Εποχική γρίπη: Τα αντικείμενα που πρέπει να καθαρίζετε τακτικά για να μην «κολλήσετε»

Κάθε χειμώνα στην Ελλάδα, όπως σε όλες τις χώρες, παρατηρείται έξαρση στη δραστηριότητα και του ιού της γρίπης.

Η αύξηση της νοσηρότητας και θνησιμότητας που προκαλεί η εποχική γρίπη ποικίλει από χρονιά σε χρονιά, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ιού που κυκλοφορεί και με το βαθμό ανοσίας που έχουν σ’ αυτόν οι διάφορες ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι ο εμβολιασμός είναι το καλύτερο και ασφαλέστερο διαθέσιμο μέσο πρόληψης για τη νόσο.

Για να μειώσετε τον κίνδυνο

είναι επίσης σημαντικό να ακολουθείτε βασικούς κανόνες υγιεινής και καθαριότητας.

Χέρια: Τα καθαρά χέρια πρέπει να αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα κατά τη διάρκεια της εποχικής γρίπης. Αν χρησιμοποιείτε μέσα μαζικής μεταφοράς ή εργάζεστε σε γραφείο, είστε εκτεθειμένοι σε πολλά πιθανώς μολυσμένα αντικείμενα. Σύμφωνα με έρευνες, μόνο το γραφείο είναι εκτεθειμένο σε 400 φορές περισσότερα βακτήρια από το κάθισμα της τουαλέτας!

Τηλέφωνο: Το κινητό έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής, μπορεί να είναι όμως το μέσο μετάδοσης του ιού της γρίπης. Χρησιμοποιείτε ένα μείγμα από νερό και οινόπνευμα ή νερό και ξύδι και καθαρίζετε με αυτό τη τηλέφωνό σας κάθε εβδομάδα. Αποφεύγετε τα αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια, τα οποία μπορεί να καταστρέψουν την οθόνη του κινητού σας.

Τα σημεία που ακουμπάτε συχνότερα στο σπίτι: Υπάρχουν σημεία στο σπίτι ή το γραφείο τα οποία αγγίζετε καθημερινά, όπως διακόπτες, πόμολα, τηλεχειριστήρια, λαβές, το ποντίκι του υπολογιστή. Όλα αυτά είναι εστίες μικροβίων και χρειάζονται συχνό καθάρισμα με κάποιο απολυμαντικό προϊόν.

Σεντόνια και πετσέτες: Πρέπει να πλένονται τακτικά, ειδικά όταν κάποιος στο σπίτι είναι άρρωστος.

Η εξουδετέρωση των μικροβίων γίνεται μόνο όταν τα ρούχα πλένονται σε πολύ ζεστό νερό.

Τραπέζια: Το τραπέζι της κουζίνας, το τραπεζάκι του καθιστικού, τα κομοδίνα και γενικά τα έπιπλα με μεγάλες επιφάνειες πρέπει να καθαρίζονται τακτικά, ειδικά κατά την περίοδο έξαρσης της γρίπης.

.

The post Εποχική γρίπη: Τα αντικείμενα που πρέπει να καθαρίζετε τακτικά για να μην «κολλήσετε» appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα