Το Νοέμβριο η απόφαση για τις συντάξεις – Τα τέσσερα σενάρια

Μόλις λίγη ώρα από τη στιγμή που επισήμως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έθεσε στους δανειστές θέμα μη μείωσης των συντάξεων τον Ιανουάριο του 2019, η Κομισιόν «άναψε κόκκινο» και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι «οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται.

Η συζήτηση όμως μόλις έχει αρχίσει και θα συνεχιστεί έτσι ή αλλιώς για περίπου 2 μήνες μέχρι το Eurogroup στις αρχές Νοεμβρίου. Άρα, υπάρχει και αρκετός χρόνιος και θα εξεταστούν πολλές εναλλακτικές λύσεις με τη μορφή των προτάσεων και των αντιπροτάσεων.

Τα επικρατέστερα από αυτά είναι:

Πλήρης αναστολή του μέτρου, όπως δηλώνει τώρα ότι θέλει
η ελληνική πλευρά, με το επιχείρημα ότι οι μειώσεις είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα και οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης αφορούν μόνον στον στόχο (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%) και όχι στο μέσο επίτευξής του (περικοπή συντάξεων)Σταδιακή (αντί για μια κι έξω και «βάρβαρη») μείωση των συντάξεων, μεταθέτοντας σε 4 χρόνια και τις αυξήσεις στα Κοινωνικά Επιδόματα (ως το 2022 αντί το 2020).Χρονική παράταση του μέτρου έως και τις αρχές του 2019, εν αναμονή και τη ανακοίνωσης των οριστικών αποτελεσμάτων του 2018, προκειμένου να κριθεί η τύχη του.Πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθέντων μειώσεων από 1.1.2019 κατ’ απαίτηση του Eurogroup.
Keywords
Τυχαία Θέματα