Δημοσκόπηση ή ποδηγέτηση;
Οι δημοσκοπήσεις είναι ένα πολύ σημαντικό επιστημονικό εργαλείο για να αποτυπώνονται και να μελετώνται οι τάσεις μιας κοινωνίας σε διάφορα ζητήματα. Το κυριότερο από αυτά αφορά την πολιτική, καθώς μέσω αυτής κυβερνώνται οι οργανωμένες κοινωνίες. Κατά συνέπεια, είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο να γνωρίζουμε πώς σκέφτονται οι πολίτες για τα κόμματα και την εκάστοτε κυβέρνηση αλλά και πώς αισθάνονται κάθε φορά, τι τους απασχολεί, ποια ζητήματα τους επηρεάζουν περισσότερο. Ολα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι οι δημοσκοπήσεις τηρούν τις απαιτήσεις της επιστήμης.
Είναι συχνό, όμως, το φαινόμενο οι έρευνες αυτές να είναι εσφαλμένες, είτε γιατί δεν έχουν γίνει σωστά είτε γιατί γίνονται για να εξυπηρετήσουν το όποιο συμφέρον εκείνου που τις πληρώνει. Και είναι ακόμη συχνότερο το φαινόμενο -ειδικά στις πολιτικές δημοσκοπήσεις- να είναι τσιμπημένα τα νούμερα προς όφελος του ενός ή του άλλου κόμματος. Συμβαίνει επίσης τα αποτελέσματα ερευνών να αδυνατούν να καταγράψουν σωστά τις κοινωνικές τάσεις, ιδιαίτερα σε ρευστές κοινωνικά και πολιτικά περιόδους. Αυτό συνέβη την εποχή των μνημονίων.
Εν προκειμένω θα μας απασχολήσει το φαινόμενο των σκόπιμα λανθασμένων ερευνών. Γιατί υπάρχουν τέτοιες έρευνες; Υπάρχουν γιατί μια δημοσκόπηση δεν καταγράφει μόνο τις τάσεις της κοινωνίας αλλά ταυτόχρονα τις επηρεάζει με το αποτέλεσμά της. Δημιουργεί, δηλαδή, μια εντύπωση που επαναλαμβανόμενη εξελίσσεται σε πεποίθηση των ανθρώπων οι οποίοι γίνονται δέκτες αυτών των μηνυμάτων. Η συνέχεια είναι απλή στην κατανόησή της. Μια πεποίθηση πολύ εύκολα μετατρέπεται σε συμπεριφορά, ιδιαίτερα σε εκείνα τα τμήματα της κοινωνίας που ταλαντεύονται όσον αφορά το τι θα επιλέξουν.
Στην πολιτική έχει πολύ μεγάλη σημασία ποιο κόμμα θα κερδίσει τους ταλαντευόμενους ή τους λεγόμενους αναποφάσιστους. Πολλές φορές αυτή η κατηγορία πολιτών είναι και η κρίσιμη μάζα που καθορίζει το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Αρα είναι πολύ ισχυρό το πολιτικό ενδιαφέρον και ταυτόχρονα το συμφέρον επηρεασμού αυτών των ανθρώπων.
Είμαστε ήδη σε άτυπη μεν αλλά ουσιαστική προεκλογική περίοδο. Και είναι κοινός τόπος ότι αυτές οι εκλογές θα πολωθούν σε πολλά επίπεδα. Κατά συνέπεια, οι δημοσκοπήσεις είτε θα παίξουν τον ρόλο της καταγραφής του φρονήματος των πολιτών, είτε τον ρόλο διαμόρφωσης φρονήματος, όπου ο ούτως ή άλλως επηρεασμός που αντικειμενικά προκαλούν τα αποτελέσματά τους θα επιχειρηθεί να μετατραπεί σε ποδηγέτηση.
Χρειαζόμαστε ένα καθαρό τοπίο. Χρειαζόμαστε επιστημονικές δημοσκοπήσεις. Οτιδήποτε άλλο πέραν αυτού θα είναι επιχείρηση αλλοίωσης της ελεύθερης βούλησης των πολιτών. Οι εταιρείες ερευνών και η Πολιτεία οφείλουν να αποτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τραγωδία στην Ηλιούπολη: Πέθανε η διευθύντρια που υπέστη ανακοπή έξω από σχολείο
- Ανδρέας Θεοδωρόπουλος: «Προϊόν AI το ηχητικό, στημένη η υπόθεση» – «Τα παιδιά ήταν μαζί μου», λέει η σύζυγός του
- Χάος σε πτήση της Flydubai: Ο ένας πιλότος φέρεται να προσπάθησε να ρίξει το αεροπλάνο και τον σταμάτησε ο δεύτερος με τη βοήθεια επιβατών
- Η μοναξιά των νέων και ο αντίκτυπός της στη δημοκρατία
- Νεκρός 51χρονος που έπεσε από σκεπή σπιτιού στην Πάτρα
- Algofren: Δύο νέα σκεύασματα, διευρύνουν τις επιλογές για την αντιμετώπιση του πόνου
- Μητσοτάκης: Ρυθμίσεις έως 120 δόσεις και πρόστιμα στους servicers – Τα μέτρα για diesel και πετρέλαιο θέρμανσης
- Αλλάζουν ώρα έξι αγώνες του Παναθηναϊκού - Στις 17:30 θα αγωνίζονται οι πράσινοι
- Η ιστορική Μπορντό πουλήθηκε για ένα ευρώ σε αγγλικό επενδυτικό fund
- Απογευματινή Ζώνη: Το «Live News» ξεχωρίζει – Έφτασε μέχρι 27,1%
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις efsyn
- Η μοναξιά των νέων και ο αντίκτυπός της στη δημοκρατία
- Ανδρέας Θεοδωρόπουλος: Είναι προϊόν ΑΙ το ηχητικό που ακούγεται να χτυπάω τον γιο μου – Δεν υπάρχει καμία μήνυση
- Δημοσκόπηση ή ποδηγέτηση;
- METLEN & Σ.Κ.Ε.Π.: Μια χρονιά που άφησε αποτύπωμα σε 84 σχολεία
- Η «μπάλα» στην… εξέδρα για τα ακριβά καύσιμα – «Δεν πρέπει να σπαταλάμε δημόσιο χρήμα σε μέτρα αντιπαραγωγικά»
- Αντιπολεμική έκκληση του πάπα Λέοντα από τη Γαλλία
- Ο Πανιώνιος στηρίζει τον Λίμα: Διαθέτει όλα τα έσοδα του επόμενου αγώνα στον 32χρονο ποδοσφαιριστή
- «Τη βάλαμε υγιέστατη και την πήραμε νεκρή 27 κιλά»: Νέα καταγγελία για την ιδιωτική κλινική στη Θεσσαλονίκη
- Πέρα από το 2027: Ποιος αποφασίζει για τη Νέα Στρατηγική της ΕΕ για τη Νεολαία;
- Μπάζωμα στα Τέμπη: Το σκεπτικό της παραπομπής Τριαντόπουλου – «Αλλοίωσαν τον τόπο δυστυχήματος»
- Τελευταία Νέα efsyn
- Δημοσκόπηση ή ποδηγέτηση;
- Απερρίφθη η αγωγή εναντίον της «Εφ.Συν.»
- ΕΛΑΣ κατά Μητσοτάκη: «Πλαφόν μόνο στην αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών»
- Συστάσεις Μητσοτάκη σε υπουργούς και απάντηση σε Ντόρα: «Ο λόγος μας να είναι μετρημένος – Εγώ αξιολογώ συμπεριφορές»
- Νίκος Παππάς: «Ο Μητσοτάκης παραδέχτηκε το ψέμα, τελικά υπάρχει δημοσιονομικός χώρος»
- Πέρα από το 2027: Ποιος αποφασίζει για τη Νέα Στρατηγική της ΕΕ για τη Νεολαία;
- Ηλιούπολη: Εγκεφαλικά νεκρή η 50χρονη διευθύντρια που υπέστη ανακοπή έξω από σχολείο
- Coca-Cola Τρία Έψιλον και ΑΒ Βασιλόπουλος συμμαχούν με την «Aegean Rebreath»
- Στέκι Πολιτισμού της ΚΝΕ – «Μάνος Λοΐζος»: Εκδήλωση προς τιμήν της δωρεάς της Εύας Νικολαΐδου
- H HELLENiQ ENERGY επιβραβεύει για 18η χρονιά τη νέα γενιά
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μυτιλήνη: Από 6 Οκτωβρίου το χειμερινό ωράριο στα εμπορικά καταστήματα – Ποιες ημέρες ανοίγουν απόγευμα
- Σεπόλια: 12χρονος μαθητής παρασύρθηκε από αυτοκίνητο ενώ πήγαινε στο σχολείο
- Ποιο είναι το Barbershop με τα εκατομμύρια views στο TikTok - Το μυστήριο με τον Κύπριο δημιουργό του
- Δήμος Βερύκιος: «Στον βωμό του "όλα για το χρήμα" θυσιάστηκε ο Γιώργος Μαζωνάκης»
- Βρετανία: Ακόμα ψάχνουν το καπιμπάρα-δραπέτη που το έσκασε από ζωολογικό κήπο
- Δίκη για τα Τέμπη: Συγκλόνισε ο πατέρας του Γεράσιμου - "Ο γιος μου θέλει πολύ να ζήσει"
- Βουλγαρία: Δολοφονήθηκε ο Ίλιγιαν Φιλίποβ επιχειρηματίας και πρόεδρος της Μπότεβ Πλόβντιβ
- ΠΑΣΟΚ κατά Μητσοτάκη για τα νέα μέτρα: «Πανικόβλητος ξήλωσε το πουλόβερ του success story»
- Μακρόν: Το Brexit αποτελεί το μεγαλύτερο ψέμα των τελευταίων 30 ετών