Η Άντα Χέγκερμπεργκ κέρδισε την πρώτη γυναικεία «Χρυσή Μπάλα»

Η 23χρονη Ada Martine Stolsmo Hegerberg είναι η πρώτη γυναίκα που κέρδισε τη Χρυσή Μπάλα, την ύψιστη διάκριση στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου 1995 είναι Νορβηγίδα και παίζει επιθετική για την ομάδα 1 Féminine club Olympique Lyonnais. Έχει παίξει στο παρελθόν για τις ομάδες Kolbotn και Stabæk στο Toppserien.

Έχει ήδη κερδίσει το ασημένιο στο πρωτάθλημα γυναικών UEFA του 2013 με την νορβηγική ομάδα, το βραβείο 2016 UEFA

Best Player στην Ευρώπη στις 25 Αυγούστου 2016 και το 2017 ονομάστηκε ποδοσφαιριστής της χρονιάς των γυναικών BBC.

Η Hegerberg έκανε το ντεμπούτο της σε επαγγελματικές ομάδες το 2011 και παίζει ποδόσφαιρο από την ηλικία των 12 ετών. «Μεγάλωσα παίζοντας με αγόρια, οπότε αυτό ήταν φυσικό για την αδελφή μου και για εμένα να παίζουμε ποδόσφαιρο», λέει.

Γεννήθηκε στο Molde, αλλά μεγάλωσε στο Sunndalsøra όπου έπαιξε για την Sunndal Fotball μαζί με την αδερφή της. Έκανε το ντεμπούτο της για την Kolbotn το 2010. Στις 6 Αυγούστου 2011, σημείωσε τρία γκολ σε επτά λεπτά, ενώ σε ηλικία 16 ετών έγινε η νεώτερη παίκτρια που κέρδισε κύπελλο στο Toppserien. Ήταν κορυφαία σκόρερ της Kolbotn το 2011 και ψηφίστηκε ως νέα παίκτρια της χρονιάς του πρωταθλήματος. Και αυτή και η αδερφή της θεωρήθηκαν δύο από τα μεγαλύτερα ταλέντα στο νορβηγικό ποδόσφαιρο γυναικών και η Ada κέρδισε το βραβείο Statoil "Talent of the Month" για δεύτερη φορά τον Μάιο του 2012.

Έγινε κορυφαία σκόρερ στο 2012 Toppserien με 25 γκολ σε 18 αγώνες. Αφού υπέγραψε το 2013 με την FFC Turbine Potsdam, στο τέλος της σεζόν πήρε μεταγραφή για την Olympique Lyonnais και έκτοτε έχει μια πολύ επιτυχημένη καριέρα στη Γαλλία. Έχει σημειώσει 26 γκολ σε 22 παιχνίδια πρωταθλήματος, οδηγώντας τη Λιόν σε έναν ένατο διαδοχικό τίτλο Division 1 Féminine. Το 2016 η Hegerberg τερμάτισε τη σεζόν ως κορυφαία σκόρερ του πρωταθλήματος με 33 γκολ σε 21 εμφανίσεις. Παραμένει στη Λυόν μέχρι το 2021, καθώς πρόσφατα έκλεισε ένα νέο τριετές συμβόλαιο.

Με την Νορβηγική Εθνική Ομάδα έχει πάρει μέρος σε πρωταθλήματα από τα 19 της χρόνια για το πρωτάθλημα γυναικών UEFA.

Keywords
Τυχαία Θέματα