Ανησυχία για τον ιό του Δυτικού Νείλου: 6 κρούσματα στη χώρα, τα 5 νόσησαν σοβαρά

Συναγερμός έχει σημάνει στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, λόγω των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου.

Συναγερμός έχει σημάνει στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, λόγω των κρουσμάτων του ιού Δυτικού Νείλου στη χώρα.

Οπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει πλέον εγκατασταθεί στην Ελλάδα και περιστατικά της νόσου αναμένονται το επόμενο χρονικό διάστημα καθ’ όλη τη διάρκεια

της κυκλοφορίας των κουνουπιών, λόγω καλοκαιριού. Ταυτόχρονα, ο ιός παρουσιάζει ενδημικότητα με εποχικές εξάρσεις και συχνά απρόβλεπτη γεωγραφική εξάπλωση.

Όπως προκύπτει από την εβδομαδιαία επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ, στην Ελλάδα, τα 5 από τα 6 πρόσφατα περιστατικά εμφάνισαν σοβαρά συμπτώματα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην έκθεση: Από την αρχή της περιόδου 2020, μέχρι τις 23/07/2020 (ώρα 14.00), έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί έξι(6) κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα πέντε (5) παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και ένα (1) είχε ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχε εκδηλώσεις από το ΚΝΣ (Πίνακας 1). Δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος ασθενούς με λοίμωξη από τον ιό.

Υπενθυμίζεται πως ο ιός μεταδίδεται μεταξύ των πτηνών μέσω δήγματος μολυσμένων κουνουπιών, τα οποία μπορούν να μολύνουν, παρεμπιπτόντως, ανθρώπους και άλλα θηλαστικά. Οι άνθρωποι θεωρούνται αδιέξοδοι ξενιστές (“dead-end hosts”) της νόσου και δεν συμμετέχουν στην αλυσίδα μετάδοσης.

.

The post Ανησυχία για τον ιό του Δυτικού Νείλου: 6 κρούσματα στη χώρα, τα 5 νόσησαν σοβαρά appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα