Καλομοίρα Κωτσαλά: Κίνδυνος να μην προλάβουν τις 120 δόσεις χιλιάδες πολίτες

Γράφει η Καλομοίρα Κωτσαλά*

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε διεξοδικά στη ρύθμιση των 120 δόσεων στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, καλώντας παράλληλα τους πολίτες να μην χάσουν την ευκαιρία να ενταχθούν στην ρύθμιση. Τόνισε μάλιστα πως αυτή θα είναι η τελευταία ρύθμιση οφειλών και μάλιστα με τόσο ευνοϊκούς όρους για όσους χρωστούν.  Πράγματι η εν λόγω

ρύθμιση αποτελεί την πλέον ευνοϊκή σε σχέση με άλλες του παρελθόντος καθώς προβλέπει ελάχιστη καταβολή 20 ευρώ, μείωση του επιτοκίου από το 5% στο 3% καθώς και άρση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης και δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών για όσους οφειλέτες είναι συνεπείς.

Παρόλα αυτά, η ρύθμιση των 120 δόσεων δεν παύει να έχει καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής τις 30 Σεπτεμβρίου 2019. Τα χρονικά περιθώρια ένταξης οφειλετών είναι ασφυκτικά καθώς υπολείπονται μόλις 20 ημέρες (15 εργάσιμες) μέχρι την λήξη της διαδικασίας ρύθμισης. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως και οι έλεγχοι που είναι υπό εξέλιξη θα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν την συγκεκριμένη ημερομηνία για να είναι εφικτή η βεβαίωση του αναλογούντος φόρου μέχρι την καταληκτική ημερομηνία και για να μπορέσουν οι εμπλεκόμενοι φορολογούμενοι να μπουν στην ρύθμιση. Οι υποθέσεις ελέγχων που θα ολοκληρωθούν μετά την 30.09.2019 ή πρίν την ημερομηνία αυτή και δεν θα έχουν βεβαιωθεί οι σχετικές οφειλές, δεν θα μπορούν να υπαχθούν στις 120 δόσεις. Επίσης τυχόν συμπληρωματικές δηλώσεις αδήλωτων εισοδημάτων πρέπει να υποβληθούν και να εκκαθαριστούν εγκαίρως προκειμένου να βεβαιωθούν οι αναλογούντες φόροι πριν την ανωτέρω καταληκτική ημερομηνία. Οι έλεγχοι που είναι σε εξέλιξη σήμερα υπολογίζονται στους 2.000.

Παράλληλα, ο τόκος επί των βεβαιωμένων οφειλών που υφίστανται ή που θα προκύψουν εν συνεχεία συμπληρωματικών δηλώσεων και αφορούν οφειλές από το 2013 και πριν δεν διαγράφεται εφόσον γίνει εφάπαξ καταβολή της βεβαιωμένης οφειλής.

Τα παραπάνω δεδομένα μπορεί να βλάψουν την ίδια την επιτυχία της εν λόγω ρύθμισης και ως εκ τούτου θα πρέπει άμεσα να επανεξεταστεί η διορία υποβολής των αιτήσεων ένταξης ή να υπάρξει σχετική παράταση μέχρι 31/12/2019 στις περιπτώσεις εν εξελίξει  φορολογικών ελέγχων και να προβλεφθεί ότι θα υπάγονται  στη ρύθμιση και οφειλές που θα προκύψουν εν συνεχεία συμπληρωματικών δηλώσεων, εφόσον αυτές υποβληθούν μέχρι 30/9/2019, ασχέτως του χρόνου εκκαθάρισης και βεβαίωσης. Είναι προς το συμφέρον και του ελληνικού Δημοσίου και των χιλιάδων φορολογούμενων που επιθυμούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των οφειλών τους να δοθεί παράταση λίγων ημερών στη διαδικασία.

*Η Καλομοίρα Κωτσαλά είναι νομικός σύμβουλος, εξειδικευμένη στο φορολογικό δίκαιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα