Η απογείωση της MYTILINEOS: Ελληνική στην καρδιά αλλά πολυεθνική σε μέγεθος

Στην καλύτερη φάση των τελευταίων δέκα ετών βρίσκεται η MYTILINEOS όπως καταδεικνύουν όλα τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ετήσια γενική της συνέλευση.

Δεν είναι μόνον τα οικονομικά μεγέθη και οι προοπτικές που ανοίγονται για το αμέσως προσεχές διάστημα, είναι και τα επιμέρους σημαντικά δεδομένα που βοηθούν τη MYTILINEOS ώστε να μετεξελιχθεί στη μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της Ελλάδας.

Και όπως επισήμανε και ο ίδιος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ευάγγελος Μυτιληναίος,

μιλώντας στους μετόχους, «στο επόμενο κεφάλαιο της ιστορίας μας θα πρωταγωνιστεί μια ελληνική στην καρδιά αλλά πολυεθνική σε μέγεθος εταιρεία που μπορεί να σταθεί επάξια σε παγκόσμιες αγορές, χωρίς να επηρεάζεται από τους κλυδωνισμούς της εγχώριας κρίσης».

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που ξεχώρισαν στη φετινή διαδικασία της γενικής συνέλευσης ήταν η αλλαγή του μοντέλου της εταιρικής διακυβέρνησης με την εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου. Η σύνθεσή του όχι μόνον έχει αλλάξει σε ποσοστό 80%, αλλά από τα 11 μέλη του τα επτά είναι ανεξάρτητα, με μεγάλη εμπειρία σε διάφορους τομείς. Και αυτό είναι μια εξέλιξη την οποία επισημαίνουν θετικά στο σύνολό τους όλοι οι αναλυτές στα report τους.

Ειδικότερα, η εταιρική διοίκηση ασκείται πλέον από εκτελεστική επιτροπή της οποίας πρόεδρος είναι ο κ. Μυτιληναίος, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε νέα διεύθυνση εταιρικής διακυβέρνησης αλλά και διεύθυνση συμμόρφωσης, με τη MYTILINEOS να είναι η πρώτη μη τραπεζική εισηγμένη που υιοθετεί τέτοιες πρακτικές, κατά τα βέλτιστα διεθνή πρότυπα.

Με τον τρόπο αυτό η νέα εταιρική δομή ακολουθεί τις πλέον σύγχρονες και προηγμένες αρχές εταιρικής διακυβέρνησης. Και αυτό συμβαίνει, όπως τόνισε και ο κ. Μυτιληναίος «και για τον πρόσθετο λόγο ότι «ως ελληνικές εταιρείες έχουμε μια αμφισβήτηση από τις παγκόσμιες αγορές και επομένως οφείλουμε όχι απλά να συμμορφωνόμαστε αλλά και να είμαστε καλύτεροι από τα διεθνή στάνταρ καθώς υπάρχει καχυποψία».

Η κοινωνική και οικονομική επίδραση της MYTILINEOS στην Ελλάδα

Στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης παρουσιάστηκαν, επίσης, τα βασικά στοιχεία της πρώτης μελέτης κοινωνικής και οικονομικής επίδρασης της MYTILINEOS στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της ανεξάρτητης συμβουλευτικής εταιρείας EY η συνολική δραστηριότητα της MYTILINEOS δημιουργεί προστιθέμενη αξία ύψους €1,05 δισ. (0,6% του ΑΕΠ).

Τα δεδομένα και οι μελλοντικές κινήσεις

«Το ενδιαφέρον μας για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ είναι αυτονόητο αλλά όταν οριστικοποιηθεί το σχήμα και αποσαφηνιστούν οι όροι θα μπορέσουμε να πούμε περισσότερα». Αυτό ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος, από το βήμα της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας.

Όπως τόνισε «τα συμφέροντα για το αέριο είναι πολύ μεγάλα, μεγαλύτερα από τον ηλεκτρισμό. Τα απόνερα από τις διεργασίες που φτάνουν στην Ελλάδα αρκούν για να προκαλέσουν πολλές αναταράξεις επιχειρηματικές και όχι μόνο».

Όσον αφορά στους επιμέρους τομείς της MYTILINEOS, δηλαδή της μεταλλουργίας, των ολοκληρωμένων έργων και υποδομών ΜΕΤΚΑ και του ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, Protergia οι επιδόσεις και των τριών είναι θετικές και σε αυτές οφείλεται η δυναμική κερδοφορία με την αύξηση των καθαρών κερδών σε ετήσια βάση να αγγίζει το ποσοστό του 352%, την ώρα που ο κύκλος εργασιών της εταιρείας το 2017 ήταν σημαντικά αυξημένος κατά 22,5% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Σε ότι αφορά στις προβλέψεις για το 2018, εκτιμάται ότι:

Η μεταλλουργία θα έχει άλλη μια πολύ καλή χρονιά, με τις τιμές στα commodities να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και το σύνολο της παραγωγής να έχει εξασφαλιστεί.Ο κλάδος ολοκληρωμένων έργων και υποδομών ΜΕΤΚΑ είναι σε διαδικασία μετασχηματισμού αλλά συμμετέχει σε επιχειρηματικά σχέδια καιΟ Τομέας Ενέργειας παραμένει σταθερός, αν και συνολικά η ελληνική αγορά έχει να αντιμετωπίσει χρόνιες παθογένειες.

Ο λιγνίτης είναι πλέον το πιο ακριβό καύσιμο και η επένδυση σε αυτόν θεωρείται ασύμφορη καθώς οι τιμές των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα έχουν ανέβει πολύ υψηλά. Ωστόσο η εταιρεία αναμένεται να εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό των μονάδων, αν και όλα θα εξαρτηθούν από τους όρους και τα δεδομένα που θα τεθούν.

Παράλληλα, όμως, για τη μεγάλη νέα επένδυση στον ηλεκτρισμό με την κατασκευή μονάδας φυσικού αερίου ύψους 300 εκατ. ευρώ, στη γενική συνέλευση επισημάνθηκε ότι συναρτάται με τις εξελίξεις στην εσωτερική αγορά καθώς εάν επιτραπεί το block trading (υποβολή προσφορών με portfolio μονάδων) η ΔΕΗ θα μπορεί να βάζει παλιές και ανταποδοτικές μονάδες μαζί με υδροηλεκτρικά και να πετά εκτός αγοράς πιο σύγχρονες και αποδοτικές μονάδες.

Σχετικά όμως με την αδειοδότηση ο ίδιος ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι η ΡΑΕ είναι αρμόδια και δυστυχώς καθυστερεί «θέλω να πιστεύω όχι επίτηδες, αλλά επειδή είμαστε καχύποπτοι έχουν γνώση οι φύλακες”. Όλοι οι φορείς αποδέχονται ότι θα υπάρχει έλλειμμα ισχύος μετά το 2020, δεν μπορεί να λένε αυτό και να μη γίνεται τίποτα, πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο κ. Μυτιληναίος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις τόνισε ότι η MYTILINEOS καταναλώνει περίπου το ένα τρίτο του αερίου της χώρας και πρόσθεσε ότι η εταιρεία, πέρα της συμφωνίας απευθείας προμήθειας από την GAZPROM βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με άλλο μεγάλο «παίκτη» του κλάδου ενώ τον Ιούλιο θα φέρει στην Ελλάδα το πρώτο φορτίο αερίου από την GATAR GAS.

Σε ότι αφορά στην κατασκευή εξειδικευμένων ενεργειακών έργων ευρείας κλίμακας, που καλύπτουν το πλήρες φάσμα της Μελέτης - Προμήθειας - Κατασκευής (EPC), στη MYTILINEOS εκτιμούν ότι τα επόμενα χρόνια θα... εκτοξευθεί ενώ ήδη η εταιρεία εδραιώνεται όλο και περισσότερο στο εξαιρετικά ανταγωνιστικό κομμάτι των φωτοβολταϊκών (solar pvs).

Η εταιρεία MYTILINEOS αναπτύσσει συνεχώς την τεχνογνωσία, το ανθρώπινο δυναμικό και την παραγωγική της δυνατότητα από την έναρξη της λειτουργίας της έως και σήμερα που κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων κατασκευαστών ενεργειακών έργων. Είναι διεθνώς αναγνωρισμένη για την αξιοπιστία, την ευελιξία και την ικανότητα εκτέλεσης έργων εντός χρονοδιαγράμματος. Η δυνατότητα της αυτή ενισχύεται από την ισχυρή βιομηχανική παραγωγική της βάση, καθιστώντας την ικανή να παράγει πρωτογενώς εξειδικευμένα μηχανολογικά και ηλεκτρολογικά εξαρτήματα.

Σήμερα, η MYTILINEOS κατατάσσεται ανάμεσα στις 10 κορυφαίες εταιρείες στο τομέα Έργων EPC παγκοσμίως, με παρουσία στις αγορές της Ευρώπης, της Τουρκίας, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Στον ενεργειακό τομέα (EPC), η εταιρεία MYTILINEOS είναι επικεντρωμένη στις διεθνείς αγορές και δραστηριοποιείται δυναμικά στην ανάληψη μεγάλων έργων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, με ιδιαίτερη εξειδίκευση στην κατασκευή μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής απόδοσης.

Στον τομέα της βιομηχανικής παραγωγής, η Εταιρεία εξυπηρετεί πληθώρα πελατών παγκοσμίως, ενώ εξάγει τα προϊόντα της σε όλο τον κόσμο, διαθέτοντας πολυετή εμπειρία στη σύνθετη βιομηχανική παραγωγή προστιθέμενης αξίας. Παράλληλα, στις βιομηχανικές της εγκαταστάσεις κατασκευάζονται εξαρτήματα και εξοπλισμός που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ενέργειας, στη βαριά βιομηχανία, σε έργα υποδομών και άμυνας.

Το μέρισμα

Στη γενική συνέλευση εγκρίθηκε η διανομή καθαρού μερίσματος ύψους 0,272 ευρώ/μετοχή και η διαδικασία της καταβολής του θα ξεκινήσει την 15η Ιουνίου.

Οι εκθέσεις των αναλυτών

Στο σύνολό τους οι εκτιμήσεις των αναλυτών, αναφορικά με τις εργασίες της γενικής συνέλευσης ήταν εξαιρετικά θετικές. Μεταξύ άλλων:

Η Wood & Company αναφέρει πως στη γενική συνέλευση της MYTILINEOS εξελέγη ένα νέο διοικητικό συμβούλιο, στο πλαίσιο του σχεδίου ενίσχυσης της εταιρικής διακυβέρνησης. Ως αποτέλεσμα αυτού, σημειώνει, το νέο ΔΣ (άλλαξε το 80%) απαρτίζεται από 11 μέλη, από τα οποία τα επτά είναι ανεξάρτητα, με μεγάλη εμπειρία σε διάφορους τομείς (τραπεζική, εμπορεύματα, ενέργεια, real estate και ΙΤ) και μόνο ένα προέρχεται από την οικογένεια Μυτιληναίου.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η εταιρεία θα διαχωρίσει τους ρόλους του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου μέχρι την επόμενη ετήσια τακτική γενική συνέλευση.

Η Wood & Company χαρακτηρίζει «ξεκάθαρα θετικό βήμα» την αναδιάρθρωση των δομών εταιρικής διακυβέρνησης και τη νέα σύνθεση του ΔΣ, που, όπως αναφέρει, θα ικανοποιήσει τους επενδυτές.

Η Wood εκτιμά πως η μετοχή της MYTILINEOS παραμένει ελκυστικά αποτιμημένη (7,7x και 5,3x το P/E και EV/EBITDA αντίστοιχα, με βάση τις εκτιμήσεις για το 2018).

Η Axia αναφέρει πως κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, η διοίκηση της MYTILINEOS δήλωσε πως θα εκδηλώσει ενδιαφέρον για την πρώτη φάση της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔEH, όμως παραμένει επιφυλακτική ως προς το αν θα προχωρήσει σε τελική προσφορά.

Στο ίδιο πλαίσιο, είπε πως ενδιαφέρεται επίσης για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Αναφορικά με τις επενδύσεις για τη νέα μονάδα αλουμίνας και της μονάδας φυσικού αερίου, η διοίκηση εργάζεται για την οριστικοποίηση όλων των πτυχών, προτού καταλήξει στον τρόπο εφαρμογής.

Επίσης, η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξασφάλιση συμβολαίου για ηλιακό πάρκο 300 MW στην Ισπανία, προϋπολογισμού περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες, το 2018 αναμένεται θετική επίπτωση από τις υψηλές τιμές αλουμινίου, λόγω της υπόθεσης Rusal, αναμένεται να έχουν θετική επίπτωση στα στοιχεία του 2019.

Η Πειραιώς αναφέρεται στο ενδιαφέρον της MYTILINEOS για την πώληση της ΔΕΠΑ, σημειώνοντας πως ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος δήλωσε πως ο όμιλος θα εκδηλώσει ενδιαφέρον όταν γίνουν γνωστοί οι όροι της πώλησης.

Επιπλέον, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η εταιρεία να συμμετάσχει στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔEH, όταν θα είναι διαθέσιμα τα data rooms.

Τέλος, η Εθνική αναφέρει πως ο πρόεδρος της εταιρείας δήλωσε στη γενική συνέλευση πως:

1) υπάρχει αρχικό ενδιαφέρον της MYTILINEOS αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, υπενθυμίζοντας πως ο όμιλος καταναλώνει περίπου το 1/3 της εγχώριας κατανάλωσης• ο όμιλος διαπραγματεύεται με μεγάλη εταιρεία φυσικού αερίου, πάνω και πέραν της συμφωνίας με την Gazprom, ενώ τον Ιούλιο θα φτάσει το πρώτο φορτίο στην Ελλάδα από την Qatar Gas,

2) ενώ η MYTILINEOS θα συμμετέχει στην αρχική φάση της ιδιωτικοποίησης των λιγνιτικών μονάδων (μη δεσμευτικές προσφορές), ο πρόεδρος σημείωσε πως είναι πολύ επιφυλακτικός για τη βιωσιμότητα των μονάδων αυτών, δεδομένων των υψηλών τιμών δικαιωμάτων εκπομπών CO2.

Η Εθνική σχολιάζει πως η MYTILINEOS συνεχώς αναζητεί κερδοφόρες ευκαιρίες με ελκυστικό προφίλ ρίσκου/απόδοσης, λαμβάνοντας επίσης υπόψη το ιστορικό της διοίκησης στην υλοποίηση συμφωνιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα