10 τροφές και γιατροσόφια που καταπολεμούν τον πονόλαιμο

Με τις ιώσεις σε έξαρση, βοηθά να γνωρίζουμε φυσικούς τρόπους να αντιμετωπίζουμε τον πονόλαιμο.

Υπάρχουν πολλές αιτίες που προκαλούν πόνο στο λαιμό. Ο πονόλαιμος αποτελεί σύμπτωμα πολλών ιώσεων και μικροβιακών λοιμώξεων που ιδιαίτερα αυτή την εποχή βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους. Αν και όταν ο πονόλαιμος είναι έντονος, το τελευταίο που θέλει κανείς είναι να φάει, υπάρχουν κάποιες τροφές που είναι απαραίτητες σ’ αυτή την περίπτωση, γιατί προσφέρουν στον οργανισμό τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη για να αναρρώσει αλλά και ανακουφίζουν από την αίσθηση γδαρσίματος που μπορεί να νιώθεις.

Δοκίμασε

αυτά τα δέκα «γιατροσόφια» που σου προτείνουμε και ξεπέρασε πιο γρήγορα τον ενοχλητικό πονόλαιμο.

Τσάι με μέλι

Φτιάξε ένα τσάι, βάλε μια κουταλιά μέλι και πιες το ζεστό (αλλά όχι καυτό). Το μέλι δημιουργεί μια επίστρωση στο εσωτερικό του λαιμού και βοηθάει να μειωθεί ο ερεθισμό που ευθύνεται για το βήχα.

Κοτόσουπα

Το παραδοσιακό γιατροσόφι της γιαγιάς για το κρυολόγημα έχει εδώ και χρόνια επιβεβαιωθεί και από την επιστήμη. Η κοτόσουπα έχει ήπιες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ανακουφίζει τον πονεμένο λαιμό. Εάν τη φτιάξεις με πολλά λαχανικά (καρότο, κρεμμύδι, σέλινο, γλυκοπατάτα και σκόρδο) σου προσφέρει επίσης πολλά θρεπτικά συστατικά κι έχει ακόμα μεγαλύτερη θεραπευτική δράση.

Μπανάνα

Αντίθετα από τα περισσότερα φρούτα που είναι όξινα και ερεθίζουν περισσότερο τον πονεμένο λαιμό, η μπανάνα είναι μαλακή και καταπραϋντική. Έτσι, καταπίνεται εύκολα και επιπλέον, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι πλούσια σε βιταμίνες C και B6 και φυσικά σε κάλιο.

Ομελέτα ή αυγά scrambled

Η πρωτεΐνη που περιέχεται στο ασπράδι (μπορείς, αν θες, να φτιάξεις το φαγητό μόνο με ασπράδια) καταπολεμά τη φλεγμονή, γι’ αυτό το αυγό είναι η ιδανική τροφή όταν έχεις κρυολόγημα. Εάν το φας ομελέτα ή scrambled, μπορείς να το καταπιείς εύκολα, ακόμα κι αν πονάει ο λαιμός σου. Απόφυγε όμως να προσθέσεις πολύ αλάτι, πιπέρι και μπαχαρικά.

Φασκόμηλο

Το συγκεκριμένο βότανο είναι γνωστό εδώ και αιώνες για τις θεραπευτικές ιδιότητές του και χρησιμοποιείται ευρέως στη φαρμακευτική. Πρόσθεσε ένα κλαράκι στο τσάι ή στη σούπα σου, για να δώσεις έξτρα άρωμα και θεραπευτική δράση.

Χυλός βρώμης

Πολύ πλούσιος σε διαλυτές ίνες, ο χυλός βρώμης όχι μόνο βοηθάει να πέσει η «κακή» χοληστερίνη αλλά και σε χορταίνει για πολλή ώρα και γι’ αυτό είναι ιδανική τροφή για τις περιπτώσεις που δεν έχεις και ιδιαίτερη όρεξη για φαγητό. Μπορείς να προσθέσεις μπανάνα και μέλι για να αυξήσεις τις καταπραϋντικές ιδιότητές του.

Ζυμαρικά ολικής άλεσης

Τα μακαρόνια είναι από τα πιο δημοφιλή «comfort foods», από τις τροφές δηλαδή που σε κάνουν να νιώθεις καλύτερα, ακόμα κι όταν είσαι άρρωστη. Επιπλέον, είναι μαλακά και εύκολα στην κατάποση όταν υπάρχει πόνος στο λαιμό. Όταν είναι από αλεύρι ολικής άλεσης είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, ψευδάργυρο, σίδηρο και βιταμίνες Β1, Β2, Β3 και Ε.

Καρότα

Τα καρότα είναι μια καλή επιλογή, όταν είσαι κρυωμένη, γιατί είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, K και C, φυτικές ίνες και κάλιο. Καλό όμως είναι να τα βράσεις ή να μαγειρέψεις στον ατμό εάν σε πονάει ο λαιμός, γιατί όταν είναι ωμά μπορεί να τον ερεθίσουν περισσότερο.

Τσάι με τζίντζερ

Ηρεμεί το βήχα και τον πόνο στο λαιμό. Πριν πιεις κάθε γουλιά, κάνε μερικές εισπνοές στον ατμό που βγαίνει από το φλιτζάνι για να αντιμετωπίσεις παράλληλα το συνάχι και το βάρος στο στήθος.

Χυμός λεμονιού με μέλι

Αναμειγνύοντας χυμό λεμονιού με μέλι μπορείς να φτιάξεις μόνη σου ένα πολύ αποτελεσματικό σιρόπι για το λαιμό. Επειδή έχει αντιφλεγμονώδη δράση, ο πόνος στο λαιμό θα αρχίσει να περνάει όταν υποχωρήσει η φλεγμονή.

www.shape.gr

The post 10 τροφές και γιατροσόφια που καταπολεμούν τον πονόλαιμο appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα