Υπογράφηκε ο Τόμος για την αυτοκεφαλία της νέας Εκκλησίας της Ουκρανίας

Tο μεσημέρι του Σαββάτου υπεγράφη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο η Αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας, παρουσία του Ουκρανού Προέδρου, Πέτρο Ποροσένκο.

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα και όλους τους Ουκρανούς η συμμετοχή μου μαζί με τον μητροπολίτη Επιφάνιο στην πολυαναμένόμενη αυριανή τελετή», αναφέρει σε μήνυμά του ο Ουκρανός Πρόεδρο, προσθέτοντας: «Προσερχόμαστε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με λόγια ειλικρινούς εκτίμησης από τον ουκρανικό

λαό για την ιστορική απόφαση».

Την Κυριακή θα παραδοθεί τον μητροπολίτη Κιέβου και πρώτο Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας κ. Επιφάνιο ο Τόμος της Αυτοκεφαλίας, σε μία τελετή παράδοσης που λάβει χώρα με Συλλείτουργο στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στην πρωτοχρονιάτικη θεία λειτουργία χαρακτήρισε τη χορήγηση του Αυτοκεφάλου στην Εκκλησία της Ουκρανίας το σημαντικότερο γεγονός για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ολόκληρη την Ορθοδοξία κατά το 2018, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του Πατριαρχείου Μόσχας, που έχει αντιδράσει διακόπτοντας την κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. «Αποκλειστικός σκοπός των προσπαθειών μας ήταν να επανέλθει η κανονικότητα στην Εκκλησία της Ουκρανίας», δήλωσε ο κ.κ. Βαρθολομαίος.

Απειλή «σχίσµατος» µεταξύ Μόσχας - Φαναρίου

Είχε προηγηθεί επιστολή στον Οικουµενικό Πατριάρχη Βαρθολοµαίο από τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, εκφράζοντας για ακόµη µία φορά τις ενστάσεις του σχετικά µε την Αυτοκεφαλία της νέας Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Στην επιστολή, την οποία έδωσε στη δηµοσιότητα η Εκκλησία της Ρωσίας, φαίνεται πως ο Κύριλλος απευθύνει έκκληση στον Οικουµενικό Πατριάρχη να ξανασκεφτεί την απόφασή του για το συγκεκριµένο ζήτηµα -σηµειώνοντας ότι «δεν είναι αργά για να σταµατήσετε»- αλλά και «για την ενότητα της Ορθοδοξίας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επίσης, φαίνεται να διαφωνεί µε τον τρόπο που έγινε η διαδικασία της ένωσης, την οποία µάλιστα ονοµάζει στην επιστολή του ως πολιτικοποιηµένη, αντιδρώντας ουσιαστικά στην παρουσία του Ουκρανού προέδρου στην Ενωτική Σύνοδο. «Η τρέχουσα πολιτικοποιηµένη διαδικασία της αναγκαστικής ενοποίησης απέχει πολύ από τους κανόνες και το πνεύµα των ιερών κανόνων. Συνοδεύεται από ένα τερατώδες ψέµα και βία προς την αυθεντική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Αλλά αυτή είναι η ίδια Εκκλησία εκατοµµυρίων Ουκρανών πιστών που αναγνωρίζατε ως κανονική όλα τα χρόνια της διακονίας σας µέχρι την τελευταία φορά και τώρα προσποιείστε σαν να µην υπάρχει» υπογραµµίζει.

Keywords
Τυχαία Θέματα