Και τώρα πια ευτυχισμένοι, λευτερωμένοι απ' τον φασισμό...

11:05 12/10/2018 - Πηγή: efsyn
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ Τραγούδι της Απελευθέρωσης Video of Τραγούδι της Απελευθέρωσης 12.10.2018, 10:06

Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 1944: η Αθήνα είναι και πάλι ελεύθερη, έχοντας πληρώσει πολύ βαρύ φόρο αίματος, ύστερα από 3,5 χρόνια ναζιστικής κατοχής.

Πριν ξεκουμπιστούν οι Γερμανοί, υποστέλλουν τη σημαία τους από την Ακρόπολη και καταθέτουν στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Προτού

ακόμα φύγουν οι τελευταίοι κατακτητές, οι Αθηναίοι όλων των ηλικιών ξεχύνονται στους δρόμους σ' ένα αυθόρμητο ξέσπασμα χαράς.

«Ήταν ένα κάρο φορτωμένο νέους και νέες που ξεφωνίζανε. Στο άλογο που τραβούσε το κάρο καθότανε καβάλα μια γυναίκα μελαχρινή σα γύφτισσα που είχε στο κεφάλι και στους ώμους ένα σάλι επαναστατικά κατακόκκινο. [...] Μια παρέα μάγκες γυρίζανε με ένα χαρτονένιο Χίτλερ κρεμασμένο σε ένα κοντάρι και φωνάζανε ρυθμικά «Εμπατίρησε». Πολλά τραμ και καμιόνια ανεβοκατέβαιναν τους κεντρικούς δρόμους φορτωμένα παιδιά του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ που φωνάζανε συνθήματα των οργανώσεών τους. Είδα και μια παρέλαση πιτσιρίκων με ξύλινα τουφέκια, του "παιδικού μετώπου" του ΕΑΜ» γράφει ο Γιώργος Θεοτοκάς στο βιβλίο του «Τετράδια Ημερολογίου», αποτυπώνοντας το κλίμα μίας από τις σημαντικότερες ημέρες στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας.

Δώρα Σελλά

Keywords
Τυχαία Θέματα