Η Fiat έχασε τον «σωτήρα» της, Sergio Marchionne, στα 66 του

Γράφει ο Φίλιππος Ντάσκας*

Το κενό που αφήνουν κάποιοι άνθρωποι όταν φεύγουν, άλλοτε μεγάλο για τους οικείους τους, άλλοτε μεγάλο και για τον υπόλοιπο κόσμο.

Στην περίπτωση του Sergio Marchionne, του χαρισματικού CEO της Fiat Chrysler Automobiles, ο θάνατός του σε ηλικία 66 ετών σε ιδιωτική κλινική στη Ζυρίχη ήταν τόσο σοκαριστικός, όσο και αναπάντεχος. Με μια λιτή ανακοίνωση η Exor (ιδιοκτησίας

οικογένειας Ανιέλι) ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο πως, εξαιτίας της επιδεινούμενης υγείας του, το Διοικητικό Συμβούλιο σε επείγουσα συνεδρίασή του αποφάσισε την εκλογή νέου Διευθύνοντος Συμβούλου στην FCA, του μέχρι πρότινος CEO της Jeep, Mike Manley.

Οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για επιπλοκές στην υγεία του Marchionne έπειτα από επέμβαση στον ώμο του, ωστόσο νεότερες πληροφορίες που επιβεβαιώνονται από την οικογένεια κάνουν λόγο για ασθένεια που έχει διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο, με την FCA να διαψεύδει πως γνώριζε για την κατάσταση της υγείας του.

Ο 66χρονος Marchionne, γνωστός ως βαρύτατος καπνιστής, αποτέλεσε τον άνθρωπο που έσωσε τη Fiat, και εν συνεχεία και την Chrysler, από βέβαιη χρεοκοπία, αναλαμβάνοντας τις τύχες της Fiat Auto το 2004, έπειτα από μια σειρά αναποτελεσματικών μάνατζερ και αποφασισμένος να βάλει τάξη στο πολύπαθο Γκρούπο.

Η πρώτη του κίνηση αποδείχθηκε σωτήρια, διαπραγματευόμενος με εντυπωσιακή επιδεξιότητα έναν όρο στο συμβόλαιο συνεργασίας της Fiat με τη GM, σύμφωνα με το οποίο η Fiat μπορούσε να ενεργοποιήσει ανά πάσα στιγμή το δικαίωμα πώλησης της Fiat Auto στον αμερικανικό γίγαντα. Δεδομένης της κατάστασης της εταιρείας, η GM επέλεξε αντ'αυτού να πληρώσει τη ρήτρα των 2 δις δολαρίων για να απεμπλακεί από την υποχρέωση, δίνοντας στη Fiat το κεφάλαιο για τη χρηματοδότηση νέων προϊόντων, αρχής γενομένης από τα Grande Punto, Panda και καταλήγοντας στο 500, που αποδείχθηκε μία ασύλληπτη επιτυχία.

Οι προσπάθειες σταθεροποίησης του αυτοκινητιστικού κλάδου της Fiat ήταν απαιτητικές, με τον Marchionne να αναφέρει σε συνέντευξή του πριν από λίγα χρόνια πως είχε στη διάθεσή του μόλις 3 έως 5 ώρες για ύπνο ημερησίως, δουλεύοντας μέχρι αργά και σε ωράριο Ευρώπης αλλά και, εσχάτως, Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο κυριαρχικός και απαιτητικός του χαρακτήρας, στοιχεία της έντονης προσωπικότητάς του, φάνηκε και κατά την εξαγορά και έπειτα συγχώνευση της Chrysler, σχεδόν χρεοκοπημένης το 2009, που έχει πραγματοποιήσει μια αναγέννηση που ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Η προσαρμοστικότητά του ήταν επίσης αξιοσημείωτη, μη διστάζοντας να πραγματοποιήσει στροφές 360 μοιρών εάν έκρινε πως θα ωφελούσε την επιχείρηση, όπως κατά την απόφαση κατάργησης των αμερικανικών μεσαίων σεντάν (Chrysler 200 και Dodge Dart) και το "γύρισμα" στην παραγωγή ημιφορτηγών και εκτός δρόμου μοντέλων, τα οποία βοήθησαν στο να εξαλειφθεί, φέτος, το χρέος της εταιρείας, που έχει αναρριχηθεί στην έβδομη θέση παγκοσμίως.

Η απαιτητικότητά του ήταν επίσης ορατή τόσο κατά την εκτέλεση του σχεδίου αναζωογόνησης της Alfa Romeo (με τη Giulia να σημειώνει καθυστερήσεις προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα να είναι όσο τέλειο πρέπει), αλλά και με την πορεία της Ferrari στη Formula 1, που φέτος έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά όλα τα προβλήματα αντοχής που κόστισαν πέρυσι τη νίκη στον Sebastian Vettel.

Η πορεία του "μεγάλου μαγίστρου" της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας δεν πρόκειται να ξεχαστεί, καθώς η κληρονομιά και το στίγμα που άφησε, ακούραστος μέχρι το τέλος, έχει ήδη χαράξει το όνομά του στους μεγάλους του χώρου του.

Ο Sergio Marchionne γεννήθηκε στο Chieti της Ιταλίας το 1952, με τον παππού του να έχει σκοτωθεί το 1943 από Γιουγκοσλάβους αντάρτες, και τον θείο του επίσης το 1943 από τους Ναζί. Στα 13 του, η οικογένεια Marchionne μετεγκαταστάθηκε στον Καναδά, σπουδάζοντας Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο προτού αλλάξει πεδίο και πάρει πτυχίο σε εμπορικές σπουδές, συνεχίζοντας σε MBA και πτυχίο νομικής στο York University.

Ήταν διαζευγμένος και είχε δύο γιους.

*www.ntokoumenta.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα