Threatin: Η «μπάντα» που κατάφερε να εκθέσει τη σύγχρονη μουσική βιομηχανία

22:43 16/11/2018 - Πηγή: efsyn
ΜΟΥΣΙΚΑ ΝΕΑ threatin-630.jpg Το μεγαλύτερο μουσικό «τρολ» της χρονιάς: Ψεύτικη μπάντα, ψεύτικη περιοδεία, ψεύτικοι οπαδοί 16.11.2018, 20:53 | Ετικέτες: rock, metal, συναυλίες Συντάκτης: Χρήστος Καλλιμάνης

Μία από τις πιο συναρπαστικές rock ιστορίες της χρονιάς απασχολεί τις τελευταίες ημέρες τον μουσικό Τύπο σε Ευρώπη και ΗΠΑ και σχετίζεται με την μπάντα Threatin, την οποία μπορούμε με

άνεση να χαρακτηρίσουμε το... μεγαλύτερο τρολ της σεζόν. Πώς ένας καλλιτέχνης κατάφερε να εκθέσει τη σύγχρονη μουσική βιομηχανία.

Το να προσπαθεί ένας καλλιτέχνης ή ένα συγκρότημα να προωθήσει τη δουλειά του μέσω συμβατικών και αντισυμβατικών μεθόδων δεν είναι κάτι καινούργιο, όμως όλα όσα αποκαλύφθηκαν την τελευταία εβδομάδα ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια του σουρεαλισμού.

Μία ευρωπαϊκή περιοδεία χωρίς κοινό

Όλα ξεκίνησαν όταν μία μπάντα από το Λος Άντζελες με το όνομα Threatin εμφανίστηκε να έχει εξαιρετικά διευρυμένη βάση οπαδών στην Ευρώπη, όταν και ανακοίνωσε σειρά sold out συναυλιών στη Βρετανία και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Στη σελίδα τους στο Facebook εμφανίζονταν να έχουν περισσότερους από 38.000 ακόλουθους, ενώ στο Instagram περισσότερους από 16.000.

Η συναυλία των Threatin στο Μπρίστολ, όμως, πήρε μια αναπάντεχη τροπή, καθώς, ενώ η μπάντα είχε διαβεβαιώσει τους διοργανωτές ότι έχει τουλάχιστον 180 εισιτήρια προπώληση, τελικά, οι μόνοι πελάτες που εμφανίστηκαν ήταν οι φίλοι του support act, οι οποίοι είχαν προσκλήσεις. Η support μπάντα προτίμησε να αποχωρήσει, όμως οι Threatin έπαιξαν τη συναυλία τους κανονικά μπροστά σε μόλις... ένα άτομο.

Το να μην πάει καλά μία συναυλία είναι κάτι που μπορεί να συμβεί, όμως, ξαφνικά άρχισαν να εμφανίζονται και άλλοι promoters στα social media οι οποίοι παραπονούνταν πως αντί για τα 290 εισιτήρια της προπώλησης στο σόου εμφανίστηκαν μόνο... τρία άτομα. Και σε αυτή την περίπτωση οι Threatin έπαιξαν κανονικά όλο το live σετ τους και δεν τους ενδιέφερε ιδιαίτερα το γεγονός πως δεν υπήρχε κοινό να τους ακούσει.

Back stage selfie before the show!
-@JeredThreatin #tour #tourlife #breakingtheworld #threatin #England #uk #London pic.twitter.com/r1dmxylYS7

— Gavin Carney (@Gavin_XVI) 2 Νοεμβρίου 2018

Στο διαδίκτυο άρχισαν να κυκλοφορούν βίντεο από παλαιότερες συναυλίες των Threatin να παίζουν ζωντανά μπροστά σε κοινό, όμως οι λήψεις ήταν θολές και ο ήχος επεξεργασμένος, ενώ στα όποια καθαρά πλάνα δεν φαίνονται άλλα μέλη της μπάντας παρά μόνο ένα. Το ίδιο συμβαίνει και σε ένα «επίσημο» βίντεο της μπάντας στο οποίο εμφανίζεται το ίδιο άτομο, ο ηγέτης του σχήματος, Jered Threatin.

Ο Jered Threatin, κατά κόσμον, Jered Eames είναι ο 29χρονος μουσικός που κατάφερε μέσα σε λίγες ημέρες να κοροϊδέψει τη σύγχρονη μουσική βιομηχανία.

Η είδηση για το φιάσκο του Μπρίστολ άρχισε σιγά σιγά να κάνει τον γύρο του Διαδικτύου και οι διοργανωτές ακύρωσαν όλες τις ημερομηνίες που είχε ανακοινώσει το σχήμα, όχι μόνο στη Βρετανία, αλλά και σε άλλες χώρες όπως η Ιταλία, η Γερμανία και η Γαλλία.

Το μεγάλο ψέμα

Οι ανακοινώσεις των συναυλιακών χώρων άρχισαν να πέφτουν βροχή κατηγορώντας τους Threatin για κοροϊδία και οικονομική ζημία, όμως πώς ακριβώς κατάφερε ο πολυμήχανος 29χρονος να εκθέσει μέσα σε λίγες ημέρες τη μουσική βιομηχανία;

Επειδή τα γεγονότα πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας θα παραθέσουμε εν συντομία το εντυπωσιακό, ομολογουμένως), σχέδιο που σκαρφίστηκε και υλοποίησε ο Jered Threatin.

Ο 29χρονος αγόρασε χιλιάδες likes στο Facebook και views στο youtube (ακόμη και τα σχόλια κάτω από τα βίντεο προέρχονταν από ψεύτικους χρήστες), έφτιαξε ψεύτικη μουσική ιστοσελίδα η οποία προέβαλε τα κατορθώματα των Threatin δίπλα σε άρθρα για μπάντες ογκόλιθους όπως οι Black Sabbath και οι Metallica, έφτιαξε ψεύτικη δισκογραφική εταιρεία που κατέγραψε τις κυκλοφορίες και τις πωλήσεις της μπάντας του και, τέλος, έφτιαξε και ψεύτικο γραφείο μάνατζερ μέσω του οποίου έκλεισε την ευρωπαϊκή περιοδεία του συγκροτήματος με την ονομασία «Breaking The World Tour».

Η ψεύτικη δισκογραφική

Και η ψεύτικη υπηρεσία μάνατζμεντ

Είστε μέρος της ψευδαίσθησης

Όταν το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις ο Threatin άρχισε να σβήνει τα ίχνη του κλείνοντας τους λογαριασμούς του στα social media, όμως, προχθές επέστρεψε και πήρε θέση για τα όσα συνέβησαν και για όσα τον κατηγορούν.

«Τι είναι λοιπόν τα fake news; Μετέτρεψα έναν άδειο χώρο σε πρωτοσέλιδο διεθνώς. Εάν το διαβάζετε αυτό είστε μέρος της ψευδαίσθησης» έγραψε χαρακτηριστικά!

Ηθικό δίδαγμα;

Και το ερώτημα που γεννάται είναι το εξής: Έχουμε να κάνουμε με έναν «ανήθικο» καλλιτέχνη που κατάφερε να ξεγελάσει και να ζημιώσει διοργανωτές συναυλιών, κοινό, κριτικούς και δημοσιογράφους για να προωθήσει τη δουλειά του ή παρακολουθούμε μία εντυπωσιακή ψευδαίσθηση που δημιούργησε ένας μουσικός για να εκμεταλλευτεί την υποκρισία και τον επιφανειακό τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η βιομηχανία της μουσικής;

[related-articles]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο πιο ακριβός δίσκος που δεν... πουλήθηκε ποτέ Ο κλέψας του κλέψαντος; Ένας Αμερικανός, ένας Αυστραλός, ένας Τούρκος σε... πλήρη αρμονία
Keywords
Τυχαία Θέματα