Γιατί μερικοί άνθρωποι αποφεύγουν τις αγκαλιές

Οι Ιάπωνες έχουν μια λέξη που πιστεύουν ότι δανείστηκαν από τα Αγγλικά, αλλά δεν θα τη βρείτε σε κανένα λεξικό. Όταν οι Ιάπωνες χρησιμοποιούν αυτή τη λέξη, αναφέρονται στη σημασία της επαφής στις στενές σχέσεις.

Αυτή η λέξη είναι το skinship , δηλαδή μια σχέση που χτίστηκε και καλλιεργήθηκε από την επαφή με το δέρμα.

Το “Skinship” δεν αναφέρεται μόνο στην οικεία επαφή των σε….ών συντρόφων. Αντίθετα, περιλαμβάνει επίσης μέλη της οικογένειας και ακόμη και μερικούς φίλους. Τα μωρά και τα μικρά παιδιά, ιδιαίτερα, χρειάζονται πολύ χρόνο με τη μαμά τους, αλλά όλοι χρειαζόμαστε κάποια επαφή

με εκείνους που νιώθουμε κοντά μας.

Οι Ιάπωνες κατανοούν διαισθητικά αυτό που οι Δυτικοί ψυχολόγοι έχουν συνειδητοποιήσει μόνο μετά από εκτεταμένη έρευνα – δηλαδή ότι η αφή είναι ένας ισχυρός τρόπος επικοινωνίας στις σχέσεις. Η συχνότητα της επαφής σχετίζεται τόσο με τη σωματική όσο και με την ψυχολογική ευεξία, και όσοι στερούνται αυτής πάσχουν από κατάθλιψη, άγχος και πολλές άλλες ασθένειες.

Παρ ‘όλα αυτά, υπάρχουν άτομα που απεχθάνονται τη σωματική επαφή, ακόμα και με εκείνους που νιώθουν κοντά τους. Αυτοί οι άνθρωποι αναφέρουν επίσης περισσότερα ψυχολογικά προβλήματα από τον γενικό πληθυσμό. Ίσως αυτό συμβαίνει επειδή στερούν στον εαυτό τους από τη στοργική αφή που χρειάζονται. Αλλά θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι η σωματική επαφή έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, αυξάνοντας την ψυχολογική δυσφορία και όχι την ανακούφιση.

Τα βρέφη που μαθαίνουν ότι οι μητέρες τους θα ικανοποιήσουν αξιόπιστα τις ανάγκες τους αναπτύσσουν ένα ασφαλές στυλ προσκόλλησης, και ως ενήλικες, γενικά εμπιστεύονται τους άλλους, ειδικά τους φίλους.

Αντίθετα, τα βρέφη που μαθαίνουν ότι οι φροντιστές τους δεν ανταποκρίνονται αξιόπιστα στις ανάγκες τους, θα αναπτύξουν μια ανασφαλή προσκόλληση και ως ενήλικες θα γίνουν ανασφαλείς και συχνά θα ανησυχούν ότι ο σύντροφός τους θα τους εγκαταλείψει. Επίσης απεχθάνονται τη σωματική επαφή εκτός από το σεξ και φοβούνται τις αγκαλιές που προσπαθούν να τους κάνουν οι άλλοι.

Μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύτηκε στο Comprehensive Psychologyβρήκε ότι οι άνθρωποι, των οποίων οι κηδεμόνες αγκάλιαζαν, είχαν περισσότερες πιθανότητες να συνεχίσουν αυτή την παράδοση. Η μελέτη επίσης επιβεβαίωσε ότι η αγκαλιά είναι ένα σημαντικό στοιχείο στην συναισθηματική ανάπτυξη ενός παιδιού.

Από την άλλη μεριά οι άνθρωποι που δεν αγκαλιάζονταν από τους γονείς τους συχνά ως παιδιά νιώθουν άβολα στη σκέψη της αγκαλιάς. Σε μια οικογένεια που δεν ήταν ιδιαίτερα εκδηλωτική σωματικά, τα παιδιά θα μεγαλώσουν και θα ακολουθήσουν το ίδιο μοτίβο και με τα δικά τους παιδιά.

Φυσικά, δεν υπάρχει τίποτα λάθος στο να μην μας αρέσει η αγκαλιά και κανείς δεν πρέπει να νιώθει πίεση ότι χρειάζεται οπωσδήποτε να αγγίξει τον άλλο, αν δεν το θέλει. Ωστόσο, έρευνες αποδεικνύουν πως εάν αγκαλιάζεστε συχνά, έχετε λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσετε.

jenny.gr

The post Γιατί μερικοί άνθρωποι αποφεύγουν τις αγκαλιές appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα