Το προηγούμενο του Πανταζή Χρονόπουλου

Γράφει ο Ρατατούλης

Πολλοί έσπευσαν να συγκρίνουν την καταστροφή στην Ανατολική Αττική με τα όσα έγιναν το καλοκαίρι του 2007 στην Ηλεία και, πράγματι, υπάρχουν ορισμένα σημεία, στα οποία οι δύο φονικές πυρκαγιές έχουν σημαντικές ομοιότητες.

******

Ίσως, όμως, επειδή ακόμα είναι αρκετά νωρίς, δεν έχει εγερθεί ένα ζήτημα, για το οποίο υπάρχει το προηγούμενο της Ηλείας: οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, πέρα από τις όποιες πολιτικές και επιχειρησιακές, τις οποίες οι αρμόδιοι ακόμα δεν έχουν δεήσει

να αναλάβουν, σχεδόν πέντε μέρες μετά. Φυσικά, απομένει αρκετός καιρός μέχρι να κινηθούν οι όποιες ποινικές διαδικασίες, οι οποίες θα βασιστούν στην εισαγγελική έρευνα που έχει διατάξει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

******

Και μπορεί η κυβέρνηση να διαβίβασε τα στοιχεία για πιθανό εμπρησμό στην Εισαγγελία που διενεργεί την έρευνα, αλλά σε αυτή θα προστεθούν συμπληρωματικά σε δεύτερο χρόνο και τα πορίσματα των εμπλεκομένων σωμάτων ασφαλείας και λοιπές καταγγελίες για την αντιπυρική πρόληψη. Και εκεί θα είναι πολύ δύσκολη η θέση ορισμένων αξιωματούχων, αλλά και ορισμένων αυτοδιοικητικών, με δεδομένο ότι υπάρχει το προηγούμενο Χρονόπουλου.

******

Υπενθυμίζεται πως ο Πανταζής Χρονόπουλος είχε καταδικαστεί για τις καταστροφικές φωτιές στην Ηλεία, τον Αύγουστο του 2007. Ειδικότερα, ο Πανταζής Χρονόπουλος καταδικάστηκε συνολικά σε φυλάκιση 10 ετών για αμέλεια λήψης των αναγκαίων μέτρων και για έλλειψη της αναγκαίας προσοχής σχετικά με τις πυρκαγιές στο Νομό Ηλείας το 2007. Η ποινή του μετατράπηκε σε χρηματική, προς 5 ευρώ την ημέρα και το συνολικό ποσό κατατμήθηκε σε 36 δόσεις. Όμως, ο Πανταζής Χρονόπουλος, ενώ είχε καταβάλει τις 6 δόσεις των 1.091 ευρώ η κάθε μια, προσέφυγε στην Δικαιοσύνη, λέγοντας ότι η σύνταξή του δεν επαρκεί για τα έξοδα διαβίωσής του και δεν μπορεί να καταβάλει τις δόσεις για την μετατροπή της ποινής του. Για το λόγο αυτό, ζήτησε η ποινή του να μετατραπεί σε κοινωφελή εργασία.

******

Στο σήμερα, συνεπώς, έχουν ήδη κατατεθεί μηνύσεις, με μια από αυτές να προέρχεται από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ πληροφορούμαι ότι υπάρχει κινητικότητα και στους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας, προκειμένου να αναλάβουν πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση. Αν, δε, και οι οικογένειες των πυρόπληκτων δηλώσουν παράσταση πολιτικής αγωγής, παρά τις δαιδαλώδεις και χρονοβόρες διαδικασίες της ελληνικής δικαιοσύνης, να είστε σίγουροι ότι ορισμένοι θα χάσουν τον ύπνο τους.

Όλα τα μέσα

Η ΝΔ ξεκίνησε να θέτει τα ερωτήματα για την μεγάλη τραγωδία, μετά το τέλος του άτυπου μορατόριουμ που υπήρξε, λόγω του τριήμερου εθνικού πένθους. Μαθαίνω, όμως, ότι στη σύσκεψη που έγινε την περασμένη Τετάρτη, στο τραπέζι έπεσαν όλα τα κοινοβουλευτικά μέσα που διαθέτει η αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου να κλιμακώσει την πίεσή της προς την κυβέρνηση και να αποδοθούν επί της ουσίας ευθύνες για την απώλεια δεκάδων ζωών. Οριστικές αποφάσεις θα λάβει αυτές τις μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνδυαστικά με την επικαιροποίηση των προτάσεων του κόμματος για την Πολιτική Προστασίας, με τον καθηγητή Κώστα Συνολάκη να έχει αναλάβει την εκπόνηση ενός νέου σχεδίου, επ’ ονόματι της ΝΔ.

‘Ηξερε;

Το ερώτημα που πλανάται, πάντως, είναι το εξής: όταν ο πρωθυπουργός έμπαινε στις 23:40 στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής και ξεκινούσε η oncameraενημέρωσή του για τις εστίες των πυρκαγιών, γνώριζε ότι στο πεδίο υπάρχουν νεκροί; Μέχρι τότε, το ΕΚΑΒ ήδη είχε δεχθεί κλήσεις για την αποκομιδή σορών και μετά τις 2 τα ξημερώματα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε ο ίδιος λόγο για τουλάχιστον 20 νεκρούς. Η απάντηση, συνεπώς, είναι ότι και πριν φτάσει ο πρωθυπουργός στο Συντονιστικό Κέντρο, είχε λεπτομερέστατη ενημέρωση από τους αρμόδιους υπουργούς που ήταν ήδη επί τόπου.

Keywords
Τυχαία Θέματα