Ερντογάν προς ΕΕ: Δώστε μας τα λεφτά που μας χρωστάτε για τους πρόσφυγες

Παραμονές της συνόδου κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας στη Βουλγαρία στις 26 Μαρτίου ο Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε έντονα την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία επιδιώκει να «σφίξει τα λουριά» μετά την επιθετική ρητορική του και την τουρκική προκλητικότητα, την ώρα που εκκρεμεί και η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι κρατούνται στην γείτονα.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Ένωση δεν τήρησε τις υποσχέσεις στο πλαίσιο της μεταξύ τους συμφωνίας για το προσφυγικό πριν δύο χρόνια ζητώντας να μεταφέρει τρία δισεκατομμύρια ευρώ άμεσα και χωρίς καθυστέρηση.

«Οι υποσχέσεις

που μας δόθηκαν δεν τηρήθηκαν. Είπαν ότι θα έδιναν 3 δισεκ. ευρώ και άλλα 3 δισεκ. ευρώ για στήριξη, αλλά μέχρι τώρα έχουν μπει στα ταμεία μας 850 εκατομμύρια. Αν σκοπεύετε να δώσετε αυτά τα χρήματα, δώστε τα. Αυτό το έθνος έχει υπερηφάνεια και δεν μπορείτε να παίζετε με την υπερηφάνεια μας», είπε.

Την περασμένη εβδομάδα η Ε.Ε. ανακοίνωσε ότι θα καταβληθεί η δεύτερη δόση των 3 δισεκ. ευρώ για έργα από τα οποία θα οφεληθούν οι Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία. Όμως, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη απόφαση για έργα δεν ήταν «ένδειξη καλής θέλησης».

«Τώρα συζητάνε τα δεύτερα 3 δισεκ. ευρώ αλλά δεν έχουμε ακόμη λάβει την πρώτη δόση» είπε ο ίδιος, τονίζοντας ότι θα θέσει το θέμα στους Ευρωπαίους στη σύνοδο, όπου θα συναντηθεί με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον Ντόναλντ Τουσκ.

Οι σχέσεις των δύο πλευρών είναι τεταμένες τα τελευταία χρόνια. Οι Βρυξέλλες είναι ιδιαίτερα προσεκτικές με τον Ερντογάν, φοβούμενες, μεταξύ άλλων, τις επιπτώσεις στο μεταναστευτικό σε περίπτωση που «θυμώσει» η Αγκυρα και αποφασίσει να μην τηρήσει την αμφισβητούμενη συμφωνία.

Η σύνοδος αναμένεται να αναθεωρήσει την εφαρμογή της συμφωνίας για το προσφυγικό, να επιτρέψει σε αξιωματούχους από τις δύο πλευρές να συζητήσουν τρόπους αναζωογόνησης της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην Ε.Ε. και να εντατικοποιήσει τη συνεργασία σε πολλά θέματα, όπως η μετανάστευση, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, οι μεταφορές, η ενέργεια κι οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα