ΠΓΔΜ: Το Κοινοβούλιο επικύρωσε τη συμφωνία των Πρεσπών – Απούσα η αξιωματική αντιπολίτευση

Με 69 ψήφους υπέρ, 40 κατά και έναν απόντα, το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ επικύρωσε την ιστορική συμφωνία με την Ελλάδα για την μετονομασία της χώρας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων MIA, η Επιτροπή αναμένεται να επικυρώσει το κείμενο εντός της ημέρας και θα το παραπέμψει στη Νομοθετική

Επιτροπή, η οποία και θα το αναπέμψει στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου προς επικύρωση.Ωστόσο, το κείμενο έχει ακόμη να ξεπεράσει σειρά εμποδίων μέχρι να τεθεί σε ισχύ. Θα τεθεί προς έγκριση με δημοψήφισμα, η ημερομηνία διεξαγωγής του οποίου δεν έχει καθορισθεί, πριν από μία συνταγματική αναθεώρηση που θα πρέπει εκ νέου να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο με πλειοψηφία των δύο τρίτων.

Τα Σκόπια σε αντάλλαγμα ελπίζουν να εξασφαλίσουν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στο τέλος του Ιουνίου και μία πρόσκληση για ένταξη στην Ατλαντική Συμμαχία. Κατά τη διάρκεια σύντομης συνεδρίασης, η πραγματοποίηση της οποίας ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί, 69 από τους 120 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της επικύρωσης της συμφωνίας που επιδιώκει να τερματίσει την 27χρονη διπλωματική διένεξη με την Ελλάδα, μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας το 1991.

Το λόγο πήρε πρώτος ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, ο οποίος επιχειρηματολόγησε της υπερψήφισης της συμφωνίας, ενώ παράλληλα τόνισε ότι πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες του επείγοντος, ούτως ώστε να υποβληθεί η αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ. Όπως ανέφερε ο Ντιμιτρόφ, «είναι απαραίτητο να ψηφιστεί η συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε η Ελλάδα να δώσει το «Οk» στο ΝΑΤΟ».

«Επίσης, για τις 28 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, μια ημερομηνία πολύ σημαντική για εμάς», είπε ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος αποδοκιμάστηκε, με τους βουλευτές του VMRO-DPMNE να φωνάζουν «προδότη» και «ντροπή».

Ο εκπρόσωπος του VMRO, υποστήριξε ότι η συμφωνία είναι αντισυνταγματική και θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά.

«Αυτή η συμφωνία είναι μια γενοκτονία της ύπαρξής μας. Είναι μονομερής, η ΠΓΔΜ δέχεται τελεσίγραφο. Η συμφωνία επιβάλλει ένα νέο όνομα του κράτους υπό το καθεστώς εκβιασμού», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια το κόμμα του αποχώρησε από τη διαδικασία, με αποτέλεσμα οι βουλευτές της εθνικιστικής δεξιάς (VMRO-DPMNE) να μη συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, που οργανώθηκε την τελευταία στιγμή. Περί τα σαράντα άτομα που αντιτίθενται στη συμφωνία διαδήλωναν μπροστά από το κτίριο του Κοινοβουλίου. Η δεξιά έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι δεν θα υποστηρίξει «την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας» της πΓΔ της Μακεδονίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα