10 τροφές που καθαρίζουν το συκώτι

Πρέπει να προσθέσετε ορισμένες τροφές στη διατροφή σας για να απαλλαγείτε από τις περιττές τοξίνες.

Το συκώτι είναι ένα από τα πιο μεγάλα και τα πιο σημαντικά όργανα στο σώμα σας. Γι’ αυτόν τον λόγο σήμερα θα σας δείξουμε 10 τροφές που καθαρίζουν το συκώτι.

Όμως, εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφών και των κακών συνηθειών όπως η έλλειψη άσκησης και η υψηλή κατανάλωση οινοπνεύματος, το συκώτι μπορεί να επιβαρυνθεί ώστε να μη δύναται να εκτελέσει τις λειτουργίες του.

Γι’αυτό είναι ουσιαστικό να εξασφαλίσετε στο συκώτι σας τα απαραίτητα συστατικά για τον

καθαρισμό του και την πρόληψη της εξασθένησής του.

Για να το πετύχετε αυτό μπορείτε να αυξήσετε την κατανάλωση ορισμένων τροφών που καθαρίζουν το συκώτι και είναι εύκολο να προσθέσετε στην καθημερινή διατροφή σας.

1. Μήλο

Το μηλικό οξύ στο μήλο συμβάλλει στην απομάκρυνση των λίθων που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία της χοληδόχου κύστης σας.

Η υψηλή του περιεκτικότητα σε ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες, από την άλλη πλευρά, ενισχύει την αποβολή των τοξινών προκειμένου το συκώτι σας να λειτουργεί αποτελεσματικότερα και καλύτερα.

2. Κουρκουμάς

Αυτό οφείλεται στις φαρμακευτικές ιδιότητές του, που μειώνουν την επιβάρυνσή του λόγω συσσώρευσης τοξινών ενώ το προστατεύουν από χρόνιες νόσους.

Η ενεργή ουσία στον κουρκουμά, η κουρκουμίνη, είναι ένας ισχυρός αντιοξειδωτικός παράγοντας που επίσης καταπολεμά τον καρκίνο και προλαμβάνει την ανάπτυξη κακοήθων κυττάρων καθώς και άλλες διαταραχές που προσβάλλουν αυτό το σημαντικό όργανο. Όπως όμως αναφέρει ο Δρ. Farzaei MH στη μελέτη του χρειάζονται παραπάνω κλινικές έρευνες για σαφή συμπεράσματα.

3. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι μια ιδιαίτερα πολύτιμη ομάδα τροφών από άποψη θρέψης χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που βελτιώνουν τη συνολική ευεξία σας.
Η σημαντική τους περιεκτικότητα σε ίνες και αλκαλικές χημικές ουσίες βοηθάει στην αποβολή των βαρέων μετάλλων και άλλων βλαβερών ουσιών που καταπονούν το συκώτι σας.

4. Αβοκάντο

Το πασίγνωστο αβοκάντο είναι μία από τις πιο υγιεινές τροφές που μπορείτε να φάτε για τον καθαρισμό του συκωτιού. Η υψηλή του περιεκτικότητα σε απαραίτητα λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε ελέγχει την υπερβολική φλεγμονή και βελτιώνει το φιλτράρισμα του αίματος για την απομάκρυνση των τοξικών καταλοίπων.

5. Ξηροί καρποί

Τα καρύδια και άλλοι ξηροί καρποί είναι μια φυσική πηγή L-αργινίνης, ενός απαραίτητου αμινοξέος που συμβάλλει στην αποτοξίνωση του σώματος και προστατεύει το συκώτι σας.

Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε γλουταθιόνη και λιπαρά οξέα Ωμέγα-3 προλαμβάνει την τοξικότητα της αμμωνίας και συνεισφέρει στον έλεγχο της φλεγμονής.

6. Ελαιόλαδο

Μερικές κουταλιές της σούπας ωμό ελαιόλαδο μπορούν να διευκολύνουν την αποβολή των τοξινών και των συσσωρευμένων άχρηστων ουσιών που επιβραδύνουν το συκώτι σας.

7. Παντζάρι

Ο χυμός από παντζάρι αποτελεί μια εξαιρετική θεραπεία για την αποτοξίνωση του συκωτιού σας και συνιστάται όταν αντιμετωπίζετε προβλήματα με το συγκεκριμένο όργανο. Η τεράστια ποσότητα απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που περιέχει ο χυμός του παντζαριού απομακρύνει τα βαρέα μέταλλα και καθαρίζει το αίμα.

8. Καρότο

Το λαχανικό αυτό είναι πλούσιο σε βήτα καροτίνη, που επιταχύνει τη διαδικασία θεραπείας των οργάνων και υποστηρίζει τις αντίστοιχες λειτουργίες τους. Το καρότο περιέχει μια υγιεινή ποσότητα βιοφλαβονοειδών και αντιοξειδωτικών ουσιών που καταπολεμούν τον καρκίνο, αναστέλλουν την ανάπτυξη κακοήθων κυττάρων και καταπολεμούν τις επιδράσεις των ελεύθερων ριζών.

9. Σκόρδο

Το σκόρδο είναι μία από τις καλύτερες τροφές για τον καθαρισμό του συκωτιού. Βοηθάει επίσης στην πέψη.

Ενεργοποιεί την παραγωγή ενζύμων και βοηθάει το σώμα σας να χωνέψει τα λίπη, έτσι προλαμβάνει τη συσσώρευσή τους στο συκώτι σας. Το σκόρδο περιέχει επίσης μια χημική ουσία γνωστή ως αλισίνη, ένα αντιοξειδωτικό συστατικό που συμβάλλει στην αποβολή των τοξινών.

10. Εσπεριδοειδή

Τα λεμόνια, τα πορτοκάλια, το γκρέιπφρουτ και άλλα εσπεριδοειδή είναι γεμάτα ισχυρές φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες που υποστηρίζουν τη συνολική λειτουργία του σώματός σας. Με λίγες μόνο θερμίδες λαμβάνετε μια τεράστια ποσότητα βιταμινών C και Ε καθώς και κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο και άλλα απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία.

ΠΗΓΗ: tanea.gr

The post 10 τροφές που καθαρίζουν το συκώτι appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα