11 βότανα και συμπληρώματα για την καταπολέμηση της κατάθλιψης

Οι σύμμαχοι κατά του εφιάλτη.

Η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή της διάθεσης που επηρεάζει πάνω από 17 εκατομμύρια ενήλικες μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός πιστεύεται ότι είναι πολύ υψηλότερος, καθώς πολλοί άνθρωποι με κατάθλιψη δεν αναζητούν θεραπεία για διάφορους λόγους.

Ας δούμε τα πέντε είδη καταθλιπτικών διαταραχών, τα οποία μοιράζονται χαρακτηριστικά όπως η θλίψη, η ευερέθιστη διάθεση, η αίσθημα κενού

και οι γνωστικές αλλαγές που επηρεάζουν τη λειτουργικότητα:

Οι καταθλιπτικές διαταραχές αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή και ψυχοθεραπεία. Οι αλλαγές του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της πραγματοποίησης διατροφικών αλλαγών και της λήψης ορισμένων συμπληρωμάτων, μπορεί επίσης να βοηθήσουν τα άτομα με κατάθλιψη.

Για παράδειγμα, η έρευνα δείχνει ότι συγκεκριμένες βιταμίνες, μέταλλα και άλλες ενώσεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στη βελτίωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ6 τροφές που νοστιμίζουν με το ψήσιμο και ταυτόχρονα είναι και υγιεινές2 Μαρτίου 20212 Μαρτίου 202117Να σκέφτεσαι με την καρδιά… το μυαλό κοιτάει πάντα προς τα έξω2 Μαρτίου 20212 Μαρτίου 202112Άγχος και κατάθλιψη γίνονται «καταλύτες» για το Αλτσχάιμερ2 Μαρτίου 20212 Μαρτίου 202112Βιταμίνες: Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για τη λήψη συμπληρωμάτων-Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις2 Μαρτίου 20212 Μαρτίου 202117Ακολουθούν 11 συμπληρώματα που μπορούν να ωφελήσουν τα άτομα με κατάθλιψη.

1. Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα-3 λιπαρά είναι απαραίτητα λίπη, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να τα λαμβάνει κανείς από τη διατροφή του. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα ωμέγα-3 μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία της κατάθλιψης. Σε γενικές γραμμές, τα συμπληρώματα ωμέγα-3 είναι μια υγιεινή προσθήκη στη διατροφή κάποιου εάν δεν καταναλώνει συχνά λιπαρά ψάρια.

2. NAC (Ν-ακετυλοκυστεΐνη)

Η Ν-ακετυλοκυστεΐνη είναι ένας πρόδρομος για τα αμινοξέα L-κυστεΐνη και γλουταθειόνη. Η γλουταθειόνηθεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αντιοξειδωτικά στο σώμα και είναι κρίσιμη για τη ρύθμιση της φλεγμονής και την προστασία των κυττάρων από οξειδωτικές βλάβες. Η λήψη Ν-ακετυλοκυστεΐνης έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των επιπέδων γλουταθειόνης του σώματος,  της μείωσης της φλεγμονής και της ανακούφισης των καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Επιπλέον, μπορεί να βελτιώσει τη δυσρύθμισηνευροδιαβιβαστή σε άτομα με ψυχιατρικές διαταραχές. Η δυσρύθμιση των νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνημπορεί να σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με διαταραχές της διάθεσης και σχιζοφρένεια.

3. Σαφράν

Το σαφράν είναι ένα έντονα χρωματισμένο μπαχαρικό που είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των καροτενοειδών κροκίνης και κροκετίνης. Ακόμη, αυξάνει τα επίπεδα της διάθεσης, τονώνει τη σεροτονίνη στον εγκέφαλο και μειώνεισημαντικά τα καταθλιπτικά συμπτώματα, αν και χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για καλύτερη αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο σαφράν μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της κατάθλιψης.

4. Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που παίζει πολλούς βασικούς ρόλους στο σώμα. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με κατάθλιψη.

Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με κατάθλιψη έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν χαμηλά ή ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D. Η βιταμίνη D μπορεί να καταπολεμήσει την κατάθλιψη μέσω διαφόρων μηχανισμών, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της φλεγμονής, της ρύθμισης της διάθεσης και της προστασίας από νευρογνωστική δυσλειτουργία.

5. Ροδιόλα

Η ροδιόλα είναι ένα βότανο που συνδέεται με μια ποικιλία πιθανών οφελών για την υγεία, όταν λαμβάνεται σε μορφή συμπληρώματος. Αυτά περιλαμβάνουν μειωμένα καταθλιπτικά συμπτώματα και βελτιωμένη ανταπόκριση άγχους, η οποία μπορεί να βοηθήσει το σώμα να προσαρμοστεί σε αγχωτικές καταστάσεις.

Το βότανο μπορεί να ασκήσει αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα μέσω της ικανότητάς του να ενισχύει την επικοινωνία των νευρικών κυττάρων και να μειώνει την υπερδραστηριότητα του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης- επινεφριδίων.

Πρόκειται για ένα πολύπλοκο σύστημα που ρυθμίζει την απόκριση άγχους του σώματος και ενδεχομένωςσχετίζεται με τη μείζονα κατάθλιψη.

6. Βιταμίνες του συμπλέγματος βιταμίνες

Οι βιταμίνες Β παίζουν σημαντικό ρόλο στη νευρολογική λειτουργία και τη ρύθμιση της διάθεσης. Οι βιταμίνες Β, συμπεριλαμβανομένου του φυλλικού οξέος, της Β12 και της Β6, απαιτούνται για την παραγωγή και τη ρύθμιση των νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνηκαι η ντοπαμίνη.

Η έρευνα δείχνει ότι οι ελλείψεις στη βιταμίνη Β12 και το φυλλικό οξύ μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης και η συμπλήρωση με αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων σε ορισμένες ομάδες ανθρώπων. Για παράδειγμα, τα συμπληρώματα φυλλικούοξέος μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα της ανθεκτικής στη θεραπεία κατάθλιψης σε παιδιά και ενήλικες που έχουν γενετική μετάλλαξη που επηρεάζει τον μεταβολισμό του φυλλικού οξέος.

7. Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι ένα μέταλλο που είναι κρίσιμο για την υγεία του εγκεφάλου και τη ρύθμιση των οδών νευροδιαβιβαστών. Διαθέτει επίσης αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ η ανεπάρκεια ψευδαργύρου συνδέεται στενά με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και σοβαρότητας των συμπτωμάτων κατάθλιψης.

8. S-αδενοσυλμεθειονίνη

Η S-αδενοσυλμεθειονίνη είναι μια ένωση που περιέχει θείο και έχει δώσει καλά δείγματα όσον φορά τη θεραπεία της κατάθλιψης. Βρίσκεται φυσικά στο σώμα και παίζει σημαντικούς ρόλους στη λειτουργία του εγκεφάλου. Χρησιμοποιούμενη μόνη της ή σε συνδυασμό με αντικαταθλιπτικά φάρμακα, βοηθά στη βελτίωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

9. Βαλσαμόχορτο

Το βαλσαμόχορτο ή St. John’s Wort είναι ένα δημοφιλές βότανο που έχει δείξει ότι συμβάλλει στη μείωση των συμπτωμάτων σε άτομα με ήπια έως μέτρια κατάθλιψη. Ωστόσο, δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό για τη θεραπεία της σοβαρής κατάθλιψης.

10. Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που μπορεί να ωφελήσει τα άτομα με κατάθλιψη. Η ανεπάρκεια μαγνησίου είναι κοινή μεταξύ των ατόμων με κατάθλιψη και η έρευνα δείχνει ότι η συμπλήρωση με αυτό μπορεί να μειώσει τα καταθλιπτικά συμπτώματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣΆγχος και κατάθλιψη γίνονται «καταλύτες» για το Αλτσχάιμερ2 Μαρτίου 20212 Μαρτίου 202112Βιταμίνες: Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για τη λήψη συμπληρωμάτων-Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις2 Μαρτίου 20212 Μαρτίου 202117

11. Κρεατίνη

Η κρεατίνη είναι ένα οργανικό οξύ που παίζει σημαντικό ρόλο, μεταξύ άλλων, και στη διατήρηση της ενέργειας του εγκεφάλου: Τα τροποποιημένα επίπεδα ενέργειας του εγκεφάλου πιστεύεται ότι εμπλέκονται στην ανάπτυξη της κατάθλιψης.

Συμπερασματικά, η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή ψυχικής υγείας που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Αν και αντιμετωπίζεται συνήθως με φαρμακευτική αγωγή και θεραπεία, μερικοί άνθρωποι πιθανώς να θέλουν να δοκιμάσουν άλλες ασφαλείς μεθόδους όπως διατροφικές αλλαγές ή συμπληρώματα που μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματά τους.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό κανείς να συζητήσει με τον γιατρό του πριν πάρει οποιοδήποτε συμπλήρωμα για να διασφαλίσει ότι είναι ασφαλές για τον οργανισμό του και ταιριάζει στις ανάγκες του.

The post 11 βότανα και συμπληρώματα για την καταπολέμηση της κατάθλιψης appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα