Βορίδης για διορισμούς: "Και ποιους να βάλουμε; Τους ξένους;"

Τοποθέτηση που αν μην τι άλλο θα προκαλέσει σχόλια έκανε την Τετάρτη ο Μάκης Βορίδης σε τηλεοπτική εκπομπή του Open σχετικά με το θέμα που προέκυψε με τους διορισμούς στα δημόσια νοσοκομεία από την κυβέρνηση.

Σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε, με ελαφρύ μειδίαμα, ότι "προφανώς εγκαλούμαστε γιατί δεν διορίσαμε ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ" και εν συνεχεία αναρωτήθηκε "και ποιους να βάλουμε; τους ξένους;".

Δείτε το επίμαχο απόσπασμα στο πρώτο λεπτό του βίντεο

Ακολούθως, ο κ. Βορίδης εξήγηση ότι "υπήρξε επιτροπή που κατέληξε σε πολλές υποψηφιότητες. Σε μία έγινε αστοχία η οποία όμως διορθώθηκε".

Σε άλλη τηλεοπτική εκπομπή, στο ΣΚΑΙ, ο Κωνσταντίνος Πατέρας, ο οποίος μετά το διορισμό του στο νοσοκομείο της Καρδίτσας εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, τόνισε ότι αυτοπροτάθηκε και ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμφώνησε να του δώσει τη θέση.

Πέτσας: Δεν πρόκειται για κομματικούς διορισμούς- Τα στοιχεία του Υγείας

Εν τω μεταξύ από την πλευρά του υπουργείου Υγείας επικαλούνταν τα στοιχεία για τις επιλογές των νέων διοικητών των νοσοκομείων, στα οποία αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, λέγοντας πως: “Είναι φανερό ότι δεν μιλάμε για κομματικές επιλογές, αλλά για ανθρώπους που πρέπει να φέρουν σε πέρας αυτό που ζητούν οι πολίτες, δηλαδή καλύτερη υγεία για όλους”.

Ειδικότερα το Υγείας και η κυβέρνηση επισημαίνουν ότι ο απαιτούμενος τίτλος σπουδών για τις θέσεις διοικητών και αναπληρωτών διοικητών είναι το πτυχίο και από τους επιλεγέντες το 72% είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού ή διδακτορικού, το 60% κάτοχοι μεταπτυχιακού στη διοίκηση τα οικονομικά ή την πληροφορική, πεδία στα οποία δίδεται έμφαση κατά την προκήρυξη των θέσεων. Το παραπάνω ποσοστό μάλιστα ξεπερνά το 70% στην 1η υγειονομική περιφέρεια της Αττικής και το 80% στην 3η υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας. Επίσης από την κυβέρνηση επισημαίνουν ότι οι επιλεγέντες διοικητές έχουν διοικητική εμπειρία, ενδεικτικά στην 1η ΥΠΕ όπου συγκεντρώνονται τα μεγαλύτερα νοσοκομεία περισσότερο από το 15% έχει εμπειρία στη διοίκηση νοσοκομείων ή γενικότερα υγειονομικών οργανισμών.

Σύμφωνα με τον κ.Πέτσα αυτά τα στατιστικά στοιχεία απαντούν όσον αφορά την καταλληλότητα των προσώπων που επελέγησαν, αλλά επιπλέον επισήμανε ότι συνάπτεται με τους νέους διοικητές ένα συμβόλαιο αποδοτικότητας, με βάση το οποίο και θα κρίνονται περιοδικά για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί. Ανέφερε ενδεικτικά ορισμένους από αυτούς τους στόχους, όπως η μείωση της αξίας των ληξιπρόθεσμων, του κόστους ενέργειας και κόστους συντήρησης, η παρακολούθηση και μείωση του κόστους των φαρμάκων και του υγειονομικού υλικού στα υλικά εργαστηρίων, στα εργαστήρια, στο ορθοπεδικό υλικό, στη σωστή λειτουργία των λογιστηρίων, ενώ όσον αφορά τους ποιοτικούς στόχους αναφέρθηκε στη μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, τη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών, τη μείωση του χρόνου αναμονής στα εξωτερικά ιατρεία και τμήματα επειγόντων περιστατικών, τις μετρήσεις και βελτίωση του βαθμού ικανοποίησης ασθενών και εργαζομένων και όσον αφορά την ηλεκτρονική διακυβέρνηση τον ηλεκτρονικό φάκελο και τη διασφάλιση προσωπικών δεδομένων των ασθενών.

Keywords