Η οδυνηρά χαμένη ευκαιρία της χώρας και η πρόκληση του αύριο …

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Είναι μάταιο και ανώφελο να κλαίμε και να οδυρόμεθα για την οδυνηρή τραγωδία στην οποία ενέπλεξαν την χώρα οι ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και να μην εστιάζουμε στο μεγάλο ζητούμενο που είναι το αύριο. Οι ακροβασίες και ο πειραματισμοί της κυβέρνησης κόστισαν πολύ ακριβά, αλλά πλέον δεν αλλάζει τίποτα από αυτή την εθνική απώλεια. Και δεν αναφερόμαστε στα στενά υπολογιζόμενα οικονομικά μεγέθη της τάξης των 30 ή 100 δις, όπως τα εκτιμούν οι

οικονομολόγοι.

Αναφερόμαστε στις τραγικές επιπτώσεις που είχε αυτή η περιπέτεια στην κανονικότητα των ανθρώπων. Μικρομεσαίοι επιχειρηματίες λύγισαν από τα capital controls και έβαλαν λουκέτο στα μαγαζιά τους. Επιχειρήσεις που είδαν την οικονομία να ανασυγκροτείται το 2014, ανέστειλα τα επενδυτικά τους σχέδια και μαζί τους ματαιώθηκαν και οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργούνταν, με τις οποίες θα οξυγονώνονταν το εργατικό μας δυναμικό. Και ακόμα, ορισμένοι επενδυτές από το εξωτερικό, που είχαν «ποντάρει» τα λεφτά τους στην ελληνική οικονομία, τσουρουφλίστηκαν από το πείραμα και έφυγαν κακείν κακώς. Επομένως δεν αναφερόμαστε μόνο στην απώλεια ενός γιγάντιου εθνικού προϊόντος, αλλά στην αποδόμηση ολάκερου του παραγωγικού μας ιστού.

Αν δεν μεσολαβούσε λοιπόν το πείραμα Τσίπρα με τις ακροβασίες του, η χώρα θα έβρισκε τον ρυθμό και την κανονικότητά της, οι τράπεζες θα ήταν σε υγιέστερη κατάσταση και το κλίμα στην οικονομία θα αποκαθίστατο. Όμως ο Αλέξης Τσίπρας και η θεατρική παράσταση Βαρουφάκη, πήγαν τη χώρα μια εικοσαετία ακόμα πιο πίσω !

Ωστόσο το ρολόι δείχνει 2018. Ότι έγινε, έγινε και ο ελληνικός λαός προσπαθεί να στηριχθεί από κάπου σταθερά και να ξαναβρεί την κανονικότητά του. Αποζητά να ξεκινήσει από την αρχή με υγιείς όρους και να μην ξαναζήσει τον πολιτικό εφιάλτη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Προφανώς η οικονομία έφτασε στο μηδέν και εκ των πραγμάτων τώρα ξεκινά η ανόρθωση. Και αυτό όχι χάρις σε τίποτα εύστοχες παρεμβάσεις της κυβέρνησης, αλλά γιατί έστω και αργά, σταμάτησαν οι «τρέλες» και τα πειράματα.

Η «Νέα Δημοκρατία» οφείλει να μην εστιάσει σε κοκορομαχίες, με το τι έγινε την οδυνηρή περίοδο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά να προτάξει ένα οραματικό σχέδιο για το αύριο. Πολλοί από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν μετανοήσει πικρά για την αποκοτιά τους, αλλά δεν θέλουν να τους το υπομνίζει κάποιος εγκαυστικά. Ενώ εκτιμούν ότι ίσως τελικά ήταν και «ωφέλιμη» η εμπειρία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για να μάθουμε στην πράξη τι σημαίνει και να μην επαναληφθεί στο μέλλον, μια τέτοια οδυνηρή επιλογή.

Ο ελληνικός λαός έτσι ζητά ένα σαφές, σοβαρό και συγκροτημένο σχέδιο για το αύριο, σήμερα, άμεσα. Αξιώνει να του δώσει κάποιος μια πειστική απάντηση, ότι αυτό που βιώνει τώρα είναι η αρχή της εξόδου από το τούνελ και ότι υπάρχει μια καλά επεξεργασμένη πρόταση για το αύριο, που θα απογειώσει την οικονομία και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Ε΄ και αυτόν και θα ψηφίσει, για να δώσει στη χώρα την ευκαιρία, να αλλάξει ρότα και να ξαναβρεί το δρόμο προς την ευημερία.

Η «Νέα Δημοκρατία» και το ΠΑΣΟΚ, οφείλουν μεταρρυθμισμένα πια στις συγκαιρινές κοινωνικές συνθήκες και ακολουθώντας τον γοργό βηματισμό των ευρωπαϊκών εξελίξεων, να καταθέσουν μια εύτολμη και πειστική πρόταση, που θα αποδείχνει ότι έχουν την πολιτική γενναιότητα, το κατάλληλο σχέδιο, αλλά και το απαιτούμενο στελεχιακό δυναμικό, για να οδηγήσουν την χώρα μπροστά. Από αυτήν τους την πρόταση, θα κριθούν δίκαια από τον ελληνικό λαό στις επικείμενες εκλογές !

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων

www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα