Προβολή
Προσπαθώντας να ερμηνεύσω τη συμπεριφορά του κ. Ερντογάν, που με ριπές από ενορχηστρωμένες απειλές –λεκτικές, επί χάρτου και επί του πεδίου– καταφέρεται ενάντια στην Ελλάδα ξαναγράφοντας με υποδειγματική μονομέρεια γεγονότα του παρελθόντος, αμφισβητώντας συνθήκες και κατασκευάζοντας νέες πραγματικότητες του παρόντος («στρίβει», λέγεται, το καλώδιο λόγω του παράνομου πάρκου στο Καστελόριζο που έτσι νομιμοποιείται), παρατηρώ μια επαναλαμβανόμενη διαδικασία που στην ψυχανάλυση ορίζεται ως προβολή.
Προβολή είναι η ψυχική διαδικασία κατά την οποία «το υποκείμενο εξορίζει από τον εαυτό του και εντοπίζει σε άλλο πρόσωπο ή πράγμα ιδιότητες, συναισθήματα, επιθυμίες, δηλαδή “αντικείμενα” που παραγνωρίζει ή αρνείται για το ίδιο. Αυτό σημαίνει άμυνα αρχαϊκής προέλευσης που ενεργοποιείται [μεταλλαγμένη σε επίθεση] στην παράνοια, αλλά και σε “κανονικούς” τρόπους σκέψης, όπως η προκατάληψη» (Laplanche και Pontalis, Λεξικό της Ψυχανάλυσης).
Η διαδικασία της προβολής συνίσταται δηλαδή στο να κατηγορείς τον «άλλο» (το πρόσωπο π.χ. ενός ηγέτη ή το «πράγμα», π.χ. έναν αδιαφοροποίητο λαό) αποδίδοντας σε αυτόν τις δικές σου επιθυμίες, προθέσεις, σχέδια και πράξεις κατίσχυσης εναντίον του. Πρόκειται για μια προσπάθεια να τον ενοχοποιήσεις, να τον καταστήσεις το «κακό αντικείμενο» προσθέτοντας κατηγορίες και απαιτήσεις για να τον παγιδεύσεις, δημιουργώντας ντε φάκτο παράνομες καταστάσεις – βλέπε mavi vatan, τουρκολιβυκό μνημόνιο κ.ά. Η επιθυμία αυτή είναι ακόρεστη όσο ο άλλος ως «κακό» υποκείμενο υποχωρεί για να «μείνουν ήσυχα τα νερά του Αιγαίου» και εσύ του αποσπάς φαντασιακά ή πραγματικά κάτι περισσότερο. Οσο η διαδικασία προβολής προχωρεί χωρίς αντιστάσεις από το «αντικείμενο», τόσο πιο πολύ ανοίγει η βουλιμία σου, έτσι που φαντασιακά να τείνεις να το καταβροχθίσεις. Κάτι που, όπως λένε και πρόσφατα ιστορικά παραδείγματα, δεν θα σε ανακουφίσει, γιατί θα χάσεις την ικανοποίηση να το τιμωρείς. Ετσι ο δρόμος μένει ανοιχτός για επόμενες προβολές.
Η διαδικασία της προβολής, όπως αναπτύσσεται από τον Τούρκο πρόεδρο εντός και εκτός Τουρκίας, δεν αφορά, θεωρώ, μόνο την εσωτερική κατανάλωση, όπως κάποιοι πολιτικοί και διανοούμενοι υποστηρίζουν στην Ελλάδα. Ούτε την εκστρατεία ταπείνωσης και εκφοβισμού της χώρας, της οποίας μεγάλο μέρος των κατοίκων είναι πρόσφυγες, εξόριστοι από την Πόλη, τον Πόντο και τη Μικρά Ασία, εστίες τους αιώνων. Εκφοβισμού που εναλλάσσεται, όπως πρόσφατα, με δηλώσεις περί καλής γειτονίας. Η διαδικασία της εναλλαγής μεταξύ απειλής και υπό όρους εφησυχασμού ήταν και συνεχίζει να είναι το ψυχολογικό όπλο κάθε αποικιοκράτη γης και ψυχής: Οι υπήκοοι, πραγματικοί ή φαντασιακοί, οφείλουν να είναι υπάκουοι, αλλιώς, όπως και τα παιδιά πρέπει να τιμωρούνται. Τα λόγια και οι πράξεις κάποιου που γίνεται εναλλάξ «κακός» και «καλός» αποκτούν στην περίπτωση του κ. Ερντογάν ιδιαίτερη βαρύτητα, γιατί συνοδεύονται από μια πολεμική βιομηχανία με συγκεκριμένους στόχους –αν θυμηθούμε και τα περί Ακρόπολης– και φανατίζουν με σοβινιστικές τελετές τους πολίτες της Τουρκίας, εισάγοντας τον «αλυτρωτισμό» σε σχολικά βιβλία.
Χρησιμοποίησα ψυχαναλυτικούς όρους με την επίγνωση ότι σκοτεινές ιστορικές εμπειρίες έδειξαν επανειλημμένα πως μια ατομική ψυχική διαδικασία μπορεί να γίνει και επιδημία που πλήττει σύνολα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Κατέβα κάτω μη σου γ@@@σω»: Οδηγός έβγαλε έξω από το αυτοκίνητό του άνδρα και τον γρονθοκόπησε
- Ανατροπή: Ο σύζυγος στραγγάλισε τη βασιλική γιατρό ενώ φιλοξενούσε παιδιά σε πιτζάμα πάρτι
- Όθωνας Παπαδόπουλος για Νίκο Καρβέλα: "Θα μπορούσε να σταματήσει τη συναυλία της Άννας Βίσση, θα έμεναν 3 τραγούδια προς ερμηνεία" (Βίντεο)
- Πρωτοφανής επίθεση στη Χαλκίδα: Έκοψε με φαλτσέτα τα μαλλιά της συντρόφου του πρώην της
- Αυτό είναι το ποσό που ζήτησε ο Νίκος Καρβέλας από την Άννα Βίσση για τη συναυλία στο ΟΑΚΑ
- Βάλτε λίγη μαγειρική σόδα στην κλασική Nivea: Σε τι χρησιμοποιείται το μείγμα
- Υπόθεση Καμπούρη: 18 εταιρίες δεν είχαν ποτέ εργαζόμενους
- Radio Sounds Festival
- Τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών - Μπορεί η Βίσση να τραγουδάει τα τραγούδια του Καρβέλα;
- Μελίνα – Το φως που μένει
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις efsyn
- Πέθανε ο γιατρός Ανδρέας Στεφόπουλος – Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ
- Γαλλία: Η αστυνομία στο στόχαστρο μετά τον ακρωτηριασμό μαθητή από κρότου λάμψης – «Του έκλεψαν τη ζωή» καταγγέλλει η μητέρα
- Ανδρουλάκης: «Μόνο οι εργολάβοι πανηγυρίζουν με τη φαεινή ιδέα Μητσοτάκη για το στεγαστικό»
- Ισραήλ: Τρία χρόνια από την πολύνεκρη επίθεση της 7ης Οκτωβρίου – Εκδηλώσεις μνήμης σε όλη τη χώρα [εικόνες – βίντεο]
- Βόμβες βυθού και «ορφανά» έργα στο λιμάνι Θεσσαλονίκης: Εντοπίστηκαν περίπου 1.000 πυρομαχικά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
- Ο Ρούμπιο δεν πήρε θέση δημόσια για το καλώδιο: «Καλύτερα κάποια πράγματα να μην αποτελούν αντικείμενο σε συνεντεύξεις Τύπου»
- Τσουκαλάς: «Δεν βλέπουμε κανέναν εμφύλιο ούτε έχουμε κάποιο μέτωπο με την ΕΛΑΣ- Μοναδικός μας αντίπαλος είναι η ΝΔ»
- Νέες καταγγελίες κατά της FIFA
- Ατελείωτη οδύσσεια η σχολική μετακίνηση στη Θεσσαλονίκη
- ΥΠΟΙΚ: 97,8 εκατ. ευρώ σε Περιφέρειες και Δήμους που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές
- Τελευταία Νέα efsyn
- Προβολή
- Βόμβες βυθού και «ορφανά» έργα στο λιμάνι Θεσσαλονίκης: Εντοπίστηκαν περίπου 1.000 πυρομαχικά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
- Ισπανική ΤΙΝΑ
- Τώρα κάνουν την πάπια
- Από μαντρί σ’ άλλο μαντρί μετά της έδρας…
- Χαλκίδα: 37χρονη επιτέθηκε στη σύντροφο του πρώην συζύγου της και της έκοψε με φαλτσέτα τα μαλλιά
- Ιόνια Οδός: Συνελήφθη οδηγός που έτρεχε με 249 χλμ/ώρα σε σημείο με όριο τα 100
- Τσουκαλάς: «Δεν βλέπουμε κανέναν εμφύλιο ούτε έχουμε κάποιο μέτωπο με την ΕΛΑΣ- Μοναδικός μας αντίπαλος είναι η ΝΔ»
- Ιερά Οδός: Συνελήφθη 55χρονος που απείλησε άλλο οδηγό με τσεκούρι
- Φαράγγι Σαμαριάς: «Λήξη συναγερμού» – Απεγκλωβίστηκαν οι 8 εργαζόμενοι [εικόνες – βίντεο]
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δίκη για Τέμπη: Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας ο Πάνος Ρούτσι - Διέκοψε το δικαστήριο.
- Κολυδάς: Αλλάζει το σκηνικό του καιρού - Πρώτα καλοκαίρι με 30αρια και μετά βροχές
- Ηράκλειο: Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης οι Δημοτικές Κοινότητες Βασιλειών και Σκαλανίου
- Κοιτάξτε τον σκύλο σας από πάνω: Αν έχει αυτό το σχήμα, κτηνίατρος λέει "προσοχή"
- Ιράν: "Ελέγχουμε πλήρως τα Στενά του Ορμούζ - Θα παραμείνουν κλειστά μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας"
- Νέα ανάρτηση Ρούμπιο: "Περήφανοι που αποκαλούμε την Ελλάδα σύμμαχο, εταίρο και φίλο" (Εικόνες)
- Ιβάνκα Τραμπ για επίσκεψη Ρούμπιο στην Αθήνα: "Θέλει κάθε δυτικό κράτος να αποκρούσει τη μαζική μετανάστευση - Εξαιρετικά"
- Στα "κάγκελα" οι γαλάζιοι της Δυτικής Αθήνας με την Αγαπηδάκη - Παρέμβαση και συστάσεις από το Μαξίμου
- Η βουκαμβίλια σας έχει πολλά φύλλα αλλά λίγα λουλούδια; Το λάθος μπορεί να είναι στο πότισμα
- Eurostat: Ελλάδα πρώτη στην ΕΕ στη στέρηση αναψυχής – Το 27,3% δεν μπορεί να την πληρώσει