8χρονος παραπονιόταν για πονοκεφάλους, αλλά χρειάστηκε επείγουσα επέμβαση στο κεφάλι: Δείτε τι είχε πάθει!

Ο οκτάχρονος Alfie Barney από το Derbyshire της Αγγλίας άρχισε να αντιμετωπίζει πονοκεφάλους, τους οποίους οι γονείς του αρχικά απέδωσαν στο άγχος για την επιστροφή στο σχολείο.

Ωστόσο, μετά από μια συνηθισμένη οφθαλμολογική εξέταση, διαπιστώθηκε ότι ο μικρός μαθητής είχε μια απειλητική για τη ζωή εγκεφαλική βλάβη!

Η μητέρα του του αποφάσισε να τον πάει για μια εξέταση ματιών, όταν παρατήρησε ότι το παιδί είχε αναπτύξει επίσης έναν ελαφρύ στραβισμό.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, όμως, ο οπτικός Adnan Nawaz παρατήρησε πρήξιμο (οίδημα) του οπτικού νεύρου στο πίσω μέρος του ματιού.

Αμέσως συνέστησε να εισαχθεί το αγόρι επιτόπου στα Επείγοντα νοσοκομείου.

Στο νοσοκομείο ο Alfie διαγνώστηκε με ψευδοόγκο εγκεφάλου, μια νευρολογική κατάσταση που προκύπτει από αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση!

Τι είναι ο ψευδοόγκος εγκεφάλου

Ο ψευδοόγκος εγκεφάλου είναι μια κατάσταση κατά την οποία η πίεση στον εγκέφαλο αυξάνεται, προκαλώντας πονοκεφάλους και προβλήματα όρασης. Η πάθηση παίρνει το όνομά της από το γεγονός ότι τα συμπτώματα είναι παρόμοια με εκείνα που προκαλούνται από όγκους στον εγκέφαλο. Είναι επίσης γνωστή ως ιδιοπαθής ενδοκρανιακή υπέρταση. Είναι μια θεραπεύσιμη κατάσταση, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να επανέλθει, ή και να προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Ευτυχώς, στην περίπτωση του Alfie, η θεραπεία της οσφυϊκής διάτρησης που επιλέχθηκε για να ανακουφίσει το πρήξιμο στον εγκέφαλό του, ήταν επιτυχής. Από τότε, ο 8χρονος έχει αναρρώσει πλήρως.

Ψευδοόγκος εγκεφάλου: Αίτια

Η ακριβής αιτία αυτής της κατάστασης είναι άγνωστη, αλλά μπορεί να σχετίζεται με την ύπαρξη υπερβολικού εγκεφαλονωτιαίου υγρού στο κρανίο. Αυτό το υγρό, που προστατεύει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, απορροφάται κανονικά στην κυκλοφορία του αίματός σας. Ο ψευδοόγκος του εγκεφάλου μπορεί να εμφανιστεί όταν αυτό το υγρό δεν απορροφηθεί πλήρως, γεγονός που προκαλεί την συσσώρευσή του. Αυτό οδηγεί σε αυξημένη πίεση στο κρανίο. Αυτή η κατάσταση μπορεί να επηρεάσει παιδιά, άνδρες και μεγαλύτερους ενήλικες, αλλά εμφανίζεται συχνότερα σε παχύσαρκες γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, ή λίγο πριν την εμμηνόπαυση.

Ψευδοόγκος εγκεφάλου: ΣυμπτώματαΠονοκέφαλος

Ένα κοινό σύμπτωμα αυτής της κατάστασης είναι ένας πονοκέφαλος που ξεκινά πίσω από τα μάτια. Αυτοί οι πονοκέφαλοι μπορούν να επιδεινωθούν τη νύχτα, όταν κινείτε τα μάτια σας, ή όταν ξυπνάτε για πρώτη φορά.

Προβλήματα όρασης

Μπορεί επίσης να έχετε προβλήματα όρασης, όπως να βλέπετε λάμψεις φωτός, ή να έχετε σύντομα επεισόδια τύφλωσης, ή θολή όραση. Αυτά τα προβλήματα μπορεί να γίνουν χειρότερα καθώς η πίεση συνεχίζει να αυξάνεται. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε διπλή όραση, ή μόνιμη απώλεια όρασης.

Άλλα συμπτώματα:κουδούνισμα στα αυτιάπόνος στον αυχένα, την πλάτη, ή τους ώμουςναυτίαεμετόςζάληΨευδοόγκος εγκεφάλου: Πώς γίνεται η διάγνωσηΟφθαλμολογική εξέταση

Ο γιατρός σας θα ελέγξει για θηλώματα, που είναι πρήξιμο του οπτικού νεύρου στο πίσω μέρος του ματιού. Η αυξημένη πίεση στο κρανίο μεταδίδεται στο πίσω μέρος του ματιού. Γίνεται επίσης εξέταση όρασης, για να διαπιστωθεί εάν έχετε ανώμαλα τυφλά σημεία στο οπτικό σας πεδίο.

Εξετάσεις απεικόνισης

Ο γιατρός μπορεί να προχωρήσει σε αξονική ή μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου, για να εντοπίσει σημεία αυξημένης πίεσης του νωτιαίου υγρού. Αυτές οι σαρώσεις μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο άλλων καταστάσεων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα, όπως όγκους, ή θρόμβους αίματος.

Μια αξονική τομογραφία συνδυάζει αρκετές ακτίνες Χ για να φτιάξει μια εικόνα διατομής του εγκεφάλου. Μια μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιεί μαγνητικά κύματα για να παράγει μια εξαιρετικά λεπτομερή εικόνα του εγκεφάλου σας.

Παρακέντηση σπονδυλικής στήλης

Ο γιατρός μπορεί επίσης να εκτελέσει παρακέντηση υγρού από την σπονδυλική στήλη, ή οσφυϊκή διάτρηση, για να μετρήσει την πίεση του νωτιαίου υγρού. Αυτό περιλαμβάνει την τοποθέτηση μιας βελόνας μεταξύ δύο σπονδύλων, στην πλάτη σας και την λήψη ενός υγρού δείγματος για έλεγχο.

Ψευδοόγκος εγκεφάλου: Παράγοντες κινδύνου – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότεροΠαχυσαρκία

Η παχυσαρκία είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ψευδοόγκου στον εγκέφαλο. Ο κίνδυνος είναι σχεδόν 20 φορές υψηλότερος σε παχύσαρκες γυναίκες κάτω των 44 ετών από ό,τι στον γενικό πληθυσμό. Τα παιδιά κινδυνεύουν επίσης. Μάλιστα, τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) αναφέρουν ότι το 79% των παιδιών με δευτεροπαθή ψευδοογκικό εγκεφαλικό σύνδρομο είναι υπέρβαρα, ή παχύσαρκα. Η κεντρική παχυσαρκία (λίπος γύρω από την μέση) σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο.

Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να σας κάνουν πιο ευαίσθητους σε αυτήν την κατάσταση. Αυτά περιλαμβάνουν:

αντισυλληπτικά χάπιαυπερβολικές ποσότητες βιταμίνης Ατετρακυκλίνη (αντιβιοτικό)στεροειδή (όταν σταματήσετε να τα χρησιμοποιείτε)Άλλες καταστάσεις υγείας, που σχετίζονται με ψευδοόγκο εγκεφάλου περιλαμβάνουν:Νεφρική νόσοςΥπνική άπνοιαΝόσος του Addison (διαταραχή κατά την οποία τα επινεφρίδια δεν παράγουν αρκετές ορμόνες)Ασθένεια Lyme (χρόνια ασθένεια που μοιάζει με γρίπη και προκαλείται από ένα βακτήριο που μεταφέρεται από τσιμπούρια)Γενετικό ελάττωμα: Ορισμένες καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε στένωση των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο. Αυτό μπορεί να σας κάνει πιο πιθανό να αναπτύξετε ψευδοόγκους στον εγκέφαλο. Οι πιο στενές φλέβες δυσκολεύουν τη διέλευση υγρών στον εγκέφαλο.Ψευδοόγκος εγκεφάλου: ΘεραπείαΦάρμακα

Υπάρχουν φάρμακα που βοηθούν στον έλεγχο ή στην μείωση των συμπτωμάτων, όπως:

Φάρμακα για την ημικρανία: Μπορούν να παρέχουν ανακούφιση από τον πονοκέφαλο. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν τριπτάνες, όπως η σουματριπτάνη και η ναρατριπτάνηΦάρμακα για το γλαύκωμα, όπως η ακεταζολαμίδη: Κάνουν τον εγκέφαλο να παράγει λιγότερο εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Αυτά τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν κόπωση, πέτρες στους νεφρούς, ναυτία και μυρμήγκιασμα στο στόμα και στα δάχτυλα των ποδιών, ή των χεριών.Διουρητικά φάρμακα, όπως η φουροσεμίδη: Σας κάνουν να ουρείτε πιο συχνά. Αυτό σας αναγκάζει να διατηρείτε λιγότερα υγρά στο σώμα σας, γεγονός που βοηθά στην μείωση της πίεσης στο κρανίο. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με φάρμακα για το γλαύκωμα για να γίνουν πιο αποτελεσματικά.Χειρουργική επέμβαση

Ο γιατρός μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση, εάν η όρασή σας επιδεινωθεί, ή εάν χρειαστεί να αποστραγγίσει το περιττό εγκεφαλονωτιαίο υγρό.

Iatropedia.gr

The post 8χρονος παραπονιόταν για πονοκεφάλους, αλλά χρειάστηκε επείγουσα επέμβαση στο κεφάλι: Δείτε τι είχε πάθει! appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα