Η Λίνα Νικολακοπούλου υπόσχεται μια μουσική βόλτα που θα μας χαρίσει συγκίνηση και ψυχική ευφορία

16:13 9/12/2018 - Πηγή: efsyn
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ nikolakopoulou-kaparou.jpg 09.12.2018, 14:46 Συντάκτης: Δώρα Σελλά

Το ερχόμενο Σάββατο 15 Δεκεμβρίου, στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός, η Λίνα Νικολακοπούλου μας καλεί σε μια μουσική συνάντηση σε αυτόν τον χώρο με την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, επιλέγοντας τραγούδια και ποιήματα που ακόμα μας πάνε κάπου.

Βασική ερμηνεύτρια της βραδιάς η Αργυρώ Καπαρού και καλεσμένοι οι Άγγελος Παπαδημητρίου και Θοδωρής Βουτσικάκης. H efsyn city

μίλησε με τις δύο κυρίες για όλα όσα αφορούν τη συναυλία, το ελληνικό τραγούδι, αλλά και την κοινωνική πραγματικότητα που βιώνουμε.

Λίνα Νικολακοπούλου |

«Πάμε κάπου... με τη Λίνα Νικολακοπούλου», ο τίτλος της συναυλίας στον «Παρνασσό». Πού θα μας ταξιδέψετε το Σάββατο; Θα θέλατε να μας προσδιορίσετε αυτό το «κάπου» και να μας πείτε περισσότερα για τα τραγούδια-οχήματα, που επιλέξατε να μας οδηγήσουν στον μουσικό προορισμό της βραδιάς;

Λίνα Νικολακοπούλου: Έδωσα τον τίτλο «Πάμε κάπου» σαν μια πρόσκληση για κοινή βόλτα σε μουσικές γειτονιές που δεν επισκεπτόμαστε συχνά, ενώ όταν τύχει να περάσουμε από κει νιώθουμε να μας προσφέρουν κι άλλο χώρο για τα αισθήματά μας. Προσπαθώ να διανθίζω με κάθε ευκαιρία που μου δίνεται τα περιεχόμενα αυτών των μουσικών συναντήσεων, γιατί έτσι και οι τραγουδιστές και οι μουσικοί βγαίνουν από τη ρουτίνα αλλά και το κοινό νιώθει ότι παρακολουθεί κάτι που έχει μια άλλη πρόθεση. Να δώσει στο τραγούδι τον αληθινό χώρο του, που δεν είναι άλλος από τη δημιουργία συγκίνησης και ψυχικής ευφορίας με ωραίες ερμηνείες και φροντισμένες ενορχηστρώσεις.

Πώς βλέπετε τα τεκταινόμενα στην ελληνική μουσική σκηνή; Γίνονται πολλά πράγματα, υπάρχει υπερπληθώρα μουσικών προτάσεων, σηματοδοτεί όμως αυτό μια άνθηση του ελληνικού τραγουδιού ή τα φαινόμενα απατούν;

Λίνα Νικολακοπούλου: Μακάρι να είχα τον χρόνο και το κουράγιο να δω από κοντά όλα αυτά που γίνονται στην πόλη σε σχέση με το τραγούδι. Κυρίως για να έχω προσωπική εμπειρία των τραγουδιστών, των μουσικών, των τραγουδιών, των χώρων, της ατμόσφαιρας αλλά και των ανθρώπων που συχνάζουν εκεί. Γιατί αλλιώς γενικολογεί κανείς μιλώντας θετικά ή αρνητικά για το τι συμβαίνει. Η πλευρά του παραγωγού μέσα μου έχει την περιέργεια και το ενδιαφέρον για τα νέα πρόσωπα που άρχισαν να εκφράζονται στις μουσικές σκηνές, αλλά και για κάποιους δημοφιλείς τραγουδιστές που δεν τους έχω δει ζωντανά ακόμα.

Όλοι περιμένουμε κάτι να μας ενθουσιάσει για να βγούμε από το σπίτι υπολογίζοντας συγχρόνως το περιορισμένο εισόδημα, άρα και τις επιλογές μας. Πολλές αφίσες, πολλές σκηνές, πολλά σχήματα πράγματι. Όμως δεν μπορούμε να μιλήσουμε με σιγουριά για ανθοφορία, αλλά για ένα δυναμικό που με σωστή καθοδήγηση θα μπορούσε να προχωρήσει σε πιο δόκιμα αποτελέσματα στα πολλά και διαφορετικά είδη που συνθέτουν αυτό που λέμε ελληνικό τραγούδι.

Δεν θα έπρεπε οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες από κάποια στιγμή και μετά να εγκαταλείπουν την ασφάλεια που προσδίδουν οι διάφορες «συνταγές επιτυχίας» και να έχουν την τόλμη να κάνουν ρηξικέλευθες προτάσεις, καθώς έχουν τη δυνατότητα να τις επικοινωνήσουν και να τις περάσουν πιο εύκολα στο πλατύ κοινό; Πιστεύετε ότι αυτό σε ό,τι αφορα τα μουσικά μας δρώμενα γίνεται;

Λίνα Νικολακοπούλου: Όσοι το επιθυμούν, βεβαίως. Το θέμα είναι πόσοι το επιθυμούν αληθινά. Όσες φορές έχει συμβεί κάτι τέτοιο έχει αφήσει ισχυρά το ίχνος του και έχει επηρεάσει θετικά όλο τον περίγυρο. Συνήθως αυτό το πραγματώνουν πιο εύκολα οι δημιουργοί. Θέλει βαθύτερο λόγο και αιτία για να συμβεί το ρηξικέλευθο. Θέλει φλόγα και όραμα. Προσωπικά χαίρομαι για τις φορές που έγινα αιτία να συμβεί κάτι έξω από τις νόρμες και δεν θα κουραστώ να συνεχίζω να το επιδιώκω.

Γιατί εδώ και αρκετά χρόνια δεν μιλάμε πια για μεγάλους δημιουργούς, για σταρ (με τη σωστή σημασία της λέξης), αλλά μόνο για ταλαντούχους; Έχουν αλλάξει οι εποχές ή αυτό είναι μια «εύκολη» απάντηση και τα αίτια είναι βαθύτερα;

Νομίζω ότι η σοβαρότητα είναι μια λέξη-κλειδί για την αναζήτηση της απάντησης. Δεν εννοώ τη σοβαροφάνεια, αλλά τη σοβαρότητα ως προς τον στόχο και τον σκοπό τής δημιουργίας. Αυτή η παράμετρος προστατεύει και περιφρουρεί το ταλέντο σε κάθε εποχή.

Πόση ποίηση αντέχουν τα χρόνια της κρίσης, για την οποία πολλοί ισχυρίζονται ότι δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και πολιτισμική;

Λίνα Νικολακοπούλου: Αν αυτός που ποιεί φέρει και φέρεται από την ποίηση ψυχή τε και σώματι, καταφέρνει να συγκινεί και να έλκει το κοινό. Πάρτε για παράδειγμα τη «ματιά» του Δημήτρη Παπαϊωάννου στην τέχνη του χορού ή τον τρόπο του Βασίλη Παπαβασιλείου και της Άννας Κοκκίνου στην υποκριτική τέχνη.

Ποιο τραγούδι σας αγαπάτε περισσότερο και γιατί; Θα το ακούσουμε στον «Παρνασσό»;

Λίνα Νικολακοπούλου: Συνήθως τα τελευταία τραγούδια που σκέφτομαι όταν σχεδιάζω ένα πρόγραμμα είναι τα δικά μου. Οι συνεργάτες μου με ρωτάνε πολλές φορές «δεν θα πούμε αυτό, δεν θα πούμε εκείνο;» Τέλος πάντων, για αυτή τη βραδιά να σας πω ότι αγαπώ «Το άστρο του Παραδείσου» για κείνο το καρφάκι που κρύβει μέσα του και την πολύ διάφανη σαν δαντέλα μελωδία του Νικόλα Πιοβάνι.

Αργυρώ Καπαρού |

Πού θα θέλατε να ταξιδέψουν όσους παρακολουθήσουν τη συναυλία στον «Παρνασσό» τα τραγούδια που θα ερμηνεύσετε;

Αργυρώ Καπαρού: Η ευχή είναι πάντα τα τραγούδια να μιλήσουν στην καρδιά του κόσμου. Ο καθένας μας σε μια συναυλία κάνει το δικό του ταξίδι ως ακροατής, συνδέεται με τις δικές του μνήμες, έχει τη δική του, προσωπική επαφή με αυτό που ακούει. Το μαγικό συμβαίνει όταν όλα αυτά τα αισθήματα συναντώνται σε ένα ρεφρέν και κάνουν όλη την αίθουσα να σιγοτραγουδήσει ή πάλι με ευλάβεια να σιωπήσει για να αφεθεί ο καθένας στον δικό του περίπατο. Οι επιλογές του ρεπερτορίου πάντως από την πλευρά της Λίνας Νικολακοπούλου θα μας πάνε μια πολύ όμορφη βόλτα στην πόλη μας και στα αισθήματα που γεννήθηκαν σε αυτό το αστικό περιβάλλον. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός πως η παράστασή μας θα γίνει σε έναν ιστορικό χώρο που είναι στολίδι για την Αθήνα μας.

Τι σημαίνει για εσάς να είστε η βασική ερμηνεύτρια σε αυτή τη μουσική πρόταση της Λίνας Νικολακοπούλου;

Αργυρώ Καπαρού: Εκτός από την τιμή και τη χαρά που αισθάνομαι κάθε φορά που η Λίνα Νικολακοπούλου με καλεί να συνεργαστούμε πάνω σε κάτι καινούργιο, σημαίνει ανανέωση της εμπιστοσύνης της που εδώ και εφτά χρόνια δείχνει προς το πρόσωπό μου ως ερμηνεύτριας και αυτό είναι πολύτιμο δώρο ανεκτίμητης αξίας. Σίγουρα κάθε φορά ο πήχης ανεβαίνει, το αίτημα είναι διαφορετικό, όπως και το ρεπερτόριο. Αυτή η παράσταση για μένα είναι ένα μεγαλύτερο βήμα προς το κοινό, πιο προσωπικό, και έχω χαρεί που ο κόσμος το έχει ήδη αγκαλιάσει θερμά.

Ποιο από τα τραγούδια που θα πείτε στον «Παρνασσό» είναι το αγαπημένο σας και γιατί;

Αργυρώ Καπαρού: Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο, μια και το καθένα έχει τη δική του σημασία και τίποτα δεν έχει επιλεγεί τυχαία. Θα σταθώ όμως στο ομότιτλο τραγούδι του άλμπουμ μας «Χειρολαβές», σε ποίηση της Λίνας Νικολακοπούλου και μουσική της Δάφνης Αλεξανδρή.

Πού εμφανίζεστε αυτό το διάστημα και ποια είναι τα σχεδιά σας για το 2019;

Αργυρώ Καπαρού: Αυτή την στιγμή συμμετέχω σε μια μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «ΑΚΡΟΠΟΛ ’61: Βέμπο – Κάλλας… μια φανταστική συνάντηση», σε κείμενο και σκηνοθεσία Βασίλη Αναστασίου, που παρουσιάζεται κάθε Τρίτη στο «Half Note Jazz Club». Σε αυτήν έχω τον ρόλο της Βέμπο, ενώ τον ρόλο της Κάλλας παίζει η εξαίρετη σοπράνο Κάτια Πάσχου. Όσον αφορά τα μελλοντικά σχέδιά μου, περιλαμβάνουν καινούργια τραγούδια στη δισκογραφία και μια συνεργασία που έχει ήδη ξεκινήσει από το καλοκαίρι ως μουσική παράσταση με τίτλο «Οι Στοιχειωμένοι», σε μουσική του Δημήτρη Μαραμή. Πρόκειται για μια σύγχρονη λαϊκή όπερα, που αφορά θρύλους της παράδοσής μας και συγκεκριμένα «Το γιοφύρι της Άρτας», «Το τραγούδι του νεκρού αδερφού» και «Το στοιχειό της Χάρμαινας». Η πρώτη μουσικοθεατρική εκδοχή της θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, που είναι και παραγωγός της παράστασης, στις 28 Φεβρουαρίου και 1η Μαρτίου του 2019.

Είναι η μουσική -και γενικότερα κάθε μορφή τέχνης- «αντίδοτο» για αυτούς τους δύσκολους και βάρβαρους καιρούς που ζούμε;

Αργυρώ Καπαρού: Είναι μεγάλη παρηγοριά η μουσική, είναι παρέα που δίνει δύναμη και το τραγούδι πιστεύω ακόμα μεγαλύτερη, ειδικά στη χώρα μας γιατί έχουμε δυνατούς ποιητές και συνθέτες να τραγουδήσουμε. Εγώ πάντα ενθαρρύνω τους ανθρώπους να τραγουδούν, γιατί είμαστε λίγο φοβικοί με το τραγούδι.

Παλιά τραγουδούσαμε περισσότερο, ήταν πιο απενοχοποιημένο το να τραγουδήσω όπου βρεθώ, στο σπίτι, στο αυτοκίνητο, στην παρέα. Θα θυμίσω ένα παλιό τραγούδι που έλεγε η Χάρις Αλεξίου, «καλύτερα παράφωνος παρά βουβός και άφωνος». Είναι λοιπόν σοβαρό αντίδοτο, όπως και κάθε μορφή τέχνης που συνδέεται με τον άνθρωπο, που καταφέρνει να του μιλήσει, να τον κινήσει συναισθηματικά, να του δώσει ελπίδα.

Τελειώνοντας θα ήθελα να ζητήσω κι από τις δυο σας να φανταστείτε ότι παρουσιάζετε τους εκλεκτούς καλεσμένους σας, Αγγελο Παπαδημητρίου και Θοδωρή Βουτσικάκη, στους θεατές της συναυλίας. Τι θα λέγατε για αυτούς;

Λίνα Νικολακοπούλου: «Ο Άγγελος Παπαδημητρίου και ο Θοδωρής Βουτσικάκης είναι δύο πλάσματα που ήρθαν για να κάνουν τη ζωή μας πιο ποιητική, πιο χαρούμενη και πιο όμορφη. Επίσης δίνουν βάση στην τέχνη της φιλίας κι έτσι έχουμε τη χαρά να είναι απόψε μαζί μας. Καλοδεχτείτε τους!»

Αργυρώ Καπαρού: «Οι αγαπημένοι καλεσμένοι μας είναι δύο σημαντικοί και διαφορετικοί καλλιτέχνες ως προς την ψυχοσύνθεσή τους και το έργο τους. Ο Άγγελος Παπαδημητρίου είναι ένας σπουδαίος ερμηνευτής, ηθοποιός και εικαστικός, με αστείρευτο χιούμορ και δημιουργική διάθεση. Ένας ξεχωριστός καλλιτέχνης που δεν έχει όρια στο δημιουργικό του έργο και επίσης έχει μεγάλη εμπειρία στο μουσικό θέατρο. Είναι ένας άνθρωπος που αγαπώ και εκτιμώ βαθιά και είναι τιμή για μένα η ανταπόκρισή του σε αυτό
το κάλεσμά μας.

Ο Θοδωρής Βουτσικάκης είναι ένας νέος σε ηλικία ερμηνευτής, αλλά με πολλές και σημαντικές συνεργασίες στη μέχρι τώρα πορεία του. Ήδη ετοιμάζει ένα πολύ δυνατό προσωπικό άλμπουμ, στο οποίο τους στίχους υπογράφει η Λίνα Νικολακοπούλου και τη μουσική ο Νικόλα Πιοβάνι. Για μένα είναι ένας άνθρωπος που αγαπώ και ένας ερμηνευτής που με συγκινεί βαθιά το χρώμα της φωνής του και ο τρόπος ερμηνείας του, αλλά και οι επιλογές του στο ρεπερτόριο. Συνεργαζόμαστε εδώ και τέσσερα χρόνια σε προγράμματα που επιμελείται η Λίνα Νικολακοπούλου και εύχομαι να μην τελειώσει ποτέ αυτό. Επίσης θα συμμετάσχουμε και οι δύο στους «Στοιχειωμένους», τη λαϊκή όπερα που προανέφερα».

INFO: Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός, Σάββατο 15 Δεκεμβρίου. Ώρα έναρξης: 20.30. Εισιτήρια: από 14 ώς 25 ευρώ. ΑμεΑ: 14 ευρώ. Εξώστης: 12 ευρώ. Φοιτητικό - άνεργοι: 8 ευρώ.

[related-articles]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μικρούτσικος - Νικολακοπούλου ξανά μαζί Ο εαυτός μας, ο «παλιόφιλός» μας…
Keywords
μουσικη, ευφορια, λινα νικολακοπουλου, half note, jpg, παρνασσος, city, νέα, σταρ, αθηνα, σημαίνει, πήχης, ακροπολ, note, jazz, club, καλοκαιρι, θεατρο, info, εισιτήρια, αμεα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , ελενα παπαβασιλειου, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, νεος παπας, ξανα, αποτελεσματα, jpg, βγαινουν, το θεμα, αμεα, αργυρω, αυτοκινητο, αφισες, βημα, δαφνης, δωρα, ηθοποιος, θεμα, ιχνος, ποιηματα, προγραμμα, σταρ, τα νεα, τραγουδια, φλογα, ωρα, αλεξιου, ανθρωπος, ατμοσφαιρα, βραδια, γεγονος, γινει, γινονται, διαστημα, δυναμη, δυνατοτητα, δικη, δειχνει, δωσει, δρωμενα, δυναμικο, δωρο, εαυτος, ευλαβεια, ευκαιρια, ευκολα, αιθουσα, ευρω, υπαρχει, εισιτήρια, ελπιδα, εποχη, εποχες, επρεπε, τεχνη, ζωη, ηλικια, θοδωρης, ιστορικο, κειμενο, κι αλλο, κοκκινου, λογο, μεγαρο μουσικης, μελωδια, μορφη, παντα, ποιηση, ομορφη, οπερα, ορια, οραμα, οχηματα, περιβαλλον, πήχης, προγραμματα, ψυχη, ρολο, σαββατο, σιγουρα, συγκεκριμενα, σκηνες, σκηνοθεσια, σοπρανο, σπιτι, σχεδια, σχηματα, τιμη, τολμη, τριτη, τιτλος, φορα, χιουμορ, χρωμα, χαρα, ασφαλεια, city, ειδη, χωρα, jazz, καρδια, note, ποιητες, σημαίνει, ταξιδι, θετικα, βεβαιως
Τυχαία Θέματα