπόσχεται να αλλάξει τη ζωή των ατόμων με κυστική ίνωση, αναμένει κέρδη περίπου 19 δισ. ευρώ, σύμφωνα με έρευνα καναδού επιστήμονα που επικαλείται ο Guardian.

«Η τιμή του φαρμάκου Orkambi έχει φτάσει στις 112.000 ευρώ ανά ασθενή τον χρόνο. Και δεν μιλάμε

για θεραπεία, αλλά για ένα φάρμακο που αντιμετωπίζει τη νόσο. Αρα απαιτείται συστηματική και χρόνια λήψη», αναφέρει η εφημερίδα.

Τα Εθνικά Συστήματα Υγείας δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην υψηλή τιμή του φαρμάκου. Μάλιστα, η διαμάχη της βρετανικής κυβέρνησης με την εταιρεία παραγωγής Vertex, έχει ξεκινήσει από την ημέρα έγκρισής του, καθώς το ΕΣΥ της χώρας είχε απαιτήσει καλύτερη τιμή, όμως η φαρμακευτική εταιρεία δεν διαπραγματευόταν.

Από την πλευρά τους οι σύλλογοι ασθενών πιέζουν για τα δικαιώματά τους στη λήψη του φαρμάκου και εδώ και τρία χρόνια, γονείς στην Αγγλία κάνουν εκστρατεία με αίτημα τη χορήγηση του φαρμάκου στα παιδιά τους (είναι εγκεκριμένο μόνο για συγκεκριμένες ηλικίες).

Τώρα όμως, σύμφωνα πάντα με τον Guardian, έρχεται το Εθνικό Ινστιτούτο Αριστείας Υγείας και Φροντίδας (NICE) της Αγγλίας και κρίνει μετά από έρευνα, ότι το «φάρμακο δεν είναι αποδοτικό για το ύψος της τιμής του».

Οι τιμές στα καινούργια φάρμακα είναι εξαιρετικά υψηλές και θα πρέπει να διαμορφώνονται βάσει της αποτελεσματικότητάς τους, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Παράλληλα, η εφημερίδα αποκαλύπτει τα αποτελέσματα της έρευνας του Αϊνταν Ολις, καθηγητή οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι στον Καναδά, ο οποίος έχει υπολογίσει ότι η φαρμακευτική εταιρεία Vertex, πρόκειται να αποκομίσει καθαρά κέρδη 21,1 δισ. δολαρίων (περίπου 18.81 δισ. ευρώ) για όσο χρόνο διαρκεί η πατέντα του φαρμάκου, αθροιστικά με ακόμη ένα φάρμακο που διαθέτει η ίδια στην αγορά, το Kalydeco.

Στην Ελλάδα

Το Orkambi ανήκει στην κατηγορία Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) και το λαμβάνουν ασθενείς με συγκεκριμένο τύπο κυστικής ίνωσης, όπως προβλέπεται άλλωστε από την έγκρισή του και μετά από ειδική διαδικασία. Αφορά τους συγκεκριμένα «ομόζυγους ασθενείς που έχουν 2 φορές την μετάλλαξη DF508 και ηλικίας άνω των 6 ετών». Στην Ελλάδα το παίρνουν περίπου 150 άτομα, σύμφωνα με τον Σύλλογο Κυστικής Ινωσης.

Οι ασθενείς για να το προμηθευτούν θα πρέπει να καταθέσουν στον ΕΟΠΥΥ για έγκριση την ιατρική γνωμάτευση μαζί με τις ειδικές εξετάσεις που αποδεικνύουν τις γονιδιακές μεταλλάξεις.

Το φάρμακο δεν αποζημιώνεται στην Ελλάδα και όσοι το χρειάζονται το λαμβάνουν μέσω του Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), δηλαδή γίνεται εισαγωγή από το εξωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι όχι απλώς η τιμή του δεν έχει υπολογιστεί σύμφωνα με τις πιο χαμηλές τιμές της Ευρώπης, αλλά ότι η εταιρεία δεν πληρώνει ούτε rebate (επιστροφή), ούτε clawback (έκπτωση) στο ελληνικό κράτος.

Γιάννης Δεβετζόγλου απο www.protagon.gr

ΠΗΓΗ: Καινοτόμα φάρμακα (Υψηλού Κόστους- ΦΥΚ) σε τιμές που… σκοτώνουν! Γράφτηκε απο το Newsitamea.

Keywords
Τυχαία Θέματα