Μακρόν: Και άτακτη υποχώρηση και δώρα 10 δισ. ευρώ στους Γάλλους

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αναγκάστηκε σε άτακτη υποχώρηση στην πρώτη του πραγματικά δύσκολη κατάσταση επί της θητείας του, αλλά προσπάθησε να το παρουσιάσει ως ελιγμό αλλά κυρίως ως κατανόηση των προβλημάτων του λαού της Γαλλίας.

Έτσι, μετά από τρεις εβδομάδες κινητοποιήσεων από το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων», ο πρόεδρος Μακρόν αποφάσισε τελικά να συναντηθεί με συνδικαλιστές και εκπροσώπους άλλων ενδιάμεσων φορέων. Και στη συνέχεια, απευθύνθηκε στον γαλλικό λαό μέσω διαγγέλματος, το οποίο πολλοί χαρακτήρισαν υποχώρηση, αλλά και «ύστατη ευκαιρία» του.

Το προεδρικό διάγγελμα έγινε χθες στις 21.00 το βράδυ, ώρα Ελλάδας και είχε διάρκεια μόλις 13 λεπτά.

Ο Γάλλος πρόεδρος αφενός έθεσε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την γαλλική οικονομία, αφετέρου έκανε βήματα κατευνασμού.

Εντόπισε βαθιά οικονομικο-κοινωνικά αίτια πίσω από τις ταραχές, μίλησε για μέτρα εξομάλυνσης και επούλωσης, για πληγές και οργή, θέλοντας να δείξει ότι αφουγκράζεται την κοινή γνώμη και να ανακόψει τη δυναμική του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων», καθώς η δυσαρέσκεια και η οργή δίνουν χώρο σε αντισυστημικές δυνάμεις. «Υπάρχει μεγάλη οργή και σύγχυση στη γαλλική κοινωνία, αλλά η βία δεν μπορεί να συνεχιστεί», είπε, ενώ χαρακτήρισε δικαιολογημένη την οργή των Γάλλων πολιτών, λέγοντας πως οι τελευταίοι 18 μήνες δεν αποδείχθηκαν αρκετοί για να γιατρευτούν παθογένειες 40 ετών. Μεταξύ άλλων, υποσχέθηκε πακέτο μέτρων για την εκτόνωση της έντασης.

Ανακοίνωσε ότι η αύξηση του φόρου κοινωνικής ασφάλισης για τους συνταξιούχους που παίρνουν λιγότερα από 2.000 ευρώ το μήνα, θα καταργηθεί το 2019, ενώ ανακοίνωσε την αύξηση των μισθών κατά 100 ευρώ μηνιαίως, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2019. Δεσμεύτηκε ακόμα ότι θα καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, αλλά ξεκαθάρισε πως δεν θα επαναφέρει τον «φόρο πλούτου».

Είναι εμφανές ότι η έκταση των κινητοποιήσεων, η κοινωνική κατακραυγή και οι διεθνείς αντιδράσεις έχουν συνθλίψει την δημόσια εικόνα του. Η γλώσσα, αλλά κυρίως το ύφος του διαγγέλματός του αποδεικνύουν ότι «ο φόβος φυλά τα έρημα».

Ο Γάλλος πρόεδρος ρίχνει τους τόνους. Το μεγάλο ερώτημα που πλανάται είναι αν τα «Κίτρινα Γιλέκα» θα κάνουν με τη σειρά τους ένα βήμα πίσω, ή αντίθετα εάν θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Οι ζημιές στην οικονομία, πάντως, είναι ήδη σημαντικές, με τις μετοχές των γαλλικών εταιρειών να καταγράφουν και χθες πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

«Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη οργή, αλλά μαζί μπορούμε να βρούμε λύση. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια Γαλλία που τα παιδιά μας θα ζήσουν καλύτερα από εμάς», ήταν τα πρώτα λόγια του Εμανουέλ Μακρόν, που στόχευσαν τα μικρομεσαία στρώματα, σε μία προσπάθεια να βρει υποστήριξη στην κοινωνία.

Η αριστερά και η κεντροαριστερά πάντως απέρριψαν τις εξαγγελίες του.

«Ο Μακρόν μοιάζει να νομίζει πως θα μοιράσει λίγο χαρτζιλίκι και θα καλμάρει την εξέγερση των πολιτών που έχει ξεσπάσει», σχολίασε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ηγέτης του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία (ριζοσπαστική αριστερά). Κατήγγειλε ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας ανήγγειλε μέτρα το κόστος για τα οποία θα βαρύνει «τον απλό πολίτη» και όχι «αυτούς που έχουν μεγάλο πλούτο».

Ο Μελανσόν δήλωσε ακόμη πως «πιστεύει» πως «η πέμπτη πράξη» του δράματος «θα παιχτεί το Σάββατο», αναφερόμενος στις νέες διαδηλώσεις που προγραμματίζονται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Από την πλευρά του ο Ολιβιέ Φορ, ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος (κεντροαριστερά) στηλίτευσε επίσης το γεγονός πως ο πρόεδρος Μακρόν ανήγγειλε μέτρα το κόστος των οποίων θα το επωμιστούν οι φορολογούμενοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα