Σαφάρι για 30 δισ. φόρων και ανησυχία για τις δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου

Η κυβέρνηση παράλληλα με την επικοινωνιακή διαχείριση των τρομακτικών συνεπειών της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι έχει έναν ακόμη μεγάλο πονοκέφαλο: Την πορεία των εσόδων και το τελικό μέγεθος του πλεονάσματος ενόψει της επιστροφής των δανειστών στην Αθήνα και της κατάρτισης του προσχεδίου του Προϋπολογισμού για το 2019.

Έτσι, την ίδια ώρα που σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς η κυβέρνηση θα βρισκόταν σε κατάσταση ευφορίας λόγω της εξόδου από το μνημόνιο

όλα δείχνουν να έχουν αλλάξει.

Το βάρος πέφτει και πάλι στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών που μέσα στις επόμενες εβδομάδες πρέπει να γνωρίζει την πραγματική κατάσταση της οικονομίας ενόψει και των εξαγγελιών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, αρχές Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, η επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα, η ολοκλήρωση του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού στο τέλος Σεπτεμβρίου ώστε να κατατεθεί στις 15 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες και η διαπραγμάτευση του Οκτωβρίου - Νοεμβρίου (για τις συντάξεις, το αφορολόγητο και αντίμετρα) βασίζονται στις εισπρακτικές επιδόσεις του κρατικού μηχανισμού τις επόμενες εβδομάδες. Και αυτό γιατί η βελτίωση στις εισπράξεις θα μεγαλώσει το υπερπλεόνασμα το οποίο χρειάζεται ως επιχείρημα η κυβέρνηση.

Το επόμενο κρας τεστ είναι τα στοιχεία του Αυγούστου. Πριν από το τέλος του μήνα πρέπει να πληρωθεί η 2η δόση (3η δόση για όσους υπέβαλαν δήλωση πριν από την παράταση που δόθηκε τον Ιούνιο) φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων. Οι δόσεις είναι 5 ή 6 ανάλογα με τον χρόνο υποβολής και το ΥΠΟΙΚ προσδοκά να λάβει συνολικά 3,3 δισ. ευρώ το 2ο εξάμηνο (το πρώτο εξάμηνο εισέπραξε 91 εκατ. ευρώ).

Τον Σεπτέμβριο θα σταλούν και τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ από τα οποία το κράτος υπολογίζει να λάβει 2,9 δισ. ευρώ μόνο μέσα στο 2ο εξάμηνο (οι δόσεις θα επεκτείνονται έως και τον Ιανουάριο του 2019). Τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να πληρωθεί και η 2η (επί συνόλου 3) δόση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, με προσδοκώμενα έσοδα 5,3 δισ. ευρώ το β' εξάμηνο προκειμένου να βγει ο "λογαριασμός". Η 3η δόση στα φυσικά πρόσωπα έχει προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο ενώ μετά έρχονται και τα τέλη κυκλοφορίας για 1 δισ. ευρώ.

Από ΦΠΑ η κυβέρνηση περιμένει να λάβει 8,25 δισ. ευρώ το 2ο εξάμηνο ενώ από τους έμμεσους φόρους συνολικά οι εισπράξεις του 2018 υπολογίστηκαν στο Μεσοπρόθεσμο σε 27 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 4,28 δισ. ευρώ το 2ο εξάμηνο.

Πολύ μεγάλο βάρος δίδεται στους έμμεσους φόρους, με την κυβέρνηση να έχει επιδοθεί σε εκτεταμένους ελέγχους αλλά και σε «καταιγίδα» ειδοποιητηρίων για επιβολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης τα οποία φαίνεται να έχουν φέρει κάποιο αποτέλεσμα.

Την ώρα όμως το κράτος δεν πληρώνει τα δικά του χρέη προς τους πολίτες.Τα τελευταία στοιχεία του ΥΠΟΙΚ δείχνουν μία πάρα πολύ αργή πορεία αποπληρωμής οφειλών προς ιδιώτες.

Και τούτο παρά το γεγονός ότι δόθηκαν όλα τα ποσά από τον ESM (7 δισ. ευρώ από το 2015 μέχρι και τον Ιούνιο). Η εξ αναβολής δέσμευση για εξόφληση όλων των οφειλών τον Ιούνιο «μεταφέρθηκε» για τον Δεκέμβριο και έγινε προαπαιτούμενα της «ενισχυμένης εποπτείας».

Οι δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου

Ανεξαρτήτως όλων αυτών, τον Σεπτέμβριο αναμένονται και οι πρώτες σοβαρές δημοσκοπήσεις που θα δείξουν πόση ζημιά έχει κάνει στην κυβέρνηση η πυρκαγιά στο Μάτι και οι 94 νεκροί.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας πάντως, εκτιμούν ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη για τον ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρίζουν ότι αυτό θα αποτυπωθεί στις δημοσκοπήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα