Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση οδηγεί τη ΔΕΗ ένα βήμα πριν την χρεοκοπία

Επίθεση στην κυβέρνηση με αιχμή το νομοσχέδιο για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ εξαπέλυσε από τη Βουλή ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγορώντας την ότι οδηγεί την επιχείρηση «ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία».

«Η κυβέρνηση βλάπτει σοβαρά και τα ενεργειακά συμφέροντα της χώρας, οδηγεί νομοτελειακά τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος σε αύξηση και υπονομεύει το μέλλον της ΔΕΗ.

Την οδηγεί ένα βήμα πριν την χρεοκοπία» ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως υποστήριξε «η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσει τα ασύγκριτα πλεονεκτήματα που προσφέρουν η γεωγραφική θέση της χώρας και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». «Κάνουν το μόνο πράγμα που ξέρουν: να λένε ψέματα. Εξαπατούν τους πολίτες κλείνοντας το μάτι σε πιθανούς αγοραστές. Για άλλη μία φορά χρεώνουν την κοινωνία και ζημιώνουν τη χώρα» είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ακόμη ότι «το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ αποτελεί την ταυτότητα της κυβέρνησης: Στο ονοματεπώνυμο γράφει Τσίπρας-Καμμένος, στα χαρακτηριστικά, ‘ψέμα – λαϊκισμός - τυχοδιωκτισμός' και στη φωτογραφία της, έχει τα πρόσωπα των βουλευτών των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Σημείωσε παράλληλα ότι «με την πολιτική 'δεν πληρώνω' του κ. Τσίπρα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ εκτινάχθηκαν από το 1 δισ. ευρώ το καλοκαίρι του 2014, στα περίπου 3 δισ. σήμερα» ενώ η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ «γκρεμίστηκε κατά 80%, από 2,5 δισ. το 2014, σε 0,6 δισ. ευρώ σήμερα».

Άσκησε επίσης δριμεία κριτική για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση και την πολιτική που εφαρμόζει ως κυβέρνηση. «Το 2014 η τότε αντιπολίτευση κατακεραύνωνε το σχέδιο Σαμαρά για τη μικρή ΔΕΗ και μιλούσε για εθνικό έγκλημα. Έλεγε τότε ο κ. Τσίπρας 'εκτιμούμε το σχέδιο ξεπουλήματος της ΔΕΗ είναι ένα εθνικό έγκλημα που πρέπει να αποτραπεί. Σε ό,τι μας αφορά, δεν υπάρχει περίπτωση να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι η ΔΕΗ θα ξεπουληθεί. Η ΔΕΗ θα παραμείνει δημόσια και ενιαία'. Τότε ξεσηκώνατε τον λαό σε δημοψηφίσματα για να αποτραπεί το ξεπούλημα. Ήταν τότε που ο κ. Καμμένος ρωτούσε ποιος θα μείνει έξω από τη φυλακή από αυτούς που αποφάσισαν για τη ΔΕΗ» ανέφερε για να συμπληρώσει: «Σήμερα εκποιείτε τις πιο κερδοφόρφες και παραγωγικές μονάδες της ΔΕΗ, καθαρές από χρέη και με λιγότερους εργαζόμενους, ενώ οι υποχρεώσεις μένουν στη ΔΕΗ. Πουλάτε τις λιγνιτικές μονάδες και ταυτόχρονα χαντακώνετε την ΔΕΗ και το μόνο που θα μείνει στη ΔΕΗ για να επιβιώσει είναι τα τιμολόγια. Αν έπρεπε να σας περιγράψω με μία πρόταση, θα έλεγα: ψεύτες και λαϊκιστές τότε, αδίστακτοι και δημαγωγοί τώρα».

Αναφερόμενος στο σχέδιο του κόμματός του, είπε ότι προβλέπει πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με ισχυρή Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και διαμόρφωση ελκυστικού περιβάλλοντος για προσέλκυση επενδύσεων με στόχο τη βιώσιμη σταδιακή απεξάρτηση από τον άνθρακα. Στόχος, όπως είπε, είναι η μείωση των τιμολογίων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Εσείς επιχειρείτε τον ακρωτηριασμό της ΔΕΗ για να κλείσει η αξιολόγηση» είπε απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Διερωτήθηκε επιπλέον «πόσο ασφαλείς αισθάνονται σήμερα οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, που μαζί με τις συνεργασίες με τους εργολάβους απασχολεί κοντά στους 23.000 εργαζομένους» για να καταλήξει: «Σας το λέμε εμείς, που πιστεύουμε στην ελεύθερη οικονομία και στις επενδύσεις: Αν είναι να τις κάνετε έτσι, τότε μην κάνετε ιδιωτικοποιήσεις. Όχι άλλες ιδιωτικοποιήσεις αλά ΣΥΡΙΖΑ, κ. Τσίπρα».

Keywords
Τυχαία Θέματα