Αποκαλυπτική ακτινογραφία του συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα από την ΚΑΠΑResearch [pdf]

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η «ακτινογραφία» που έκανε η ΚΑΠΑResearch στο κέντρο της Αθήνας μεταξύ των πολιτών που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία, την περασμένη Κυριακή 4η Φεβρουαρίου. Η δε σύγκριση των αποτελεσμάτων με αντίστοιχη έρευνα που είχε διεξαχθεί το 2011 στον ίδιο χώρο, μεταξύ των «αγανακτισμένων» είναι, επίσης, εξίσου αποκαλυπτική.

Τα συμπεράσματα που ξεχωρίζουν αφορούν στους λόγους για τους οποίους ο καθένας προσήλθε στο συλλαλητήριο, στην πολιτική αυτοποθέτηση των διαδηλωτών και στη θέση που είχαν απέναντι στο δημοψήφισμα του 2015.

Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε σε δείγμα 490 ατόμων και φιλοξενείται στον ιστότοπο tovima.gr εξάγονται ορισμένα βασικά συμπεράσματα:

Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στο συλλαλητήριο, σε ποσοστό 83% κατοικεί στην Αττική και αυτό μας οδηγεί σε ορισμένα συμπεράσματα για τον όγκο σε σχέση με τους κατοίκους της Μακεδονίας (5%) και τον αριθμό των 2.800 πούλμαν που ήρθαν στην Αθήνα.

Οι άντρες ήταν σημαντικά περισσότεροι, σε ποσοστό 77% έναντι 23% των γυναικών. Αντιθέτως, το 2011 υπήρχε διαφορετική ισορροπία καθώς οι άντρες ήταν 55,5% και οι γυναίκες 44,5%.

Σημαντική απόκλιση σε σχέση με το 2011 είχαν και οι ηλικίες όσων συμμετείχαν:

Για την Μακεδονία οι άνω των 45 ετών ήταν το 72%, ενώ το 2011 ήταν το 39%. Αντιστοίχως,

Στην πολιτική τους τοποθέτησή η πλειοψηφία των συμμετασχόντων βρίσκεται κατά 54% προς τα δεξιά της κλίμακας αριστερά-δεξιά (στους Αγανακτισμένους 13%), το 21% στο κέντρο (26% στους Αγανακτισμένους), το 15% προς τα αριστερά (45% στους Αγανακτισμένους) ενώ 10% δεν απάντησε (16% στους Αγανακτισμένους).

Στην ερώτηση τι είχαν ψηφίσει στο δημοψήφισμα του 2015, το 52% απάντησε πως ψήφισε όχι και μόλις το 24% πως ψήφισε ναι.

Τέλος, στο ερώτημα για ποιο λόγο συμμετείχε ο καθένας στο συλλαλητήριο οι αποκαλυπτικές απαντήσεις που καταγράφηκαν ήταν:

Για να εκφράσω την αντίθεσή μου στις εξελίξεις στο «Σκοπιανό» ζήτημα: 87%Για να εκφράσω τη διαμαρτυρία μου απέναντι στο πολιτικό σύστημα: 41%Διαδηλώνω εναντίον της κυβέρνησης: 25%Ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα της Εκκλησίας: 3%Διαδηλώνω εναντίον της αντιπολίτευσης: 2%Για άλλον λόγο: 1%ΔΓ/ΔΑ: 1%

Διαβάστε εδώ την πλήρη έρευνα της ΚΑΠΑ Research

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αποκαλυπτική, Σύνταγμα, ΚΑΠΑResearch [pdf],apokalyptiki, syntagma, kapaResearch [pdf]